Wie zegt niet weleens ‘ik moet nog even dit afmaken en dan moet ik dat nog even doen’? Moeten, alsof we niet anders kunnen en gebukt gaan onder wat er allemaal nog moet gebeuren. Dat zal ongetwijfeld regelmatig ook zo voelen, maar is het wel de realiteit?

Ik werd er onlangs weer bewust van gemaakt door iemand in mijn omgeving die iets zei in de trant van ’jij ook altijd met je heilige moeten’.  Ik realiseerde me direct dat ik iets heel anders communiceerde dan wat mijn bedoeling was, vooral naar mezelf.

Je zet jezelf vast

Wanneer je spreekt overmoeten’ zet je jezelf vast. Er is geen enkele keuzevrijheid meer, het is een verplichting en als je het niet doet dan… Ja, wat dan..? Dan gebeurt er helemaal niets, het zit allemaal in je hoofd.

Natuurlijk zijn er dingen waarvan het handig is dat ze gebeuren. Je administratie, de afwas, de strijk noem maar op. Ook hierbij geldt: je moet van niemand iets. Je vindt het hooguit niet leuk en het kost je daardoor meer moeite om het te gaan doen dan iets leuks.

En dan zijn er nog wetten en regels waar we ons aan behoren te houden. Kom je die niet na dan zijn er consequenties aan verbonden. Daarin kun je alsnog kiezen: of je voert uit wat van je gevraagd wordt of je doet dat niet en je aanvaardt de consequenties. Het belangrijkste is dat je altijd een keuze hebt.  😉

Gevoelig zenuwstelsel

Als hoogsensitief mens heb je een extra gevoelig zenuwstelsel waarmee je veel nuances kunt waarnemen, maar waardoor je ook meer gevoelig bent voor stress. Door steeds van alles te moeten voer je de druk onnodig op voor jezelf en vertraagt het eerder dan dat het versnelt.

HSP TIP Probeer eens bij jezelf hoe het voelt als je zegt ‘ik moet vanavond koken’. Laat dit gevoel weer los en zeg nu eens tegen jezelf ‘ik wil vanavond koken’. Voel je het verschil?

Oefening

Zet de komende tijd alles wat je ‘moet’ eens om in een van deze drie alternatieven:

Ik wil…
Ik ga…
Ik kies…

Vrijheid

Je geeft jezelf hiermee de vrijheid om je leven zelf in de hand te hebben in plaats van het aan het ‘moeten’ uit handen te geven. Je zult merken dat je meer voor elkaar krijgt en dat het allemaal soepeler gaat. Moet jij ook altijd zoveel van jezelf

Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 52
  • 559
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

Moet jij ook altijd zoveel van jezelf

Moet jij ook altijd zoveel van jezelf

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.