Omgaan met intense emoties als HSP, tips en strategieën

Omgaan met intense emoties als HSP
5 minuten

Hoe ga je om met intense emoties als HSP? Hoogsensitieve mensen verwerken situaties diepgaander en als gevolg daarvan kun je emoties ook intenser beleven. Het kan lastig zijn om daarmee om te gaan. Ook met het verwoorden van gevoelens worstelen hoogsensitieve mensen nogal eens. In dit artikel een aantal tips en strategieën om je te helpen je emoties te begrijpen en hier beter mee om te gaan.

6 x omgaan met intense emoties als HSP

Hoe kun je er het beste mee omgaan wanneer je intense emoties als HSP ervaart? Hieronder geef ik je daar een aantal tips voor. Verderop deel ik ook wat je preventief kunt doen om beter om te gaan met emoties.

1. Neem de tijd om te voelen

Als je hoogsensitief bent kun je sneller overweldigd raken door je emoties of je wilt ze misschien liever vermijden. Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om te voelen wat je voelt. Neem een moment de tijd voor wat je voelt en adem diep in en uit. Probeer te benoemen wat je voelt en waarom je je zo voelt. Het kan even duren voor dat helder is, geef jezelf die tijd. Door je emoties te erkennen en te benoemen, kun je beter begrijpen wat er aan de hand is en kun je beter voor jezelf zorgen.

💡Vind je het lastig om woorden aan je gevoelens te geven? Kijk dan eens of je er in beelden naar kan kijken: welke kleur, vorm en grootte heeft het? Waar bevindt de emotie zich in je lichaam?

Omgaan met onbegrip als HSP

2. Schrijf het op

Het kan nuttig zijn om je emoties op te schrijven. Door ze op papier te zetten, kun je je gedachten ordenen en beter begrijpen wat je voelt. Schrijven kan ook helpen om emoties te uiten die moeilijk te verwoorden zijn. Schrijf achter elkaar door wat er in je opkomt en denk in eerste instantie niet te veel na over de zinsopbouw of logica van je tekst.

3. Zoek steun

Voor hoogsensitieve mensen kan het soms moeilijk zijn om je emoties te delen. Maar het is belangrijk om steun te zoeken bij vrienden, familie of een coach. Praat over je gevoelens en vraag om hulp als je het nodig hebt. Het is niet zwak om hulp te vragen, het is juist een teken van kracht.

4. Leer je triggers kennen

Leer je triggers kennen, bijvoorbeeld door bij te houden wanneer je overweldigd raakt en door welke situaties dat komt. Door je triggers te herkennen, krijg je meer begrip voor jezelf en kun je beter rekening houden met situaties. Je kunt ze niet altijd vermijden en dat hoeft ook niet, maar bijvoorbeeld wel extra goed voor jezelf zorgen na zo’n intense situatie.

5. Wees mild voor jezelf

Je bent misschien geneigd om streng te zijn voor jezelf en je emoties. Maar het is belangrijk om mild te zijn en jezelf te accepteren zoals je bent. Emoties zijn een natuurlijk onderdeel van het leven en het is normaal om soms overweldigd te raken. Wees daarom vriendelijk en begripvol voor jezelf en geef jezelf de tijd en ruimte om te groeien en te leren.

6. Zoek balans

Als HSP is het belangrijk om balans te vinden tussen het ervaren van emoties en het omgaan met overprikkeling. Zoek manieren om jezelf te kalmeren als je overweldigd raakt, bijvoorbeeld door even te wandelen, te lezen of naar muziek te luisteren. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen en tijd voor jezelf te nemen.

Kun je intense emoties als HSP voorkomen?

Je kunt intense emoties niet voorkomen, want ze horen bij een leven als HSP. Wel kun je iets doen aan de mate waarin je intense emoties als HSP ervaart. Dat wil zeggen dat als je uit balans bent, doordat je bijvoorbeeld maar doorgaat en te weinig tijd voor jezelf neemt, overprikkeling en daarmee intense emoties vaker voorkomen. Je hebt je emoties niet in de hand, maar goed voor jezelf zorgen kan wel positief bijdragen aan je leven. Hiervoor volgen nog een aantal preventieve tips.

Focus op zelfzorg

Zelfzorg is ontzettend belangrijk als je hoogsensitief bent. Zorg goed voor jezelf door voldoende rust te nemen, gezond te eten, regelmatig te bewegen en tijd door te brengen met activiteiten die je ontspannen en waar je blij van wordt. Als je goed voor jezelf zorgt, ben je beter in staat om in contact te blijven met jezelf en op een goede manier met intense emoties om te gaan.

Stel grenzen

Je kunt als HSP gemakkelijk overprikkeld raken door de emoties van anderen. Het is daarom belangrijk om tijdig grenzen te stellen en jezelf te beschermen. Dit kan betekenen dat je soms nee zegt tegen sociale verplichtingen of dat je jezelf toestaat om je terug te trekken in een rustige omgeving wanneer je dat nodig hebt. Maar ook: geeft het aan als iemand over je grens gaat. Wacht je hier te lang mee, dan loopt vaak de spanning op en kunnen grenzen er op den duur nogal heftig uit komen.

💡Kijk ook eens naar je omgeving. Wie geeft jou energie en wie kost jou energie? Probeer minder tijd door te brengen met mensen die jou energie kosten en meer tijd met mensen die je energie geven.

Mediteer

Meditatie kan helpen om in contact te komen met je emoties en meer rust te vinden. Door te mediteren, kun je jezelf trainen om je gedachten en emoties te observeren zonder erdoor overweldigd te raken. Er zijn verschillende meditatie-apps te vinden die jou daarbij kunnen helpen. Let wel: mediteren terwijl je intense emoties ervaart, werkt niet altijd. Zoek dan eerst manieren om jezelf te kalmeren.

Tot slot

Als HSP is het mogelijk om je intense emoties beter te begrijpen en er goed mee om te gaan door jezelf te kennen, steun te zoeken bij anderen en balans te vinden in je leven. Door deze tips en strategieën toe te passen, kun je leren om je sensitiviteit meer als kracht ervaren en een betere balans te vinden in het omgaan met je intense emoties als HSP.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Omgaan met intense emoties als HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.