Als HSP alleen op vakantie, met 7 HSP tips

Alleen op vakantie met deze 7 HSP tips
5 minuten

Wil je graag als HSP alleen op vakantie kunnen gaan? Zie je dat helemaal zitten of vind je dit juist heel spannend? In dit artikel deel ik graag mijn ervaringen met je en geef ik je tips om er een geslaagde vakantie in je eentje van te maken.

Fijne vakantie!

Als HSP alleen op vakantie | 7 HSP tips

1. Verleg je grenzen stapje voor stapje

Geef jezelf de tijd om te wennen aan situaties waarin je op jezelf aangewezen bent door de dagen alleen op te bouwen.
 
Ga eerst eens een dagje weg naar een leuke stad of prachtig natuurgebied bijvoorbeeld. Kies een bestemming uit waar je heel erg van houdt en/of zin in hebt om heen te gaan. De volgende keer ga je dan bijvoorbeeld een weekend of midweek ergens heen en zo bouw je het steeds een stapje op.
een geslaagde vakantie in je eentje

HSP coach Maaike: Voor ik 4 weken alleen door Amerika & Canada ging reizen heb ik daarvoor bewust een week een vliegreis naar La Palma gemaakt om te wennen aan het alleen vliegen en ver weg van huis zijn. Eerder heb ik weleens 3 weken een roadtrip door Frankrijk gemaakt met de auto, maar toen ik het op een gegeven moment zat was kon ik zo terug rijden. Dat is met vliegtickets en een verre bestemming natuurlijk allemaal iets lastiger.

2. Maak er helemaal jouw vakantie van

Hoe meer je ruimte maakt voor een vakantie die helemaal bij jou past, hoe meer je ervan kunt gaan genieten.

  • Waar wil je graag heen?
  • Welke omgeving werkt voor jou rustgevend?
  • Waar word je blij van?

3. Focus op de leuke dingen

Je bent waarschijnlijk heel goed in het bedenken wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Veel HSP zijn namelijk een kei in het anticiperen op alle mogelijke problemen wat je kan verlammen en voorkomt dat je in actie komt. Het is goed om je dat te realiseren. Je kunt je reis en verblijf door te anticiperen zorgvuldig voorbereiden, maar blijf er niet in hangen!

Draai het eens om:

  • Wat kan er allemaal goed gaan?
  • Waarom ging je dit ook alweer doen (een fijne/ontspannen vakantie)?
  • Wat wil je dat deze vakantie je op gaat leveren?
7 HSP tips voor een geslaagde vakantie in je eentje

4. Luister naar waar je behoefte aan hebt

Ik hamer vaak op het voelen van jouw behoefte, omdat dit een groot deel van een succesvolle vakantie (en allerlei andere dingen in het leven) bepaalt.
 

Je kunt alles nog zo mooi en zorgvuldig plannen, maar ben je een dag te moe voor je planning dan doe je er goed aan rustig aan te doen. Zulke dingen voel je pas op het moment zelf, dus geef jezelf de ruimte om in het moment van koers te veranderen.

En vergeet niet: het kan ook andersom zijn: dat je een rustdag hebt gepland, maar er veel liever op uit trekt. Luister hier dan ook naar en voorkom dat je in de onderprikkeling terecht komt.

7 HSP tips voor een geslaagde vakantie in je eentje

HSP coach Maaike: Toen ik naar La Palma ging bleek de reis onder meer door rijden in bergachtig gebied zo inspannend dat ik twee dagen nodig had om bij te komen.

5. Geef jezelf de ruimte

Het is een bekend gegeven dat je ook op vakantie jezelf meeneemt. Misschien is dat voor jou wel een reden waarom je het überhaupt lastig vindt om te gaan. De sleutel om met confrontaties met jezelf om te gaan is acceptatie.

Bovendien, als je jezelf tegenkomt biedt het je een kans om je oude patroon (van bijv tegen jezelf vechten) te doorbreken en te gaan accepteren dat dit bij je hoort.

HSP coach Maaike: ik ben als prikkelzoekende HSP vrij actief ingesteld, dus ik moest echt even bijsturen in mijn plannen (en mijn hoofd) en mezelf die twee rustdagen geven. Het duurde even voor ik mij daar aan over kon geven, maar dat hielp vervolgens direct om het niet op mezelf te betrekken als falen. 😉

6. DOEN! (en dat mag best spannend zijn)

Als je iets nog nooit gedaan hebt, is het lastig anticiperen wat je gaat tegenkomen en hoe je het gaat ervaren. Er is maar een manier om er echt achter te komen: DOEN! Wees hierbij mild voor jezelf en pas zelfcompassie toe: doe dit stapje voor stapje en ga niet meteen de hele wereld rond reizen.

Ja, het zal spannend zijn maar daar is niets mis mee. Iets voor de eerste keer doen, hoe klein die stap ook is, brengt vaak wat spanning met zich mee. Kijk wat je nodig hebt om met deze spanning om te gaan zonder hem meteen helemaal te vermijden.

Duim omhoog

7. Zelfvertrouwen, een cadeautje aan jezelf​

Als HSP alleen op vakantie gaan geeft je steeds meer zelfvertrouwen. Elke keer dat je iets spannends doet of op vakantie bijvoorbeeld voor een uitdagende situatie gesteld wordt en dit oplost, groeit je zelfvertrouwen namelijk.

Zorg hierbij dat je niet van jezelf eist dat je alles wel even aan kan. Of dat onzekerheid en ongemakkelijkheid een teken van falen zou zijn. Welnee, dat is doodnormaal in nieuwe en/of spannende situaties. En….je mag ook hulp vragen. 😉

HSP coach Maaike: een van de dingen die ik met mijn vakantie alleen naar La Palma niet eerder had gedaan was alleen vliegen. Na die eerste keer was het een eitje. Iets anders dat ik spannend vond was of ik de weg wel terug kon vinden als ik verdwaald was. Zeker in de bergen heb je niet even een simpele evenwijdige alternatieve route en ik verdwaal nogal snel. Zowel met de auto als te voet moest ik een aantal keer de weg terug zien vinden en jawel, dat is gelukt. De neiging om te verdwalen is er niet minder op geworden, maar mijn vertrouwen om dan de weg wel weer terug vinden is wel gestegen. 🙂

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Alleen op vakantie met deze 7 HSP tips

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.