Hoogsensitief & KOPP

Hoogsensitief & KOPP
4 minuten

In dit artikel richt ik mij op de (inmiddels) volwassen KOPP/KVO gecombineerd met hoogsensitiviteit. Ik zie deze mensen namelijk steeds meer in mijn praktijk. Wat is KOPP precies, ben jij een KOPP en hoe heeft dit effect op je hoogsensitiviteit? Je leest er alles over in dit artikel.

Wat is KOPP/KOV?

KOPP is de afkorting voor Kind van Ouder(s) met Psychische Problemen en KOV is de afkorting voor Kinderen van Ouder(s) die Verslaafd is. Wanneer deze kinderen volwassen zijn geworden spreken we over volwassen KOPP/KOV. De psychische problemen van de ouder(s) kunnen in de jeugd van het kind van tijdelijke aard zijn geweest, bijvoorbeeld een burn-out of depressie. Maar het kan ook gaan om grotere en langdurige psychische problemen en/of verslavingen.
 
Vaak is er een diagnose vastgesteld maar dit is niet altijd het geval. De ouder(s) heeft in zijn/haar beleving dan ook vaak gewoon het beste met zijn/haar kind(eren) voor en zijn zich lang niet altijd bewust van hun eigen destructieve gedrag of egoïstische houding als kenmerk van hun psychische problematiek. Is de ouder ook nog eens slim dan kunnen ze de omgeving en hulpverlening vaak goed om de tuin leiden (alsmede zichzelf). Dit kan lange tijd zeer verwarrend voor het kind en jongvolwassene zijn dat (nog) niet beter weet. Sommige KOPP komen er pas op middelbare leeftijd achter dat de oorzaak van de problemen niet bij hen, maar de ouder(s) lag.
 
Grote kans dat dit jouw leven dan ook sterk beïnvloedt. Veiligheid en geborgenheid ontbrak vaak voor langere tijd of helemaal. Dat maakt dat je dan ook op volwassen leeftijd nog behoorlijk zoekt naar je identiteit, naar wie jij nu eigenlijk bent.
 
Ook kan er sprake zijn van thema’s zoals: hoe ga ik met mijn ouder(s) om (afstand vs nabijheid), hoe kan ik mij meer veilig voelen in het leven en wat heb ik zelf eigenlijk nodig?
Hoogsensitief & KOPP

Video over KOPP

Wat zijn de verschillen tussen HSP & KOPP?

Hoogsensitiviteit is een aangeboren karaktereigenschap waardoor je onder meer informatie op een diepere wijze verwerkt en KOPP ben je geworden door je thuissituatie. Beiden staan los van elkaar. Wel zijn bepaalde thema’s overeenkomstig, want zowel KOPP als HSP’s kunnen te maken krijgen met onbegrip, onveiligheid en het gevoel anders te zijn. Tot er zelfs helemaal niet mogen of kunnen zijn.
 
Het is goed te weten dat hoogsensitiviteit geen probleem of stoornis is, maar bij een onvoldoende steunende omgeving of ingrijpende ervaringen kunnen er wel psychische problemen ontstaan. Een KOPP heeft per definitie te maken met een lastige situatie. De mate waarin en de gevolgen die dat heeft zijn afhankelijk van onder meer de situatie, duur, omgeving en persoonlijkheid.
 
Bij hoogsensitieve volwassen KOPP zie ik in mijn praktijk vaak diepere worstelingen ten aanzien van identiteit, eigenwaarde en hoogsensitieve valkuilen als grenzen voelen, nee zeggen, jezelf op de eerste plek zetten enzovoorts.

Lotgenotencontact

Lotgenotencontact is voor veel KOPP van onschatbare waarde. Mensen in je omgeving die zelf geen KOPP zijn geven vaak goed bedoelde raad of spreken de wens uit dat ze hopen dat het contact met je ouder(s) beter wordt op termijn. Dit is altijd bezien vanuit een perspectief waarin de ouder zijn of haar taak volwaardig heeft kunnen volbrengen. Elke ouder laat daarin natuurlijk weleens steken vallen, maar bij KOPP is dit een heel fundamentele steek die in de basis van de ontwikkeling van jou als kind is gevallen. Mensen die zelf niet een dergelijke achtergrond hebben kunnen de impact daarvan zich misschien proberen voor te stellen, maar zullen die niet in de diepte voelen en begrijpen. MIND Naasten Centraal organiseert jaarlijks een Kind Van dag en een Familie Van dag en heeft daarnaast allerlei contactgroepen door het hele land. Check daarvoor de website

💡 Als coach/counseler heb ik mij naast HSP ook gespecialiseerd in volwassen KOPP/KVO. Ca 30% ontwikkelt zelf ook langdurig psychische problemen en omdat ik zelf niet bevoegd ben mensen met diagnoses te begeleiden verwijs ik in dat geval door naar gespecialiseerde KOPP therapeuten en/of psychologen.

Handige links over KOPP

Boeken over KOPP

In de boekentips over KOPP kun je informatie, ervaringsverhalen en meer vinden.

Documentaire over KOPP / KOV

Monique Nolte, bekend van ‘Het beste voor Kees’ maakte een documentaire over KOPP/KVO. Hierin staan Nikki en haar moeder centraal. De documentaire NIKKI is te zien op Videoland.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP en KOPP

Ook interessant

6 Reacties

  1. Lieve Maaike Kruijsen,

    Hartelijk Bedankt voor de informatie!
    Het is zo herkenbaar!

    Veel liefs,

    Tamara Overbeek

  2. Hallo Maaike, wat fijn om hier wat over te lezen, ik heb ook beide, en zou er best over geïnterviewd willen worden, voor mijn verwerkingsproces.

  3. Ook ik ben een Kopp kind en hoopte vroeger altijd dat ik maar niet hetzelfde zou worden als mijn moeder. Ik heb niet dezelfde ziekte als mijn moeder, maar heb ik wel te maken met een psychische ziekte. Daardoor heb ik helaas niet kunnen voorkomen dat mijn kinderen ook Kopp kinderen zijn geworden. Dat vind ik van alles nog het ergste.


Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.