5 HSP uitdagingen die je moet kennen

HSP uitdagingen die je moet kennen
8 minuten

Hoogsensitiviteit is een kenmerk dat heel waardevol is in onze hedendaagse complexe wereld. We hebben mensen nodig die vanuit een sterk rechtvaardigheids-, eerlijkheids- en verantwoordelijkheidsgevoel onrecht bespreekbaar durven maken. Mensen die door hun sterk associatief denken out-of-the-box oplossingen kunnen vinden. Mensen die vanuit hun sterke sociale intuïtie mensen kunnen verbinden, verzoenen en doen samenwerken. 

Helaas kan elk van deze hoogsensitieve kwaliteiten doorschieten naar een valkuil wanneer deze overdreven worden ingezet. Nochtans kun je met de juiste inzichten en handvatten je leven zo inrichten dat je een aantal belangrijke struikelblokken kunt omzeilen en zo je kwaliteiten als hoogsensitief persoon kunt blijven inzetten. In dit artikel selecteerde HSP experte Séverine Van De Voorde vijf relevante HSP uitdagingen en geeft ze heel concrete tips om hiermee om te gaan in het dagelijks leven. 

In dit artikel:

  • Van kwaliteit naar uitdaging
  • Jouw behoeften als HSP
  • Jouw uitdagingen als HSP
  • 5 bekende HSP uitdagingen
    • 1. Zintuiglijke overprikkeling
    • 2. Energiezuigers
    • 3. Geen nee kunnen zeggen
    • 4. Extreem rechtvaardigheidsgevoel
    • 5. Keuzestress
  • Van last naar kracht
  • Waarom HSP nodig zijn
  • Meer lezen over tips bij HSP uitdagingen?

Van kwaliteit naar uitdaging

Hoogsensitieve personen (HSP) hebben een brein en zenuwstelsel dat anders werkt dan gemiddeld. Hierdoor gaan ze anders om met informatie: ze verwerken meer prikkels, en dat gebeurt op een diepgaandere manier. Ze nemen de wereld anders waar: ze merken dingen op die anderen ontgaan, leggen links die anderen niet leggen en beleven gebeurtenissen intenser. 

Hoogsensitiviteit is in essentie een pakket aan kwaliteiten en talenten maar deze kunnen echter ook evolueren naar een valkuil als ze overdreven worden ingezet. Zo kan zelfreflectie doorschieten naar zelfkritiek, diep nadenken wordt piekeren, empathie wordt het overnemen van emoties, behulpzaamheid wordt redden. Daar hou je dus het best rekening mee als je je hoogsensitiviteit als een kracht en niet als een last wilt ervaren.

Jouw behoeften als HSP

De diepgaande manier waarop je informatie verwerkt, gaat ook gepaard met een aantal specifieke behoeften. Je hebt bijvoorbeeld meer tijd nodig om te herstellen van indrukken, om prikkels te verwerken, om te reflecteren en te laten bezinken, om te beslissen en om alleen te zijn. Als je niet weet dat je hoogsensitief bent of om een andere reden geen rekening houdt met deze behoeften, loop je een groter risico om chronische stress te ontwikkelen en leeg te lopen. 57 % van de HSP geeft aan ooit een burn-out te hebben gehad.

Jouw uitdagingen als HSP

Door de manier waarop je brein werkt en je de wereld waarneemt en ervaart, heb je als HSP een aantal specifieke uitdagingen waar je alert voor kunt zijn. Inzicht in deze uitdagingen en concrete tips om er mee om te gaan kunnen ervoor zorgen dat ze niet langer een struikelblok vormen en dat je optimaal gebruik kunt maken van je sterke kanten. Zo kun je een aangenaam, zinvol en boeiend leven leiden.

5 bekende HSP uitdagingen

In wat volgt worden 5 van deze HSP uitdagingen uitgelicht en krijg je telkens een heel concrete tool om hiermee om te gaan.

1. Zintuiglijke overprikkeling

Als HSP neem je meer prikkels waar dan anderen, zowel externe (bv. geluiden) als interne (bv. honger en gevoelens). Je merkt ook subtiliteiten op. Je brein moet dus veel meer prikkels dan gemiddeld tegelijkertijd verwerken. Hierdoor is het mogelijk dat je sneller last van bepaalde prikkels hebt of dat je overspoeld raakt. Je kunt dan bijvoorbeeld niet meer goed tegen geluid of geen aanrakingen meer verdragen.

