Kom tot rust met deze relaxmuziek voor HSP

relaxmuziek voor HSP
2 minuten
Van welke muziek kom jij tot rust? Ik vroeg het op Facebook en in mijn Instagram Stories. Van de antwoorden heb ik ter inspiratie relaxmuziek voor HSP afspeellijsten op Youtube samengesteld. Je kunt ze verderop in dit artikel vinden.
 
Muziek heeft een positieve invloed op de hersenen en een hoogsensitief persoon is meer dan gemiddeld ontvankelijk voor positieve prikkels. Met de juiste muziek (die bij jou past) heb je dus een belangrijke invloed op je eigen welbevinden. Je hoort het mensen niet voor niks vaak zeggen, ‘ik zou niet zonder muziek kunnen’.

Wat doet muziek in de hersenen?

Muziek is een verrijking voor de hersenen, zegt hoogleraar neuropsycholoog Erik Scherder. Hoe werkt het eigenlijk? Waarom ga je bijvoorbeeld bijna vanzelf bewegen als je muziek hoort? Hij legt in deze video helder uit wat muziek in de hersenen doet.

Waarom is voldoende rust zo belangrijk voor HSP?

Als je hoogsensitief bent neem je de wereld genuanceerder waar en verwerk je informatie diepgaand. Dat wil zeggen dat er meer dan gemiddeld prikkels binnenkomen en deze op meer hersengebieden in je brein verwerkt worden dan bij een niet hoogsensitief persoon. Je kunt je voorstellen dat als je niet tijdig je rust neemt, de prikkels zich opstapelen en je brein dit niet meer goed kan verwerken. Dan ontstaat er overprikkeling.
 
Naar relaxmuziek of natuurgeluiden luisteren is dan een van de manieren om weer tot rust te komen. Er zijn ook andere manieren van ontprikkelen bij overprikkeling. Het beste is om geregeld me-time in te plannen, zodat je niet overprikkeld raakt. Dit ideale me-time recept helpt jou daarbij. Dit is heel goed te combineren met het luisteren naar fijne en rustgevende muziek.

💡 Sommige mensen hebben meer stimulans in muziek nodig en worden daar juist rustig van: volg vooral wat voor jou het beste werkt!

Afspeellijsten met relaxmuziek voor HSP

Hieronder vind je verschillende afspeellijsten met relaxmuziek. Gebruik ze ter inspiratie en maak je eigen afspeellijst op Youtube met de muziek die bij jou past. De komende tijd verschijnen er meer afspeellijsten, ook voor andere gemoedstoestanden. Abonneer je op mijn kanaal om op de hoogte te blijven.

1. Afspeellijst | Natuurgeluiden

De natuur heeft een rustgevend effect op ons brein. Deze afspeellijst bevat een aantal video’s met verschillende natuurgeluiden. Zo kun je al naar gelang je behoefte en voorkeur, een video kiezen die jou nu het beste kalmeert.

2. Afspeellijst | Relaxmuziek instrumentaal

Dit is een afspeellijst met instrumentale muziek (zonder zang). Geniet van de fijne klanken!

3. Afspeellijst | Relaxmuziek zang

Dit is een afspeellijst van relaxmuziek voor HSP met zang. Geniet van de fijne klanken!

Heb jij nog aanvullingen?

Heb jij nog leuke muziek voor de relaxmuziek voor HSP afspeellijsten? Laat ze achter in de reacties, dan voeg ik ze in de juiste afspeellijst toe. 😉

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

relaxmuziek voor HSP

Ook interessant

1 Reactie

  1. Ik zou een wat apart album van Max Richter onder de aandacht willen brengen ‘Sleep’. Duurt ruim 8 uur! Verschillende thema’s vormen de basis, waarop dan vervolgens subtiele variaties worden gemaakt .
    Je moet niet allergisch zijn voor herhalingen. Ik val er heerlijk van in slaap.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.