Waarom jezelf teveel aanpassen niet werkt en jezelf zijn als HSP wel

jezelf zijn als HSP
4 minuten

Jezelf zijn als HSP, het klinkt mooi en dat is het ook. Maar het is voor hoogsensitieve mensen niet altijd makkelijk. Je bent in de minderheid, je waarneming en verwerking werkt iets anders en mensen horen van nature graag ergens bij. Het is dus niet zo gek wanneer je je bent gaan aanpassen aan de meerderheid ten koste van jezelf. In dit artikel ga ik je meenemen in een aantal factoren en geef ik je handige tips.

Waar heb je invloed op en waarop niet?

Hoogsensitieve mensen zijn niet alleen gericht op zichzelf, maar ook op de omgeving. Is deze goed in balans dan is er niets aan de hand, maar kijk je teveel naar buiten dan kun je jezelf en je energie verliezen. Je richt je dan op zaken die buiten jouw invloedssfeer liggen en dat levert een gevoel van onmacht op. Het werkt veel beter om je te richten op zaken waar je wel invloed op hebt, daar kun je namelijk iets mee. Jezelf kennen en accepteren zoals je bent helpt daar ook bij, daar ga ik verderop in het artikel meer op in.

💡 Voor meer inspiratie, lees ook: De 7 fases naar een positieve HSP flow

Goedkeuring en bevestiging

Wanneer je veelal wacht op goedkeuring en bevestiging van anderen, maak je jezelf afhankelijk van de mening van anderen. Het is namelijk niet iets waar je invloed op hebt. Zeker wanneer dit mensen zijn die jou niet kunnen zien zoals je bent. Als je dat vaak ervaart, zoek dan meer mensen in je omgeving die gelijkgestemd zijn, zij zullen je automatisch (h)erkennen en bevestigen in wie je bent.

Aanpassen aan de norm

Jezelf niet (voldoende) kunnen zijn doordat je je teveel aanpast aan de norm, aan wat je denkt dat hoort of een ander van je verwacht, zorgt ervoor dat jouw behoeften niet voldoende aan bod komen. Deze heb je nodig om jezelf op te laden. Het is dus belangrijk om deze goed te (leren) kennen bij jezelf.

Als HSP is je waarneming en verwerking anders en ben je simpelweg in de minderheid (15-20%), dus je kunt niet altijd hetzelfde doen als de gemiddelde mens. Je zult goed naar jezelf moeten luisteren. Dat is niet alleen je recht, maar ook je plicht naar jezelf in het leven. Omdat geen HSP hetzelfde is, kan ik je hier en op deze website alleen inspireren. Luister altijd goed naar jezelf, jij bent de enige die kan voelen wat goed voor jou is.

Houd rekening met jezelf

Je kunt daarbij onder andere denken aan deze gebieden:

  • Welke behoeften heb je vanuit je hoogsensitiviteit? Wat drijft jou? Wat is belangrijk voor jou? Lees ook het artikel met 6 HSP belangrijke behoeften.
  • Ben je meer introvert of juist meer extravert? Dit vertelt iets over de behoefte die je hebt aan sociaal contact of juist aan meer tijd alleen. Alle HSP hebben een zekere behoefte aan alleen-tijd, maar voor de één is dat een stuk meer dan voor de ander. Persoonlijk vind ik dit een overzichtelijke test die laat zien waar je op de lijn van introvert – extravert zit.
  • Een ander aspect dat verschilt van introvert of extravert zijn is of je een prikkelzoeker of meer een rustzoeker bent. Dit zegt iets over je algehele prikkelbehoefte en de mate van afwisseling die je in je leven nodig hebt.Elaine Aron heeft daarvoor een HSS test ontwikkeld.
  • Ben je naast hoogsensitief ook hoogbegaafd? Dan heb je vanuit hoogbegaafdheid ook de nodige behoeften om rekening mee te houden. Omdat maar zo’n 2 à 3% van de bevolking hoogbegaafd is, ben je nog meer ‘anders’ dan wanneer je alleen hoogsensitief bent. Dat wil zeggen dat je weinig spiegels tegenkomt in je leven en dit ervoor zorgt dat je nog meer kan gaan twijfelen aan jezelf en je behoeften. 
  • Een van de manieren waarop je meer inzicht in jezelf kunt krijgen is door middel van de KernTalentenanalyse. Het geeft inzicht in waar je energie van krijgt, maar ook waar je energie naar weglekt. Deze methode is ook uitermate geschikt voor hoogsensitieve hoogbegaafden. Meer informatie vind je op coretalents.eu
  • Ook in je werk is het handig om te weten wat jij kunt bijdragen en wat je drijft. Lees de kwaliteiten van een hoogsensitieve werknemer en zoek uit wat jouw drijfveren in je werk zijn, bijvoorbeeld met deze drijfverentest.

Jezelf zijn als HSP

Je zult merken dat hoe meer je jezelf bent, hoe minder je je druk maakt over wat anderen van je vinden. Er zijn namelijk altijd mensen die jou tof vinden en anderen die jou – om wat voor reden dan ook- niet mogen. Je kunt niet iedereen tevreden houden, sterker nog, dat kost veel zinloze energie.

Terwijl jezelf zijn als HSP, dat wil zeggen wanneer je leeft zoals het bij jou past, je veel meer voldoening zult ervaren. Dat geeft energie en ook een vredig gevoel in jezelf. Maar daarvoor heb je vaak antwoord nodig op de vraag: wie ben ik? Wat past er bij mij? Geef jezelf de ruimte en mogelijkheden om dat uit te zoeken.

Je gaat ontdekken dat je heel wat te brengen hebt vanuit je karakter samen met je hoogsensitiviteit (je bent altijd meer dan alleen hoogsensitief). Wees een voorbeeld voor anderen, gewoon door jezelf te zijn. Soms moet je je een beetje aanpassen, zolang een ander ook maar bereid is dat te doen en het niet aantast wie jij bent. Je bent prachtig zoals je bent en daar hoef je niet eerst van alles en nog wat in jezelf voor aan te passen of te fixen. 😉

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

jezelf zijn als HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.