Je hebt net ontdekt dat je hoogsensitief bent, maar wat nu? Vaak voelt het als een opluchting aan de ene kant maar komen er vervolgens ook allerlei nieuwe vragen omhoog zoals hoe nu verder? En, ik ben dus een hoog sensitief persoon, maar wat kan ik er mee? In dit artikel help ik je daarom op weg met deze 5 eerste stappen voor HSP. 
Belangrijk om te weten is dat geen enkel mens hetzelfde is en je goed moet kijken wat hierin voor jou wel en niet werkt. Check dus altijd goed waar jij behoefte aan hebt en wat voor jou nodig is in een specifieke situatie.

Stap 1 Leer over je hoogsensitiviteit

Om meer te weten te komen over je sensitieve karaktereigenschap kun je een aantal dingen doen. Zo kun je bijvoorbeeld boeken & artikelen lezen. Je merkt daardoor dat je deel uitmaakt van een grote groep mensen die in meer of mindere mate hetzelfde ervaren. Ook kan het heel fijn zijn om meer te leren over waar bepaalde kenmerken vandaan komen.
Maar ook praten met andere hoogsensitieve mensen doet vaak heel goed. In de tijd dat ik HSPcafé’s organiseerde zag ik mensen echt opbloeien van het contact met mede HSP’ers. Ik heb daar nu de tijd helaas niet meer voor maar deze worden nog steeds door het land heen georganiseerd. Ook kun je denken aan workshops over hoogsensitiviteit waar je andere hoogsensitieve mensen kunt ontmoeten.

💡 Wil je de nieuwste artikelen in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan en ontvang gratis de HSP minigids

Boekentips eerste stappen voor HSP

Hieronder 3 boeken die je misschien verder helpen. Kijk vooral ook naar wat jou zelf aanspreekt. Ik heb daarnaast een aantal boekentips voor HSP op een rijtje gezet met hierin boeken over hoogsensitiviteit of gerelateerde thema’s.

Elaine Aron is grondlegster van de term hoogsensitief persoon (HSP). In dit boek vind je heel wat interessante informatie zoals onderzoek & handreikingen over je hoogsensitiviteit. Bestellen >>

Carolina Bont focust hierin vooral op een positieve benadering van hoogsensitiviteit. Het boek bevat vragen en opdrachten waar je ook direct mee aan de slag kunt. Bestellen >>

Elke van Hoof is hoogleraar in België en doet onderzoek naar hoogsensitiviteit. In dit eerste-hulp-bij boekje geeft ze heldere tips en tools voor HSP. Een aanrader, doe er je voordeel mee! Bestellen >>

Stap 2 Doe de uitgebreide HSP test

En ontdek zo meer over jezelf. Waar liggen jouw valkuilen en op welke andere gebieden kun je juist goed met de lasten van hoogsensitiviteit omgaan? Wanneer je dit in kaart brengt krijg je overzicht voor jezelf en een goede weergave waar je knelpunten liggen.

Disclaimer: Dit is geen officiële HSP test. Omdat hoogsensitiviteit (HSP) geen diagnose of stoornis is bestaat er geen officiële test. Deze test kan echter wel verheldering geven en wordt in mijn praktijk gebruikt bij coachingstrajecten. Mocht je deze test tijdens een intakegesprek samen willen doornemen ( dit kan zowel in de praktijk of telefonisch), maak dan een afspraak. Je kunt daarna altijd beslissen of je een coachingstraject aangaat of niet. Dat is aan jou.

Stap 3 Accepteer jezelf

Nu je je hebt ingelezen en met de HSP test inzicht in jezelf hebt verkregen is de volgende belangrijke stap om jezelf met je hoogsensitiviteit te accepteren. Dit is meteen de moeilijkste maar ook cruciale stap voor een ontspannen leven met je sensitieve karaktereigenschap.

Door zelfacceptatie kun je namelijk veel meer genieten van alle voordelen van hoogsensitiviteit. En dat zorgt er ook meteen voor dat je meer jezelf kunt zijn en zo meer ontspannen in het leven staat.

Om je hoogsensitiviteit te accepteren kun je ook de fases naar een positieve HSP flow lezen.

Stap 4 Hou rekening met een aantal dingen

Wanneer je hoogsensitief bent verwerk je situaties op een diepgaande wijze. Dat wil zeggen dat je hierdoor ook op een aantal fronten rekening moet houden met jezelf. Zo zijn bijvoorbeeld je agenda en sociale contacten essentiële aandachtspunten.

Om zo prettig mogelijk met je hoogsensitieve karaktereigenschap te leven is het daarom ook belangrijk om rekening te houden met het volgende:

  • Zorg voor voldoende hersteltijd na intense gebeurtenissen en/of een volle dag (of het nu leuke of minder leuke situaties zijn) om overprikkeling te voorkomen.
  • Wees jezelf en pas je niet ten koste van jezelf aan, daar is niemand bij gebaat.  😉

Stap 5 Geef jezelf de ruimte om te leren

Veel hoogsensitieve mensen zijn daarnaast ook perfectionisten die het liefst alles in één keer perfect doen. Zo simpel werkt het leven helaas niet. Immers, iedereen leert met vallen en opstaan. 😉 Geef jezelf daarom de ruimte om te mogen leren en fouten te maken. 

Dit doe je bijvoorbeeld door jezelf de tijd te geven om iets te leren. Het kan helpen om de druk eraf te halen door jezelf een aantal maanden of misschien wel langer te geven. Jaag jezelf in ieder geval niet op.

Heb je vragen of wil je meer weten?

Lees meer HSP tips op social media

Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 142
  • 128
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

Ik ben HSP en nu

Ik ben HSP en nu?

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.