Ik ben hoogsensitief en nu? Lees deze 5 eerste stappen

Ik ben hoogsensitief en nu
4 minuten
Ik ben hoogsensitief en nu? Je hebt net ontdekt dat je hoogsensitief bent, vaak voelt het als een opluchting aan de ene kant maar komen er vervolgens ook allerlei nieuwe vragen omhoog zoals hoe nu verder? En, ik ben hoogsensitief, maar wat kan ik er mee? In dit artikel help ik je daarom op weg met deze 5 eerste stappen voor HSP:
 
  • Stap 1 | Leer over je hoogsensitiviteit
  • Stap 2 | Doe de uitgebreide test
  • Stap 3 | Accepteer jezelf
  • Stap 4 | Hou rekening met een aantal dingen
  • Stap 5 | Geef jezelf de ruimte om te leren
 
Belangrijk om te weten is dat geen enkel mens hetzelfde is en je goed moet kijken wat hierin voor jou wel en niet werkt. Check dus altijd goed waar jij behoefte aan hebt en wat voor jou nodig is in een specifieke situatie.

Stap 1 | Leer over je hoogsensitiviteit

Om meer te weten te komen over je sensitieve karaktereigenschap kun je een aantal dingen doen. Zo kun je bijvoorbeeld boeken & artikelen lezen. Je merkt daardoor dat je deel uitmaakt van een grote groep mensen die in meer of mindere mate hetzelfde ervaren. Ook kan het heel fijn zijn om meer te leren over waar bepaalde kenmerken vandaan komen.
 
Maar ook praten met andere hoogsensitieve mensen doet vaak heel goed. In de tijd dat ik HSPcafé’s organiseerde zag ik mensen echt opbloeien van het contact met mede HSP’ers. Ik heb daar nu de tijd helaas niet meer voor maar deze worden nog steeds door het land heen georganiseerd. Ook kun je denken aan workshops over hoogsensitiviteit waar je andere hoogsensitieve mensen kunt ontmoeten.

💡 Volg mij ook op social media voor meer handige HSP tips: PinterestInstagram Facebook

HSP boekentips

Ik heb een aantal boekentips voor HSP op een rijtje gezet met hierin boeken over hoogsensitiviteit of gerelateerde thema’s. De boekenpagina wordt ook regelmatig aangevuld met interessante nieuwe boeken.

Stap 2 | Doe de uitgebreide HSP test

En ontdek zo meer over jezelf. Waar liggen jouw valkuilen en op welke andere gebieden kun je juist goed met de lasten van hoogsensitiviteit omgaan? Wanneer je dit in kaart brengt krijg je overzicht voor jezelf en een goede weergave waar je knelpunten liggen.

Disclaimer: Dit is geen officiële HSP test. Omdat hoogsensitiviteit (HSP) geen diagnose of stoornis is bestaat er geen officiële test. Deze test kan echter wel verheldering geven en wordt in mijn praktijk gebruikt bij coachingstrajecten. Mocht je deze test tijdens een intakegesprek samen willen doornemen ( dit kan zowel in de praktijk of telefonisch), maak dan een afspraak. Je kunt daarna altijd beslissen of je een coachingstraject aangaat of niet. Dat is aan jou.

Stap 3 | Accepteer jezelf

Nu je je hebt ingelezen en met de HSP test inzicht in jezelf hebt verkregen is de volgende belangrijke stap om jezelf met je hoogsensitiviteit te accepteren. Ik ben hoogsensitief en ik accepteer dit van mijzelf. Dit is meteen de moeilijkste maar ook cruciale stap voor een ontspannen leven met je sensitieve karaktereigenschap.

Door zelfacceptatie kun je namelijk veel meer genieten van alle voordelen van hoogsensitiviteitEn dat zorgt er ook meteen voor dat je meer jezelf kunt zijn en zo meer ontspannen in het leven staat.

Stap 4 | Hou rekening met een aantal dingen

Wanneer je hoogsensitief bent verwerk je situaties op een diepgaande wijze. Dat wil zeggen dat je hierdoor ook op een aantal fronten rekening moet houden met jezelf. Zo zijn bijvoorbeeld je agenda en sociale contacten essentiële aandachtspunten.

Om zo prettig mogelijk met je hoogsensitieve karaktereigenschap te leven is het daarom ook belangrijk om rekening te houden met het volgende:

  • Zorg voor voldoende hersteltijd na intense gebeurtenissen en/of een volle dag (of het nu leuke of minder leuke situaties zijn) om overprikkeling te voorkomen.
  • Wees jezelf en pas je niet ten koste van jezelf aan, daar is niemand bij gebaat. 😉

Stap 5 | Geef jezelf de ruimte om te leren

Veel hoogsensitieve mensen zijn daarnaast ook perfectionisten die het liefst alles in één keer perfect doen. Zo simpel werkt het leven helaas niet. Immers, iedereen leert met vallen en opstaan. 😉 Geef jezelf daarom de ruimte om te mogen leren en fouten te maken. 

Dit doe je bijvoorbeeld door jezelf de tijd te geven om iets te leren. Het kan helpen om de druk eraf te halen door jezelf een aantal maanden of misschien wel langer te geven. Jaag jezelf in ieder geval niet op.

Ik ben hoogsensitief en heb vragen over hoogsensitiviteit

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Ik ben hoogsensitief en nu

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.