Een hoogsensitief persoon (HSP): sensitiviteit als kracht

Een hoogsensitief persoon
4 minuten

Als hoogsensitief persoon (HSP) ben je gevoeliger voor prikkels en indrukken dan de meeste mensen en verwerk je deze diepgaander. Dit kan leiden tot intense emoties, diepe reflectie en een dieper begrip van de wereld om je heen. Het kan echter ook overweldigend zijn en ervoor zorgen dat je je anders voelt dan anderen. In dit artikel lees je wat een hoogsensitief persoon is, hoe je erachter kunt komen of je hoogsensitief bent en hoe je ermee om kunt gaan.

In dit artikel:

 • Wat is een hoogsensitief persoon?
 • Hoe weet je of je een hoogsensitief persoon bent?
 • Hoe kun je als HSP omgaan met je sensitiviteit?
 • Hoogsensitiviteit als kracht

Wat is een hoogsensitief persoon?

Een hoogsensitief persoon is iemand die dieper en intenser emoties ervaart dan de meeste mensen. Dit komt omdat HSP’s gevoeliger zijn voor prikkels en indrukken van de buitenwereld, zoals geluiden, geuren en visuele stimuli en deze dieper verwerken. Dit kan leiden tot overprikkeling en stress, waardoor je je bijvoorbeeld terugtrekt of geneigd bent  situaties die overweldigend kunnen zijn te vermijden. Ook brengt het mooie talenten met zich mee zoals empathie, een sterk rechtvaardigheidsgevoel, aandacht voor details, verantwoordelijkheidsgevoel, diepgang in gesprekken, creatief denken, het grotere geheel overzien, zelfreflectie en een sterke intuïtie.

Hoogsensitiviteit komt evenveel bij mannen als bij vrouwen voor en niet elke hoogsensitief persoon heeft een slechte jeugd ervaren. Wel kun je als HSP meer last hebben van negatieve ervaringen in je jeugd.

Hoe weet je of je een hoogsensitief persoon bent?

Als je jezelf afvraagt of je een HSP bent, zijn er verschillende tekenen waar je op kunt letten. HSP’s hebben bijvoorbeeld vaak een dieper inlevingsvermogen in anderen en zijn gevoeliger voor emoties van anderen. Ze hebben vaak behoefte aan een rustige en kalme omgeving en kunnen zich snel overweldigd voelen door drukke of chaotische situaties.

Andere tekenen van HSP’s zijn onder meer gevoeligheid voor licht en geluid, het hebben van een sterke intuïtie en het hebben van een rijke innerlijke belevingswereld. Als je jezelf herkent in deze eigenschappen, is het mogelijk dat je een HSP bent.

Meer weten? Doe dan de test.

Hoe kun je als HSP omgaan met je sensitiviteit?

Als hoogsensitief persoon kan het soms een uitdaging zijn om te navigeren in een wereld met overwegend niet-HSP (80 – 85%). Hier zijn enkele manieren die kunnen helpen:

 • Neem regelmatig pauzes. HSP’s hebben vaak behoefte aan rust en stilte om te herstellen en zich op te laden. Plan regelmatig momenten van stilte en ontspanning in je dag om je brein en lichaam te kalmeren.
 • Leer je grenzen kennen en stel ze tijdig. HSP’s kunnen gemakkelijk overprikkeld raken, dus het is belangrijk om te weten wat je grenzen zijn en deze ook naar anderen te communiceren. Zeg nee tegen situaties die overweldigend kunnen zijn en geef jezelf toestemming om rust te nemen als dat nodig is.
 • Ontdek technieken om je te helpen ontspannen. HSP’s kunnen profiteren van bijvoorbeeld meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken om te helpen kalmeren en het stressniveau te verlagen. Als deze technieken niet voor je werken zou je ook eens kunnen denken aan activiteiten in de natuur, tuinieren, creatieve vormen, sporten, lezen. Probeer en ontdek wat voor jou werkt.
 • Zoek steun van anderen. Praat met vrienden, familie of een therapeut over je ervaringen en sensitiviteit. Dit kan je helpen om je gevoelens te begrijpen en je te laten steunen door anderen.

Hoogsensitiviteit als kracht

Hoogsensitiviteit kent heel wat mooie kanten, die je ook ten goede van jezelf en anderen kunt inzetten.

 • Zo kun je bijvoorbeeld je sensitiviteit gebruiken als een instrument om je intuïtie te versterken en je creativiteit te stimuleren. Je weet misschien niet altijd waarom iets niet of juist wel goed voelt, maar het kan zinvol zijn om er wel naar te luisteren. De kans is namelijk groot dat je onbewust een aantal details hebt opgepikt die je iets vertellen zonder dat je het je bewust bent.
 
 • Als HSP ben je vaak goed in het observeren en absorberen van details en nuances, wat je kan helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen en het creëren van kunst of andere vormen van expressie.
 
 • Een ander voordeel is dat je door je sensitiviteit een dieper begrip en mededogen hebt voor anderen, waardoor je een goede luisteraar en adviseur kan zijn. Let daarbij wel op dat het niet ten koste van jezelf gaat. Je bent namelijk niet verantwoordelijk voor de gevoelens van anderen.

Tot slot

Kortom, als je een hoogsensitief persoon bent, zijn er veel manieren waarop je je sensitiviteit kunt omarmen en benutten om een ​​rijk en voldaan leven te leiden. Door te leren hoe je met je sensitiviteit om kunt gaan en jezelf te accepteren zoals je bent, kun je jezelf krachtiger maken en een positieve invloed hebben op de mensen om je heen. Boeken over HSP, artikelen hier op de website en elders op het web kunnen daaraan bijdragen. Loop je vast? Overweeg dan om HSP begeleiding in te schakelen, zodat je het beste uit je hoogsensitiviteit kunt halen in je leven.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Een hoogsensitief persoon

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.