TIP: Bescherm jezelf tegen prikkels die je niet kunt vermijden door filters te gebruiken. Maak je eigen rescue kit met spullen die lastige prikkels dempen. Hou die altijd binnen handbereik. Denk aan een hoofdtelefoon met noise cancelling, oordoppen, een zonnebril, eten, drinken, een notitieboekje, een lekker geurtje, een sjaal…

2. Energiezuigers

Door je sterk empathisch vermogen en je grote zorgzaamheid komen mensen vaak bij jou voor een luisterend oor. Dat kan heel wat energie vragen, zeker als je daarbovenop ook hun zorgen overneemt en hen wilt redden door het voor hen te gaan oplossen.

Sommige mensen zuigen jou echt leeg als een vampier. Na contact met hen voel je je slecht, moe en onvoldaan. Dat is bijvoorbeeld het geval bij mensen die altijd zagen en klagen, die onvriendelijk zijn, die je oneerlijk behandelen, die dominant of arrogant doen.

TIP: Gebruik de metafoor van de kaka. Als mensen onvriendelijk zijn, hard reageren, hun emmer bij je legen of vol van zichzelf staan te blazen, stel je dan voor dat die woorden als een hoopje kaka (hoopje stront) op de grond vallen. Jij bent de toeschouwer. Je hoeft niets te doen met kaka. Kaka mag je laten liggen.

💡 Lees ook: 17 valkuilen van HSP

3. Geen nee kunnen zeggen

Je behulpzaamheid maakt het vaak moeilijk om nee te antwoorden op een verzoek. Je helpt mensen gewoon graag en je krijgt daar energie van. Soms wil je misschien toch eens nee zeggen omdat je te veel andere dingen op je bord hebt, maar durf je niet omdat je anderen niet wilt teleurstellen of omdat je bang bent voor hun reactie (bv. voor wat ze over jou zullen denken). Herken je dat? Dat is niet gek, het is namelijk een van de bekendste HSP uitdagingen.

TIP: Gebruik de spelregel voor een bewuste ja. Stel jezelf de volgende vragen, in deze volgorde. Is het antwoord nee op een van de vragen, dan doe je het beter niet. 

  1. ‘Wil ik het zelf? Beleef ik er zelf plezier aan? Vind ik de activiteit leuk om te doen?’
  2. ‘Heeft het een meerwaarde voor mijn levensmissie? Draagt het bij aan de dingen die ik werkelijk belangrijk vind? Kan ik drie winstpunten opsommen die dit voor mezelf heeft? Zou ik er mijn avond aan opofferen?’ 
  3. ‘Past het? Heb ik er de tijd voor? En nog belangrijker: heb ik er de energie voor?’

4. Extreem rechtvaardigheidsgevoel

Als HSP heb je een heel sterk rechtvaardigheids- en verantwoordelijkheidsgevoel. Onrecht en oneerlijkheid zijn voor jou dan ook grote stressoren.
  • Je kunt erg kwaad worden als mensen regels overtreden.
  • Je ziet dat als een gebrek aan respect.
  • Je kunt gefrustreerd zijn over het feit dat anderen gedrag stellen waarvan jij vindt dat je dat toch niet doet (bv. papier verspillen of afval op de grond gooien).
  • Je wordt sterk geraakt door de problemen in de wereld (het klimaat, het milieu, oorlog) en kunt moeilijk begrijpen waarom anderen daar niet mee bezig zijn.
Soms heb je het gevoel dat je alle zorgen van de wereld op je schouders draagt.

TIP. Vertrek vanuit je cirkel van invloed: aan wat kun je zelf niets veranderen en aan wat wel? Focus op wat je zelf kunt doen. Welke acties, hoe klein ook, kun je ondernemen (bv. afval oprapen tijdens je wandeling)?

5. Keuzestress

Als HSP wil je altijd de allerbeste keuze maken. Je bent bedachtzaam, wikt en weegt en handelt weloverwogen. Je merkt meer op en legt meer links, en dus neem je ook veel meer informatie mee bij beslissingen. Dat kan je veel keuzestress bezorgen. Het maakt je mogelijk besluiteloos bij grote keuzes. Het is moeilijk om met iets te starten door je gevoel dat je nog niet alle info hebt. Ook bij kleine of onbelangrijke keuzes kun je blijven twijfelen. Dat kost veel energie.

