Deze muziek biedt steun en troost voor HSP

Deze muziek biedt steun en troost voor HSP
3 minuten
Ervaar jij steun en troost van muziek als je verdrietig bent? Dat is niet zo vreemd. Muziek roept namelijk emoties op waardoor je ze de ruimte kunt geven en teksten geven (h)erkenning aan je emoties en werken daarmee versterkend. In dit artikel ga ik daar dieper op in.
 
Ook vind je hieronder afspeellijsten met muziek. Op Facebook en in mijn Instagram Stories vroeg ik welke muziek jij jou steun en troost geeft. Aan de hand van de antwoorden heb ik op Youtube afspeellijsten met troostmuziek voor HSP samengesteld.

Verdriet hoort bij het leven

Verdriet is één van de basisemoties en hoort bij ons leven als mens. Het is ook een belangrijke drijfveer om te streven naar geluk, maar je kunt verdriet niet altijd voorkomen. Wanneer een dierbare overlijdt of een relatie stopt, ervaar je een rouwproces en daar horen gevoelens van verdriet bij. Als je hoogsensitief bent, ervaar je emoties en dus ook verdriet, intenser.
 
Omdat verdriet erbij hoort, is het belangrijk te weten hoe je hiermee om kunt gaan. Over het algemeen geldt: zorg goed voor jezelf en deel je gevoelens met anderen. Ook het luisteren van muziek kan een cruciale rol spelen. Dit kan met muziek die troostend en steunend is, maar ook feelgood muziek kan je daarbij helpen. 
Deze muziek biedt steun en troost voor HSP

💡 Bekijk liefdesverdriet of rouw eens als een roeibootje. Aan de ene kant roeit het verdriet en aan de andere kant roeit de afleiding. Zoek je alleen maar afleiding, dan roeit alleen de afleiding en gaat het bootje rond en kom je niet vooruit. Zit je alleen maar in je verdriet, dan gebeurt hetzelfde en kom je eveneens niet vooruit. De afwisseling tussen beiden is het meest ideaal.

Muziek en hormonen

Emoties zoals verdriet zijn belangrijk om heftige gebeurtenissen een plekje te geven. Wees er niet bang voor en hou je verdriet vooral niet binnen. Door te huilen komt namelijk het gelukshormoon endorfine vrij waardoor je je beter gaat voelen. Muziek die jou raakt helpt je om deze gevoelens te voelen en zo kun je ze verwerken. Muziek als medicijn, dat klopt dus! 😉 

Deze muziek biedt steun en troost voor HSP

Afspeellijsten met troostende muziek voor HSP

Hieronder vind je verschillende afspeellijsten met steunende troostmuziek. Gebruik ze ter inspiratie en maak je eigen afspeellijst op Youtube met de muziek die bij jou past. De komende tijd verschijnen er meer afspeellijsten, ook voor andere gemoedstoestanden zoals bijvoorbeeld relaxmuziek voor HSP. Abonneer je op mijn kanaal om op de hoogte te blijven.

1. Afspeellijst | Steun en Troost NL

Nederlandse teksten zijn makkelijk(er) te begrijpen en daardoor versterken ze muziek nog eens extra.

💡 Bekijk de afspeellijst >>

2. Afspeellijst | Steun en troost

Dit is ter inspiratie een afspeellijst met troostmuziek. Ik hoop dat je hier steun uit kunt putten.

💡 Bekijk de afspeellijst >>

Heb jij nog aanvullingen?

Heb jij nog fijne muziek die steunend en troostend voor jou werkt ? Laat het achter in een reactie hieronder, dan voeg ik ze in de juiste afspeellijst toe. 😉

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Deze muziek biedt steun en troost voor HSP

Ook interessant

4 Reacties

 1. Ik mis de liedjes van Maria Mena van de afgelopen jaren. Zij is heel hoog sensitief en dat merk je ook in haar liedjes en optredens. Bijv. Bend till I break.

 2. Moniek
  Dit heb ik al eens geprobeerd ,bij mij werkt het niet ,ik heb nu instrumentale Ierse muziek gedownload ,het help mij om bij mijn verdriet te komen ,zo zie je maar wat voor de 1werkt hoeft niet voor de ander zo te zijn ..
  Vriendelijke groet

  • Dag Moniek,

   Bedankt voor je reactie. Het is inderdaad erg belangrijk vooral te kijken naar wat voor jou werkt.

   Warme groet,
   Maaike

 3. Hoi Maaike,

  Wat een mooie playlist heb je al! Avond van Boudewijn de Groot geeft mij steun en vertrouwen

  Groet Heidi


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.