Als HSP neem je meer subtiele signalen waar, verwerk je deze door de activering van meerdere breingebieden diepgaand en kun je als gevolg daarvan intense emoties ervaren. Hoewel deze eigenschap je heel wat voordelen biedt, brengt het ook uitdagingen met zich mee, vooral wanneer je geconfronteerd wordt met moeilijke situaties in je leven. Over de impact van negatieve gebeurtenissen lees je in dit artikel meer:
- Welke impact hebben negatieve gebeurtenissen op HSP?
- Overweldigende emoties
- Symptomen van emotionele overbelasting
- Emoties blijven langer hangen bij HSP
- Perfectionisme en zelfkritiek
- Hoogsensitiviteit als kracht
- Omgaan met negatieve gebeurtenissen
De impact van negatieve gebeurtenissen
Negatieve gebeurtenissen kunnen een diepe impact hebben als je hoogsensitief bent, omdat emoties diepgaand beleefd kunnen worden. Dit kan je, vooral in combinatie met eerdere negatieve ervaringen waar afwijzing of onrecht mee gespeeld heeft, kwetsbaar maken voor stress, angst en depressie wanneer je geconfronteerd wordt met moeilijkheden zoals verlies van dierbaren, relationele problemen, gezondheidsproblemen, conflicten op je werk of financiële tegenslagen.
Vantage sensitivity
Onderzoekers uit Denemarken hebben ontdekt dat HSP’s vaker de kortere variant van het 5-HTTLPR-gen hebben. Dit gen komt in drie varianten voor, waarvan er één korter is. Mensen met deze kortere variant zijn gevoeliger voor invloeden uit hun omgeving en sociale factoren. Wanneer deze negatief zijn heeft dit een grotere impact. Maar er zitten ook voordelen aan dit gen, want het helpt je ook beter te functioneren onder positieve omstandigheden. Dit wordt ook wel ‘vantage sensitivity’ genoemd.
Overweldigende emoties
Een van de meest opvallende effecten van negatieve gebeurtenissen op HSP’s is de overweldigende emotionele reactie die kan optreden. Je kunt je overmand voelen door een draaikolk van emoties en het kan heel moeilijk zijn om daar de juiste woorden aan te geven. Deze intense emotionele reacties kunnen leiden tot overprikkeling, uitputting en zelfs fysieke symptomen zoals hoofdpijn, buikpijn of maagklachten.
- Vermoeidheid: Je kunt je als HSP uitgeput voelen, zelfs na een goede nachtrust. De emotionele intensiteit van negatieve gebeurtenissen kan leiden tot een diepgaand gevoel van fysieke en mentale vermoeidheid.
- Prikkelbaarheid: Emotionele overbelasting kan HSP prikkelbaar maken, zelfs bij kleine irritaties of stressoren die ze normaal gesproken goed zouden kunnen verdragen. Ze kunnen snel geïrriteerd raken en een kort lontje hebben.
- Overweldigd gevoel: Je kunt je overweldigd voelen door je emoties en de stress van negatieve gebeurtenissen. Je kunt dan het gevoel hebben dat je niet in staat bent om alle emoties en gedachten die je ervaart te verwoorden of te verwerken, waardoor je je verloren en onbeheersbaar kunt voelen.
- Verhoogde angst: Emotionele overbelasting kan ook leiden tot een verhoogd gevoel van angst bij HSP. Je kunt je zorgen maken over de negatieve gebeurtenis zelf, maar ook over de mogelijke gevolgen ervan voor jezelf en anderen.
- Concentratieproblemen: Als reactie op emotionele overbelasting kun je moeite hebben om je te concentreren en helder te denken. Je gedachten kunnen worden overspoeld door emoties, waardoor het moeilijk wordt om je te focussen op taken of om beslissingen te nemen.
- Fysieke symptomen: Emotionele overbelasting kan ook fysieke symptomen veroorzaken, zoals hoofdpijn, maagpijn, spierspanning en slaapproblemen. Deze symptomen kunnen het gevolg zijn van de stressreactie van het lichaam op de emotionele belasting.
Emoties blijven langer hangen bij HSP
Vaak blijven emoties langer hangen dan bij niet-HSP. Je hebt namelijk met je HSP brein tijd nodig om een situatie (grondig) te verwerken. Dat maakt de impact van negatieve gebeurtenissen extra intens. Probeer dus niet zo snel mogelijk van de emoties af te komen, want dat heeft geen enkele zin en kost je nog meer energie. Laat ze er in plaats daarvan maar zijn en probeer op die momenten zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen.
Perfectionisme en zelfkritiek
Daarnaast kunnen negatieve gebeurtenissen je neiging tot perfectionisme en zelfkritiek versterken. HSP’s hebben vaak hoge verwachtingen van zichzelf en streven naar harmonie en balans in hun leven. Wanneer dingen fout gaan, kun je jezelf daarvan de schuld gaan geven en vast komen te zitten in een vicieuze cirkel van negatieve gedachten en gevoelens. Wees mild voor jezelf, want we hebben niet alles in de hand, je kunt niet alles alleen oplossen en soms moet je je disharmonie dan verdragen.
Hoogsensitiviteit als kracht
Ondanks dat het soms lastig kan zijn, is het belangrijk om te erkennen dat je als HSP ook over veerkracht beschikt. Ondanks de uitdagingen die de impact van negatieve gebeurtenissen met zich meebrengen, heb je een innerlijke kracht die je in staat stelt om te herstellen en te groeien van je ervaringen. Daarom hebben niet alle HSP’s evenveel last van negatieve ervaringen. Eerdere ervaringen en eventuele opgebouwde overlevingsmechanismen spelen voor de mate van impact en veerkracht ook zeker een rol.
Omgaan met negatieve gebeurtenissen
Door middel van zelfzorg, emotionele ondersteuning van je omgeving en leren om op gezonde manieren met stress om te gaan, kun je je veerkracht versterken en je aanpassingsvermogen (aan de situatie) vergroten.
Bovendien kan het delen van je ervaringen met andere HSP’s een bron van steun en begrip bieden. Het vinden van plekken waar gelijkgestemden zijn, kan je helpen om je gevoelens te valideren en te leren van elkaar.
Tenslotte is het essentieel om je bewust te zijn van je eigen grenzen en behoeften, vooral in moeilijke tijden.. Het is oké om hulp te vragen, om tijd te nemen voor zelfreflectie en om te focussen op activiteiten die jou energie geven en je emotioneel welzijn bevorderen.
Tot slot
Kortom, de impact van negatieve gebeurtenissen op het leven van een hoogsensitief persoon kan diepgaand zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat je veerkrachtig bent. Door zelfzorg, steun van anderen en bewust aandacht voor je eigen behoeften, kun je leren en groeien van je ervaringen en sterker uit de worstelingen van het leven tevoorschijn komen.
Ben je door gebeurtenissen in je leven gevoelig geworden voor (mogelijke) afwijzing? Bijvoorbeeld doordat je met afwijzing of onrecht te maken hebt gehad? Lees dan ook even dit artikel door:
💡 Lees ook: Ben je gevoelig voor afwijzing als HSP?