De overgang van de zomer naar de herfst en HSP

Overgang van de zomer naar de herfst en HSP
5 minuten

De herfst brengt veranderingen met zich mee: de dagen worden korter, de lucht frisser en de natuur verandert in een schilderij van rode, oranje en gele tinten. Hoewel velen dit seizoen fijn vinden, kan de overgang naar de herfst voor jou als HSP een intensere impact hebben. Door je sensitiviteit voor fysieke en emotionele prikkels, kunnen seizoensveranderingen een merkbaar effect hebben op je dagelijkse leven en welzijn. In dit artikel ontdek je welke invloed de overgang van de zomer naar de herfst en HSP op elkaar hebben en wat je kunt doen om hiermee om te gaan.

In dit artikel:

  • Hoogsensitiviteit en de invloed van omgevingsfactoren
  • De seizoenswisseling naar de herfst en HSP
  • De impact van veranderingen in licht en temperatuur
  • Hoogsensitiviteit en zelfreflectie
  • Fysieke effecten van herfst en HSP
  • Tips voor de herfst en HSP

Hoogsensitiviteit en de invloed van omgevingsfactoren

Als HSP ben je gevoeliger voor omgevingsfactoren. Dit werkt twee kanten op: je reageert sterker op zowel positieve als negatieve omgevingsfactoren. Bij een positieve of negatieve sfeer geldt voor iedere HSP hetzelfde: je hebt meer profijt van een fijne sociale omgeving en meer last van een negatieve sfeer. Als het gaat om seizoenen, kun je verschillende voorkeuren hebben. Sommigen zijn blij dat de herfst begonnen is en anderen vinden het juist lastig dat de zomer voorbij is.

De seizoenswisseling naar de herfst en HSP

In de herfst neemt de luchtvochtigheid toe, daalt de temperatuur en veranderen de geluiden van de natuur. Als HSP kun je gevoeliger reageren op veranderingen van deze omgevingsprikkels. Minder zonlicht, kou, meer regen en stormachtig weer kunnen zowel fysiek als mentaal even wennen zijn. Vaak heb je als HSP bij veranderingen namelijk schakeltijd nodig.

De impact van veranderingen in licht en temperatuur

Een van de meest directe veranderingen tijdens de herfst is de verschuiving in het daglicht. Het afnemen van zonlicht kan een sterke invloed hebben op je stemming en energieniveau. De kortere dagen kunnen leiden tot sombere gevoelens of vermoeidheid, terwijl de kou juist fysieke spanning of stress kan veroorzaken.

Licht speelt een cruciale rol in de aanmaak van vitamine D maar ook van serotonine, het ‘gelukshormoon’. Voor HSP’s, die meer vatbaar kunnen zijn voor somberheid, kan het verminderende zonlicht tijdens de herfst bijdragen aan gevoelens van neerslachtigheid of een winterdip, ook wel seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) genaamd. Het is daarom van belang dat je voldoende tijd doorbrengt buiten in het daglicht, ook al zijn de dagen korter en kouder.

Hoogsensitiviteit en zelfreflectie

De herfst is een tijd van loslaten in de natuur. Dit kun je ook inzetten op persoonlijk vlak waardoor de herfst en HSP een mooie combinatie kunnen zijn. Omdat je als HSP een sterke innerlijke belevingswereld hebt en van diepgang houdt, kan je deze periode als je daar behoefte aan hebt gebruiken voor reflectie en introspectie. De vallende bladeren kun je symbolisch zien als een uitnodiging om oude patronen, emoties of situaties los te laten. 

  • Wat dient jou niet meer en zou je willen veranderen?
  • Welke emoties dienen zich van tijd tot tijd aan en zou je wat (creatieve) ruimte kunnen geven door er bijvoorbeeld over te schrijven of ze in een tekening, schilderij of mood board weer te geven?
  • Zijn er eventueel nog gevoelens die je met dierbaren zou willen bespreken?

Fysieke effecten van herfst en HSP

Naast emotionele reacties kan de herfst ook fysieke effecten hebben. De dalende temperaturen en wisselende weersomstandigheden kunnen kou en fysieke spanning met zich meebrengen. Bovendien is je lichaam in deze tijd vatbaarder voor allergieën, verkoudheid en griep. Als je hoogsensitief bent, ervaar je fysieke prikkels vaak intenser. Herken je dit? Zorg dan goed voor jezelf en luister naar je behoefte aan warmte, comfort en ontspanning.

Tips voor de herfst en HSP

Het is belangrijk om te weten hoe dit bij je werkt zodat je er rekening mee kunt houden. In plaats van je ertegen te verzetten, kun je beter manieren vinden om met deze veranderingen om te gaan. Als je last hebt van somberheid kun je je niet op commando blij gaan voelen. Zoek in dat geval naar manieren om goed voor jezelf te zorgen. 

  • Wat heb je nodig? 
  • Kunnen mensen in je omgeving jou daarbij ondersteunen?

Om de herfst als HSP optimaal te ervaren, kunnen de volgende tips helpen:

1. Zorg voor voldoende daglicht

Probeer elke dag wat tijd buiten door te brengen, zelfs op bewolkte dagen. Dit helpt om je Vitamine D en serotonine-niveau op peil te houden en voorkomt een te sterke daling van je energie.

2. Focus op je zintuigen

Richt je tijdens wandelingen in de natuur op de prachtige kleuren en fijne geuren die typisch bij de herfst horen. Zo prikkel je je zintuigen op een positieve manier en daar heeft jouw hoogsensitieve brein baat bij.

3. Creëer een warme, knusse omgeving

HSP’s hebben vaak baat bij een veilige en comfortabele ruimte. Maak het lekker knus en gezellig in huis.

4. Plan regelmatig momenten van rust

Omdat HSP’s vatbaarder zijn voor prikkels, is het belangrijk om regelmatig pauzes in te lassen. De ideale pauze bestaat uit ontspannende activiteiten waar je op dat moment behoefte aan hebt.

5. Luister naar je lichaam

Verandering van seizoen betekent ook verandering in energie. Geef toe aan je behoefte om het rustiger aan te doen en goed voor je lichaam te zorgen als je merkt dat je lichaam daar om vraagt.

Tot slot

De overgang van de zomer naar de herfst en HSP kunnen zowel een uitdaging zijn als knusse momenten en diepgang brengen. De veranderingen die de herfst met zich meebrengt kunnen aardig schakelen zijn als je hoogsensitief bent. Of het nu gaat om de verkorte dagen, de veranderende natuur of de emotionele uitdagingen die dit seizoen met zich meebrengt, door zelfzorg en bewustzijn kun je als HSP het beste omgaan met en mogelijk ook profiteren van deze periode.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Overgang van de zomer naar de herfst en HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.