Heb jij weleens gehoord van ASMR-fluistervideo’s? Ik las erover in een tijdschrift en was benieuwd of deze video’s en HSP juist wel of niet bij elkaar pasten. Op Facebook deelde ik een ASMR-fluistervideo en vroeg hoe dit op mensen overkwam. De reacties waren behoorlijk uiteenlopend. Van gevoelens van walging en afschuw tot mensen die het heerlijk vonden.

Wat is ASMR precies?

ASMR is de afkorting van Autonomous Sensory Meridian Response en is vanaf 2010 voornamelijk bekend geworden van de fluistervideo’s op Youtube. ASMR is een tintelend gevoel dat begint bij je hoofd en langs je ruggenmerg door je hele lichaam verspreid wordt. Het is te vergelijken met een soort kippenvel en geeft een rustgevend gevoel.

Prikkels die ontstaan vanuit ASMR worden door biologische en hormonale processen in het lichaam geactiveerd. Er komen vervolgens allemaal hormonen vrij als endorfine, dopamine, oxytocine en serotonine. 

  • Endorfine zorgt voor een goed gevoel,
  • Dopamine helpt je genieten en blij zijn,
  • Oxytocine is een anti-stress hormoon dat voor ontspanning zorgt en
  • Serotonine wekt je slaap op.

Samen zorgen ze er voor dat je een kriebelig en slaperig gevoel krijgt.

ASMR wordt door iedereen anders ervaren. De zogenaamde triggers voor dit gevoel verschillen per persoon. Zo zijn er mensen die rustig worden van de ASMR-fluistervideos, maar ook mensen die dat afschuwelijk vinden en het wél ervaren tijdens een knipbeurt bij de kapper, een bepaald type stem of bepaalde geluiden zoals een ritselende krant.

Er is vanuit de wetenschap nog maar weinig bekend over ASMR, enkele onderzoeken staan op de ASMR University website

HSP en ASMR-fluistervideo’s

Het is niet zo gek dat de zogeheten fluistervideos op Youtube bij hoogsensitieve mensen uiteenlopende reacties oproept. De één vindt het heerlijk en de ander afschuwelijk. Dit heeft te maken met het intens beleven en diepgaand verwerken van prikkels.

Er is voor zover ik weet nog geen onderzoek gedaan naar zowel ASMR en HSP. In feite staan ze beiden nog in de wetenschappelijke kinderschoenen. Gezien het gevoelige zenuwstelsel van HSP’s, zou ik er niet vreemd van opkijken als deze groep er meer gevoelig voor is. Het is wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen het effect ASMR en de ASMR-fluistervideo’s. De triggers voor ASMR zijn zoals ik eerder al opmerkte, persoonlijk. Wat de één heel fijn vindt kan voor de ander behoorlijk ergerlijk zijn.

Bij hoogsensitiviteit wordt vanuit de wetenschap gesproken over differentiële susceptibiliteit. Dat wil zeggen dat hoogsensitiviteit twee kanten op werkt: een grotere gevoeligheid voor negatieve omstandigheden, maar ook voor positieve omstandigheden. Het is daarmee extra belangrijk wat jou ten positieve triggert (en mogelijk ASMR opwekt) en wat je gevoelens van afschuw triggert.

Misofonie

En dan is er nog misofonie, waarbij sommige mensen woede en walging ervaren bij geluiden die door andere mensen worden geproduceerd. Meestal kauw- en smakgeluiden, maar ook kuchen, slikken en ademhalen kunnen daaronder vallen. Deze groep zou weleens extra last kunnen hebben van de ASMR-fluistervideo’s.

Meer over misofonie kun je lezen op de website van de Vereniging Misofonie NL.

ASMR-video’s zonder gefluister

Vond je dat gefluister in de vorige video met uitleg niets? Misschien heb je wel iets met bepaalde geluiden in deze video hieronder. Maar misschien ook helemaal niet. Ik herken het ASMR gevoel wel, maar niet direct via dit soort video’s. Bij mij triggert bijvoorbeeld een bepaalde stem eerder.

Of misschien ken je het ASMR- gevoel bijvoorbeeld wel met de hoofdmassage spin.

ASMR is geen must

Heb je er helemaal niets mee en herken je geen tintelend gevoel in je achterhoofd dat via je nek naar je rug loopt? Dat geeft niets, de één ervaart het en de ander niet. Voor de HSP die ASMR gevoelens herkennen kan het helpen om tot rust te komen en in slaap vallen.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 81
  • 47
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

ASMR-fluistervideos en HSP

ASMR-fluistervideos en HSP

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.