Moet jij ook altijd zoveel van jezelf als HSP?

Moet jij ook altijd zoveel van jezelf als HSP?
3 minuten

Als je hoogsensitief (HSP) bent, kan je veel last hebben van dingen die moeten. De druk dat je van alles moet kan zowel van buitenaf als van binnenuit komen. Deze gevoelens van ‘moeten’ kunnen intens zijn als je het gevoel hebt dat je constant aan de verwachtingen van jezelf of de buitenwereld ‘moet’ voldoen. Hoe navigeer je hier het beste doorheen als HSP?

Hoogsensitiviteit en de druk van het moeten

Als hoogsensitief mens heb je een extra gevoelig zenuwstelsel waarmee je veel nuances kunt waarnemen, maar waardoor je ook meer gevoelig bent voor stress. Voor HSP’s kan het gevoel van ‘moeten’ vaak intenser zijn. Je bent je dieper bewust van de nuances in sociale interacties en hebt een sterk empathisch vermogen. Daardoor voel je de verwachtingen van anderen sterker aan. Door steeds van alles te moeten van jezelf of van anderen, voer je de druk (=stress) op voor jezelf. Dat kost je veel kostbare energie.

De druk van buiten

Voor HSP’s kunnen externe prikkels intenser aanvoelen. Deze gevoelens kunnen worden versterkt door subtiele sociale signalen, onuitgesproken verwachtingen en emoties van anderen.

Omgaan met verwachtingen van anderen

Hoe kun je het beste omgaan met de (mogelijke) verwachtingen van anderen? Ik geef je een aantal suggesties:

 • Check in bij jezelf: Voordat je met de verwachtingen van anderen kunt omgaan, is het belangrijk om te begrijpen wat je eigen waarden, doelen en grenzen zijn. Vraag jezelf af wat je echt wilt en waar eventueel je grenzen liggen, onafhankelijk van de externe druk.
 • Communicatie: Wees open en eerlijk in je communicatie. Als je het gevoel hebt dat iemands verwachtingen niet in lijn zijn met jouw waarden of doelen, bespreek dit dan op een respectvolle manier.
 • Vraag het direct: Als je onzeker bent over wat iemand van je verwacht, vraag het dan direct. Soms creëren we onnodige stress door te proberen te raden wat anderen willen.
 • Stel grenzen: Je kunt niet altijd aan de verwachtingen van anderen voldoen. Het is essentieel om ‘nee’ te zeggen wanneer het nodig is voor je welzijn. De teleurstelling van de ander hoort er soms bij, hoe vervelend dat ook voelt.
 • Zoek ondersteunende omgevingen: omring jezelf met mensen en situaties die je sensitiviteit begrijpen en waarderen. Dat kunnen mede-HSP’s zijn, maar ook anderen waar je een klik mee ervaart en het gevoel hebt jezelf te kunnen zijn.

Anders met 'moeten' omgaan

Het woord ‘moeten’ alleen al geeft druk. Ik moet boodschappen doen, ik moet koken, ik moet die vriend(in) nog bellen…

 • Oefening van extern naar intern: Probeer het ‘moeten’ van een externe druk te verschuiven naar een interne keuze. In plaats van te zeggen “Ik moet dit doen, omdat anderen dat verwachten”, zeg je: “Ik kies ervoor dit te doen, omdat het in lijn is met mijn waarden en doelen”.
 • Een aantal suggesties in plaats van het woord ‘moeten’:
  Ik wil…
  Ik ga…
  Ik kies…
 • Stel prioriteiten: Niet alles wat je voelt dat je moet doen is even belangrijk. Maak een lijst en bepaal wat echt essentieel is en prioriteit heeft. Laat de rest los of plaats het op een lijstje voor later.
 • Stel grenzen: Leer ‘nee’ te zeggen. Het is oké om je eigen behoeften voorop te stellen en jezelf te beschermen tegen overprikkeling.

Tot slot

Als je hoogsensitief bent, is het gevoel van ‘moeten’ een complex samenspel van externe druk en interne verwachtingen. Door deze gevoelens te herkennen, te begrijpen en actief aan te pakken, kun je als HSP een pad vinden naar een evenwichtig leven met meer rust.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Moet jij ook altijd zoveel van jezelf als HSP?

Ook interessant

4 Reacties

 1. Hoe herkenbaar! En hoe moeilijk om na een leven van moeten, bewust te kiezen, te willen en te gaan. Babystapjes. Daar ben ik nu mee bezig. Een nieuw ritme en bewustere keuzes. Het voelt allemaal nog wat onwennig. Maar aan het eind van de dag, voelt het wel beter en prettiger. Stiekem….voelt het vrijer. 😉

 2. Maaike, dank je wel! Net als Diana … o zo herkenbaar. In de kindertijd begon het ‘moeten’: ik moest als klein meisje altijd van alles… Als ik uit bed kwam omdat ik niet kon slapen, zie m’n moeder: “je moet nu slapen”. Tja … en dan sluipt zo’n duivels woord in je eigen vocabulaire totdat het bewustzijn komt dat dat werkwoord ‘moeten’ een soort gevangenis is. Gelukkig zijn er dus mooie alternatieve werkwoorden!

 3. Dag Maaike,

  Je tips doen me zo goed !! Ik weet pas sinds 3 jaar dat ik hooggevoelig ben (ben nu 41) en je helpt me mee in mijn kracht staan (ik zag die gevoeligheid altijd als last, vond mezelf labiel..). jammer dat je niet in Belgie werkt ! Hier is ook nood aan een HSP café 🙂

  Fijne dag voor je !
  Groetjes
  Danielle

 4. Hallo Maaike,
  Wat zeggen wij vaak “moeten” ik maak er tegenwoordig vaak “mag” van dat werkt voor mij al een stuk beter!
  Bedankt voor alle mailtjes en stukjes, het helpt me steeds weer…kijk wel uit naar je boek….zit er al schot in….of “mag” je er nog lang over doen?
  Hartelijke groet,
  Gretha


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.