Eigenwaarde voor HSP, het belang van zelfliefde en zelfwaardering

Eigenwaarde voor HSP
5 minuten

Eigenwaarde is een belangrijke basis in ons leven. Het gaat erom hoeveel je jezelf waardeert en vertrouwen hebt in je kunnen. Met een gezonde dosis eigenwaarde kun je uitdagingen aangaan, je volledige potentieel benutten en gelukkige, fijne relaties opbouwen. Bovendien is een sterke eigenwaarde voor HSP essentieel. In dit artikel leer je daar meer over en kun je met praktische tips aan de slag om je eigenwaarde te versterken. Lees verder om te ontdekken hoe een sterk gevoel van eigenwaarde je leven kan verbeteren.

Wat is eigenwaarde?

Eigenwaarde betekent dat je jezelf waardevol en capabel vindt. Het gaat erom jezelf te waarderen, ongeacht wat anderen denken of wat er om je heen gebeurt. Mensen met een gezonde eigenwaarde hebben een positief beeld van zichzelf en kunnen moeilijkheden overwinnen met veerkracht en vastberadenheid.

Waarom is eigenwaarde belangrijk?

Eigenwaarde is essentieel voor ons emotionele welzijn en onze mentale gezondheid. Hier zijn een paar redenen waarom eigenwaarde zo belangrijk is:

 • Zelfvertrouwen: Met een goede eigenwaarde heb je vertrouwen in jezelf en je vaardigheden. Dit helpt je om doelen te bereiken en met meer zelfvertrouwen door het leven te gaan.
 • Stressmanagement: Mensen met een sterke eigenwaarde kunnen beter omgaan met stress. Ze hebben een positieve kijk op zichzelf en laten zich minder beïnvloeden door negatieve situaties.
 • Gezonde relaties: Eigenwaarde heeft ook invloed op onze relaties. Als we onszelf waarderen, kunnen we gezonde grenzen stellen, op een assertieve manier communiceren en liefdevolle relaties aangaan.

Eigenwaarde voor HSP

Wij willen er als mens van nature bij horen. Dit is een oerbehoefte. Wijk je af, dan zou dat jou het gevoel kunnen geven dat je er niet bijhoort. En juist dat, zeker gecombineerd met negatieve ervaringen, kan ervoor zorgen dat de eigenwaarde bij sommige HSP’s is afgenomen. Twijfelen aan jezelf zorgt er vaak voor dat je niet goed uit de verf komt, omdat je je bijvoorbeeld te veel bent gaan aanpassen aan de ‘norm’.

De signalerende functie van een HSP

Als je kijkt naar hoogsensitiviteit, dan komt deze eigenschap voor bij zo’n 15-20% van de bevolking. Niet alleen bij mensen is dit zo, ook bij dierpopulaties van heel wat diersoorten is dit het geval. En dat is niet voor niks, hoogsensitiviteit heeft een functie binnen een groep, concludeerde Elaine Aron al vroeg in haar boek hoogsensitieve personen.

Hoogsensitiviteit wordt gekenmerkt door een grotere opmerkzaamheid en diepgaande verwerking. En met die hoofdkenmerken konden HSP’s vroeger direct waarschuwen als er gevaar dreigde. Hetzelfde zie je nu bij dieren in het wild nog steeds gebeuren. Heel handig, want het helpt de groep overleven. Kortom: hoogsensitiviteit heeft een belangrijke functie in de samenleving. Om die functie zo goed mogelijk te benutten is een goede eigenwaarde voor HSP zelfs cruciaal.

Er is niets mis met je hoogsensitieve brein

Weet dat er niets mis met je is omdat je meer opmerkt, dit diepgaander verwerkt en zodoende vaak wat meer tijd nodig hebt en andere oplossingen of ideeën hebt. Als je dit tot voor kort dacht, leer dan meer over je hoogsensitieve eigenschap, bijvoorbeeld in de artikelen op deze website of boeken over HSP


Het heeft dus geen zin om jezelf te vergelijken met anderen. Wees in plaats daarvan zo goed mogelijk jezelf. Kom je er niet goed uit? Overweeg dan HSP begeleiding en krijg weer voldoende eigenwaarde.

