HSP en KOPP: Nieuwe cijfers Trimbos-instituut over KOPP/KOV

HSP en KOPP - cijfers Trimbos-instituut KOPP - KOV
4 minuten

Ben je opgegroeid als een KOPP (Kind van Ouder(s) met Psychische Problemen) of KOV (Kind van Ouder(s) met Verslavingsproblemen) en ben je daarnaast ook hoogsensitief? Ik heb al eens eerder over deze combinatie geschreven, omdat HSP en KOPP geregeld in de praktijk komen. 

Onlangs verschenen er nieuwe cijfers over KOPP/KOV. Volgens recente schattingen van het Trimbos-instituut behoort namelijk meer dan een kwart van de Nederlandse kinderen tot deze categorie. Daar vallen, hoewel er geen cijfers over bekend zijn, natuurlijk ook hoogsensitieve kinderen onder. Veel KOPP/KOV hebben hier ook later in hun leven als volwassenen nog last van en daarom vind ik het belangrijk dat deze kennis gedeeld wordt.

💡 Lees ook: Hoogsensitief & KOPP

HSP en KOPP

Om te beginnen zijn hoogsensitiviteit en KOPP twee heel verschillende dingen. Met hoogsensitiviteit word je namelijk geboren, dit is als karaktereigenschap onderdeel van je persoonlijkheid, terwijl KOPP/KOV ontstaat door omstandigheden. Namelijk: 1 of beide ouders hebben psychische problemen, verslavingsproblematiek of een combinatie van beide. 

Als je hoogsensitief bent en je groeit ook op als KOPP, heb je dubbele lasten: HSP maakt meer ontvankelijk voor emotionele nuances en diepgaande verwerking van ervaringen. Wanneer dit gepaard gaat met de stress en onzekerheid van een KOPP/KVO-jeugd, kan dit leiden tot verhoogde kwetsbaarheid en langdurige psychische effecten in je volwassen leven.

Recent onderzoek naar KOPP/KOV

Vanuit het Trimbos-instituut liep een langlopende studie naar de psychische gezondheid van volwassenen. Hierin zijn stemmingsstoornissen (zoals bijvoorbeeld een depressie), angststoornissen, ADHD en/of een matige of ernstige drugs- of alcoholverslaving meegenomen. Stoornissen zoals borderline, schizofrenie en eetstoornissen zijn hierbij buiten beschouwing gelaten. De cijfers wezen uit dat naar schatting meer dan een kwart van de kinderen (27,9%) ouder(s) heeft met een psychische aandoening, een verslaving of een combinatie (ook wel dubbeldiagnose genaamd). Dat aantal is gestegen, daarvoor werd aangenomen dat ongeveer 20% van de kinderen KOPP/KOV was.

Cijfers Trimbos-instituut

Zie voor meer cijfers en informatie ook deze video:

Welke invloed heeft KOPP op HSP?

Als volwassen HSP en KOPP kun je worstelen met thema’s zoals de relatie met je ouder(s), relaties met anderen, je veilig voelen in het leven en het begrijpen van je eigen behoeften. Dit kan op allerlei levensgebieden, zoals werk en privé, de nodige impact hebben. Hoogsensitiviteit voelt dan vaak vooral als extra een last die je met je meezeult. Dit heeft te maken met allerlei overlevingsmechanismen die in je jeugd zijn ontstaan om je staande te houden.

Een aantal tips voor volwassen HSP en KOPP

Psycho-educatie

Leer meer over hoogsensitiviteit en de impact van opgroeien in een KOPP/KVO-gezin. Begrijpen hoe deze factoren je leven beïnvloeden, kan je helpen aan een nieuw perspectief nu je volwassen bent zodat je anders met situaties om kunt gaan. Dit levert vaak meer ruimte, rust en energie op.

Zelfzorg prioriteren

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit kan door voldoende rust, gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en het deelnemen aan activiteiten die je vreugde en ontspanning brengen.

Omring je met een ondersteunend netwerk

Omring jezelf met mensen die je situatie begrijpen en ondersteunen. Dit kunnen vrienden, familieleden, lotgenotengroepen of online gemeenschappen zijn.

Grenzen stellen

Leer je grenzen te herkennen en deze duidelijk te communiceren. Dit is vooral belangrijk als je geneigd bent om de behoeften van anderen boven die van jezelf te stellen.

💡 Lees ook: Hoogsensitief en grenzen stellen, met handige tips

Focus op je persoonlijke ontwikkeling

Werk aan persoonlijke groei door middel van zelfhulpboeken, workshops of cursussen. Dit kan helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen en het ontwikkelen van een sterker gevoel van eigen identiteit.

Reflectie en journaling

Houd een dagboek bij waarin je je gedachten, gevoelens en ervaringen noteert. Dit kan inzicht bieden in jezelf en een fijne uitlaatklep zijn.

Zoek naar positieve rolmodellen

Zoek naar mensen die een positief voorbeeld zijn van het omgaan met vergelijkbare uitdagingen. Dit kan inspiratie en hoop bieden.

Schakel begeleiding in

Professionele begeleiding van een therapeut of counselor die ervaring heeft met HSP en KOPP kan enorm helpen. Zij kunnen inzicht bieden in hoe je jeugdervaringen je huidige leven beïnvloeden en strategieën aanreiken om hiermee om te gaan.

Tot slot

15-20% is hoogsensitief en de schatting is dat 27,9% van de huidige kinderen ouders heeft met psychische aandoeningen en/of verslaving(en). Dat betekent dat een deel van de hoogsensitieve mensen ook KOPP/KOV is. De combinatie HSP en KOPP kan voor de nodige worstelingen in het leven zorgen. Het is dan ook belangrijk om goed naar jezelf te leren luisteren, grenzen te stellen en extra goed onderscheid te maken tussen wat van jou is en wat van de ander.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP en KOPP - cijfers Trimbos-instituut KOPP - KOV

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.