Verkoudheid bij HSP: tips en inzichten

Verkoudheid bij HSP
3 minuten

Hoe zit het met verkoudheid bij HSP? Je kunt het hele jaar verkouden worden, maar met name in het najaar en de winter kun je last krijgen van een verstopte neus. Dit gaat al dan niet gepaard met niezen, hoesten, keelpijn, heesheid en oorpijn. Als HSP ervaar je de wereld intenser en daardoor kun je vatbaarder worden voor stress en fysieke ongemakken, zoals verkoudheid. In dit artikel duiken we dieper in de relatie tussen HSP en verkoudheid en krijg je handige tips om de symptomen te verlichten en je algehele gezondheid te verbeteren.

Hoogsensitiviteit (HSP)

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidstrek waarbij mensen meer dan gemiddeld prikkels uit hun omgeving waarnemen. Dit kunnen zowel fysieke als emotionele prikkels zijn die je in jezelf of je omgeving ervaart. Als HSP verwerk je die informatie vervolgens diepgaander en daardoor ben je vaak empathischer, intuïtiever en creatiever.

Verkoudheid bij HSP

Hoogsensitieve personen kunnen door hun intensieve manier van informatie oppikken en verwerken, vatbaarder zijn voor stress. Stress verzwakt het immuunsysteem, wat de kans op verkoudheid en andere ziekten kan vergroten. Daarnaast kun je je een aantal dagen tot weken aardig futloos voelen.

Symptomen van verkoudheid

Een verkoudheid kan behoorlijk vervelend zijn en de symptomen kunnen bij HSP intenser aanvoelen. Een verkoudheid duurt gemiddeld een dag of 10 en komt in verschillende fases.

Dit zijn de symptomen van verkoudheid:

  • Vermoeidheid
  • Loopneus of verstopte neus
  • Keelpijn
  • Hoesten
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Futloos zijn
  • Algeheel gevoel van malaise

Fases van verkoudheid

Het begint vaak met een scherp, vervelend gevoel in je keel. Vervolgens krijg je last van een loopneus, gevolgd door een verstopte neus. Dan komen ook de symptomen van een zwaar gevoel in je hoofd, rillingen en een algeheel gevoel van malaise. Na verloop van tijd nemen deze symptomen weer af en begint het hoesten. Van vastzittende hoest  en tot slot een kriebelhoest.

5 tips om verkoudheid bij HSP te verlichten

1. Natuurlijke remedies

Overweeg het gebruik van natuurlijke remedies zoals honing, gember en citroen om keelpijn te verzachten en het immuunsysteem te ondersteunen. Echinaforce van A. Vogel kan hierbij ook helpen.

2. Warmte

Een warm bad of douche kan helpen om spierpijn te verlichten en het lichaam te ontspannen. Een warmtekussen kan verlichting geven aan pijnlijke gebieden.

3. Rust en ontspanning

Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Als HSP heb je meer tijd nodig om te herstellen. Je lichaam is nu ook nog eens hard bezig de infectie op te ruimen. Neem dus extra de tijd voor jezelf.

4. Gezonde leefstijl

Eet gezond, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende slaap. Vitamine D is daarnaast een goede ondersteuning voor je immuunsysteem, zodra de R in de maand komt. 

5. Moet jij veel van jezelf?

HSP kunnen de neiging hebben om van alles van zichzelf te moeten: niet zeuren maar doorgaan, aanpassen aan anderen, alle taken afmaken enzovoorts. Dit kan veel druk en dus stress opleveren. Wees mild naar jezelf, dit komt je immuunsysteem ten goede.

Tot slot

Dit waren de tips om de impact van verkoudheid bij HSP te verminderen. Als je hoogsensitief bent kun je door je hoogsensitieve brein meer vatbaar zijn voor stress en daardoor sneller risico lopen op verkoudheid en andere gezondheidsklachten. Door je aandacht te richten op rust, ontspanning en een gezonde leefstijl, kun je jouw welzijn verbeteren.

Wil je meer leren over hoogsensitiviteit en hoe je beter met je karaktereigenschap, stress en gezondheidsklachten om kunt gaan? Schrijf je in voor de HSP mail voor regelmatige updates en tips.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Verkoudheid bij HSP

Ook interessant

1 Reactie

  1. Alsof je het aanvoelde haha…je artikel komt als geroepen..zit er nu midden in sniff snotter vol gevoel rillend. Zelden last van maar nu door erg veel stress, wordt me onrecht aangedaan, mijn bootavontuur misschien toch iets te overmoedig geweest en dus veel piekeren en daardoor ook slecht slapen..nu alle genoemde symptomen..en dus hard werken..en rust en zelfzorg..met ook jouw tips..


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.