7 woontips voor HSP: zo creëer je een rustgevende omgeving

Woontips voor HSP
4 minuten

Als je hoogsensitief bent is het belangrijk om een omgeving te creëren die rustig en kalmerend is. In dit artikel vind je een aantal waardevolle woontips voor HSP om je huis om te toveren tot een veilige en ontspannen plek. Of je nu een nieuw huis hebt gekocht of gehuurd of gewoon je huidige ruimte wilt optimaliseren, deze tips helpen je om een harmonieuze omgeving te creëren die bijdraagt aan jouw gevoel van rust en kalmte. Lees verder om te ontdekken hoe je je huis kunt aanpassen aan de unieke behoeften van jou als HSP.

Gevoeliger voor omgevingsfactoren

Uit onderzoeken blijkt dat hoogsensitieve mensen gevoeliger zijn voor omgevingsfactoren. Van een negatieve omgeving heb je als HSP meer last terwijl je juist van een positieve omgeving meer kunt profiteren. Ga met deze kennis eens door je huis en check daarbij ter inspiratie onderstaande woontips voor HSP.

💡 Lees ook: Dit zijn de HSP kenmerken

7 praktische woontips voor HSP

1. Minimaliseer rommel

HSP’s kunnen overweldigd raken door te veel visuele prikkels. Minimaliseer rommel en zorg voor een opgeruimde omgeving. Een opgeruimde omgeving kan bijdragen aan een gevoel van rust en kalmte. Een van de meest overweldigende dingen voor HSP’s zijn te veel visuele prikkels. Het minimaliseren van rommel en het zorgen voor een opgeruimde omgeving kan helpen om de geest tot rust te brengen en te ontspannen. Probeer spullen die je niet nodig hebt weg te doen of op te bergen in kasten, zodat je huis er netjes en georganiseerd uitziet.

2. Kies rustige kleuren

Kleuren hebben invloed op onze emoties. Als je hoogsensitief bent, is het belangrijk om de juiste kleuren te kiezen voor je huis. Kies kleuren die jou rust geven zoals pastelkleuren, aardetinten of lichte tinten blauw of groen. Dit creëert een rustige en kalme omgeving, waardoor je heerlijk kunt ontspannen en nieuwe energie kunt opdoen. Vermijd felle kleuren en drukke patronen als ze je te veel visuele prikkels geven.

3. Investeer in comfortabele meubels

Comfortabele meubels, zoals een comfortabele stoel of een zacht tapijt, kunnen bijdragen aan een gevoel van veiligheid, geborgenheid en ontspanning. Zorg ervoor dat je meubels kiest die comfortabel zijn en bijdragen aan de sfeer van rust en kalmte in huis.

4. Zorg voor een natuurlijke omgeving

Breng natuurlijke elementen in je huis, zoals planten, bloemen en natuurlijke materialen zoals hout en steen. Deze kunnen bijdragen aan een natuurlijke en vredige omgeving. Daarnaast zorgen ze voor een gezonde luchtvochtigheid en zuurstof in huis.

5. Verminder geluidsprikkels

HSP’s kunnen extra gevoelig zijn voor geluiden. Probeer geluiden te verminderen door bijvoorbeeld gordijnen te hangen of tapijten neer te leggen om het geluid te dempen. Ook oordopjes of een koptelefoon met noise cancelling kunnen helpen, mits je deze met beleid inzet. Anders kun je namelijk intoleranter worden voor geluid.

6. Verlichting

Kies voor zachte, gedempte verlichting in plaats van fel licht. HSP’s zijn vaak gevoelig voor felle lichten en deze kunnen overweldigend zijn. Kies daarom voor zachte verlichting, zoals dimmers of warme lampen, om een ontspannen sfeer te creëren. Ik vind Philips Hue lampen daarom echt ideaal: helemaal af te stemmen op je gemoed en tijd van de dag in kleur en sterkte. ‘s Avonds dimmen de lichten automatisch vanaf een uur voor het slapen en in de ochtend kun je instellen dat het licht rustig opgebouwd wordt.

7. Creëer een eigen ruimte

Zorg voor een eigen ruimte waar je je terug kan trekken en tot rust kunt komen, zoals een leeshoekje of een meditatieplekje. Het is belangrijk om een plek te hebben waar je je veilig voelt en waar je kunt ontspannen. Regelmatig even in je eigen ruimte zitten kan ook helpen om overprikkeling te voorkomen of om te gaan met intense emoties. Interieurontwerpster Bonnie van Moorst schreef eerder voor de website een heel artikel over je eigen plekje creëren met nog meer nuttige tips.

Tot slot

Je bent als HSP gevoeliger voor omgevingsfactoren en hier kun je positief gebruik van maken in je woonomgeving. Door rekening te houden met factoren zoals prikkels, licht, geluid en comfort zoals beschreven in bovenstaande woontips voor HSP, kun je een woning creëren die helemaal als thuis voelt. Het is belangrijk om de tijd te nemen om te onderzoeken welke woontips het beste voor jou werken en deze vervolgens toe te passen in je eigen huis. Of je nu hoogsensitief bent of niet, iedereen kan profiteren van een rustgevende, harmonieuze en uitnodigende leefomgeving.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Wil je HSP tips in je mailbox ontvangen?

+ gratis HSP minigids

Ja, ik neem kennis van de privacy verklaring en door het formulier te verzenden ga ik akkoord.

Bewaar voor later op Pinterest:

Woontips voor HSP

Ook interessant

1 Reactie

  1. Beste Maaike,
    ik ben een lezer van je rubriek en geniet daarvan. Ik ben me (pas) op 78-jarige leeftijd echt bewust geworden van mijn hooggevoeligheid. daarvoor kwamen al wel signalen, maar hadden het geen naam. Een psycholoog wees me er op en toen ging het snel. Op vele aspecten die jij in je rubriek zet had ik al een (rudimentair) antwoord gevonden, maar nu werd mijn bewustwording compleet. Ik kan goed om gaan met mijn hooggevoeligheid en ben er trots op. Gebruik het in mijn analyses van personen, menselijk gedrag, samenwerking, obstakels, e.d. Te mooi om onder woorden te kunnen brengen.
    Ik heb een vraag aan jou: de golf dat je gebruikt in deze mail met eronder “Omgaan met intense emoties” raakte me diep in mijn hart. Het beeld vertolkt exact wat ik ervaar in mijn emoties. Het jij een kaart of poster waar dit beeld op staat, die zou ik graag willen hebben om in mijn werkkamer op te hangen en gebruiken alsof ik naar mijn spiegelbeeld kijk. het beteknt veel voor me. Als er kosten aan verbonden zijn betaal ik die graag.


Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.