6 tips om je eigenwaarde te versterken

Hieronder volgen nog een aantal concrete tips om te werken aan het versterken van  je eigenwaarde.

1. Positieve gedachten

Let op je innerlijke stem en ondersteun jezelf regelmatig door positieve en bemoedigende woorden. Denk regelmatig aan je sterke punten en successen. Heb je negatieve gedachten? Probeer ze niet de kop in te drukken of ertegen te vechten, maar zet er iets naast: ‘Ik ga het aan én ik vind het moeilijk.’

2. Omring jezelf met positieve mensen

Zoek gezelschap van mensen die je steunen en aanmoedigen om jezelf te zijn. Vermijd of beperk de tijd met mensen die je naar beneden halen of je eigenwaarde ondermijnen.

3. Ontwikkel nieuwe vaardigheden

Streef naar persoonlijke groei door nieuwe vaardigheden te leren. Dit zal je zelfvertrouwen vergroten en je het gevoel geven dat je groeit als persoon.

4. Zorg voor jezelf

Neem de tijd om goed voor jezelf te zorgen, zowel lichamelijk als geestelijk. Zorg voor voldoende rust, eet gezond, beweeg regelmatig en zoek activiteiten die je blij maken en ontspanning bieden. Door goed voor jezelf te zorgen, versterk je je gevoel van eigenwaarde en welzijn.

5. Leer van fouten

Niemand is perfect, en het is belangrijk om te leren van de fouten die je maakt. Zie ze als leermomenten en kansen voor groei, in plaats van ze te zien als bewijs van je onbekwaamheid. Fouten maken deel uit van het leerproces en dragen bij aan je persoonlijke ontwikkeling.

6. Stel realistische doelen

Stel doelen die uitdagend maar haalbaar zijn. Door realistische doelen te stellen en ze te bereiken, vergroot je je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Elke kleine stap die je zet in de richting van je doelen is een stap vooruit in het versterken van je eigenwaarde.

Tot slot

Eigenwaarde is een kostbaar geschenk dat je helpt het beste uit jezelf te halen en een bevredigend leven te leiden. Daarom is een sterke eigenwaarde voor HSP belangrijk. Als je aan je eigenwaarde twijfelt omdat je als HSP het gevoel hebt dat je anders bent, leer dit dan omarmen. Want er is niks mis met hoogsensitiviteit. Jouw anders zijn heeft een plek in de maatschappij. 

Door te werken aan het versterken van je eigenwaarde, kun je je zelfvertrouwen vergroten, gezonde relaties opbouwen en beter omgaan met uitdagingen. Gebruik de praktische tips in dit artikel om je eigenwaarde te versterken en te genieten van de positieve impact ervan op alle aspecten van je leven. Onthoud dat je het waard bent om van jezelf te houden en trots te zijn op wie je bent.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Eigenwaarde voor HSP

Ook interessant

2 Reacties

 1. Hallo Maaike,

  Ik lees al geruime tijd jouw stukken over hsp zijn en ben er erg blij mee.
  Voor mij was het belangrijk om er achter te komen dat ik normaal ben en dat anderen ook zo in het leven staan.
  Ik weet er nu heel veel van, maar vind het nog steeds moeilijk om in deze wereld te leven.
  Vaak voel ik me bang en alleen en voel ik me overweldigd door de werkelijkheid.
  Mijn eigenwaarde heeft een flinke deuk opgelopen, waardoor ik het moeilijk vind om iets te ondernemen. mijn negatieve stemmen in mijn hoofd zijn erg sterk.
  Ik weet niet wat jij voor mij zou kunnen beteken, jij woont te ver weg voor een afspraak.
  Hartelijke groeten,

  • Hallo Marie-José,

   Het leven kan soms best ingewikkeld zijn.
   Mocht je eens een online gesprek willen, dat kan dat. Ik werk naast in de praktijk in Boskoop ook veel online.

   Hartelijke groet,
   Maaike Kruijsen


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.