TIP: Reduceer je opties tot twee, schrijf elke optie op een blaadje en doe ‘iene miene mutte’ (aftelversje), met de overtuiging dat je moet kiezen waar je op uitkomt. Voelt het resultaat goed, dan is het ook goed. Voelt het als ‘o zo jammer’, dan weet je dat je de andere optie moet kiezen. Zo leer je je buikgevoel te volgen door je ratio voor de gek te houden.

Van last naar kracht

In deze snel veranderende wereld vol prikkels, keuzes en uitdagingen heb je het als HSP niet altijd gemakkelijk. Je loopt meer risico dan gemiddeld om overprikkeld en uitgeput te geraken. 

Gelukkig kun je met de juiste inzichten en handvatten je leven zo inrichten dat je een aantal belangrijke HSP uitdagingen kunt omzeilen en zo je kwaliteiten als HSP kunt blijven inzetten als een kracht en niet als een last hoeft te ervaren.

Waarom HSP nodig zijn

Hoogsensitiviteit is namelijk een heel waardevol kenmerk in onze complexe wereld. We hebben mensen nodig die onrecht bespreekbaar durven te maken vanuit een sterk rechtvaardigheids-, eerlijkheids- en verantwoordelijkheidsgevoel en op de barricaden springen (bv. opkomen voor mensenrechten). 

We hebben mensen nodig die door hun sterk associatief denken out of the box oplossingen kunnen vinden voor de ingewikkelde problemen waarmee we al te vaak worden geconfronteerd. Mensen die sterk zijn in anticiperen, in het zien van obstakels en kansen en daarbij het totaalplaatje altijd voor ogen hebben. Mensen die zich automatisch in het perspectief van de individuele groepsleden kunnen verplaatsen en hen door hun sterke sociale intuïtie kunnen verbinden, verzoenen en doen samenwerken om tot uitmuntende resultaten te komen. 

Als sensitieve (jong)volwassene heb je dan ook een enorme innerlijke kracht die van grote betekenis kan zijn in deze vaak oppervlakkige en harde maatschappij.

Meer lezen over tips bij HSP uitdagingen?

Samen met een werkgroep van ervaringsdeskundigen selecteerde Séverine 20 uitdagingen die voor veel HSP relevant zijn. In haar nieuwste boek “100+ Lifehacks voor een eenvoudiger leven met hoogsensitiviteit” krijg je een overzicht van deze uitdagingen en de onderliggende mechanismen (waarom is dit een uitdaging voor een HSP?) en krijg je telkens een aantal heel concrete tips om met deze uitdaging om te gaan in je dagelijks leven. Het zijn echte lifehacks die je leven als HSP zoveel eenvoudiger kunnen maken.

Het is geen kennisboek maar een heel leuk go-to boek met concrete tips en mooie tekeningen. Een echt hebbeding in pocketformaat om in je handtas te stoppen of op je salontafel te leggen. En super toegankelijk ook voor mensen in je omgeving die je graag beter willen begrijpen maar geen uitgebreid kennisboek als ‘Hoogsensitief omgaan met stress’ willen lezen :-). Met beklijvende beelden en metaforen die prachtig en met de nodige humor en luchtigheid geïllustreerd werden door Marloes De Vries.

Bestellen >> 

lifehacks hoogsensitiviteit

Win het boek!

Deze winactie is inmiddels afgelopen.

Severine van de Voorde

Séverine Van De Voorde is doctor in de psychologie, klinisch psycholoog, expert hoogsensitiviteit en stress- en veerkrachtcoach. Ze is bestselling auteur van diverse boeken, waaronder Hoogsensitief omgaan met stress, Van stress naar veerkracht en Van rush naar rust. Meer info en gratis materialen vind je op www.vanstressnaarveerkracht.be

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Wil je HSP tips in je mailbox ontvangen?

+ gratis HSP minigids

Ja, ik neem kennis van de privacy verklaring en door het formulier te verzenden ga ik akkoord.

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP uitdagingen die je moet kennen

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.