Moet jij ook altijd zoveel van jezelf?

moet jij ook zoveel van jezelf
2 minuten

Wie zegt niet weleens ‘ik moet nog even dit afmaken en dan moet ik dat nog even doen’? Moeten, alsof we niet anders kunnen en gebukt gaan onder wat er allemaal nog moet gebeuren. Dat zal ongetwijfeld regelmatig ook zo voelen, maar is het wel de realiteit?

Ik werd er onlangs weer bewust van gemaakt door iemand in mijn omgeving die iets zei in de trant van ’jij ook altijd met je heilige moeten’.  Ik realiseerde me direct dat ik iets heel anders communiceerde dan wat mijn bedoeling was, vooral naar mezelf.

Je zet jezelf vast

Wanneer je spreekt over ‘moeten’ zet je jezelf vast. Er is geen enkele keuzevrijheid meer, het is een verplichting en als je het niet doet dan… Ja, wat dan..? Dan gebeurt er helemaal niets, het zit allemaal in je hoofd.

Natuurlijk zijn er dingen waarvan het handig is dat ze gebeuren. Je administratie, de afwas, de strijk noem maar op. Ook hierbij geldt: je moet van niemand iets. Je vindt het hooguit niet leuk en het kost je daardoor meer moeite om het te gaan doen dan iets leuks.

En dan zijn er nog wetten en regels waar we ons aan behoren te houden. Kom je die niet na dan zijn er consequenties aan verbonden. Daarin kun je alsnog kiezen: of je voert uit wat van je gevraagd wordt of je doet dat niet en je aanvaardt de consequenties. Het belangrijkste is dat je altijd een keuze hebt.  😉

Hoogsensitiviteit en Acceptance and Commitment Therapy - HSP en ACT

Gevoelig zenuwstelsel

Als hoogsensitief mens heb je een extra gevoelig zenuwstelsel waarmee je veel nuances kunt waarnemen, maar waardoor je ook meer gevoelig bent voor stress. Door steeds van alles te moeten voer je de druk onnodig op voor jezelf en vertraagt het eerder dan dat het versnelt.

💡 Probeer eens bij jezelf hoe het voelt als je zegt ‘ik moet vanavond koken’. Laat dit gevoel weer los en zeg nu eens tegen jezelf ‘ik wil vanavond koken’. Voel je het verschil?

Oefening

Zet de komende tijd alles wat je ‘moet’ eens om in een van deze drie alternatieven:

Ik wil…
Ik ga…
Ik kies…

Vrijheid

Je geeft jezelf hiermee de vrijheid om je leven zelf in de hand te hebben in plaats van het aan het ‘moeten’ uit handen te geven. Je zult merken dat je meer voor elkaar krijgt en dat het allemaal soepeler gaat.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Moet jij ook altijd zoveel van jezelf

Ook interessant

4 Reacties

 1. Hoe herkenbaar! En hoe moeilijk om na een leven van moeten, bewust te kiezen, te willen en te gaan. Babystapjes. Daar ben ik nu mee bezig. Een nieuw ritme en bewustere keuzes. Het voelt allemaal nog wat onwennig. Maar aan het eind van de dag, voelt het wel beter en prettiger. Stiekem….voelt het vrijer. 😉

 2. Maaike, dank je wel! Net als Diana … o zo herkenbaar. In de kindertijd begon het ‘moeten’: ik moest als klein meisje altijd van alles… Als ik uit bed kwam omdat ik niet kon slapen, zie m’n moeder: “je moet nu slapen”. Tja … en dan sluipt zo’n duivels woord in je eigen vocabulaire totdat het bewustzijn komt dat dat werkwoord ‘moeten’ een soort gevangenis is. Gelukkig zijn er dus mooie alternatieve werkwoorden!

 3. Dag Maaike,

  Je tips doen me zo goed !! Ik weet pas sinds 3 jaar dat ik hooggevoelig ben (ben nu 41) en je helpt me mee in mijn kracht staan (ik zag die gevoeligheid altijd als last, vond mezelf labiel..). jammer dat je niet in Belgie werkt ! Hier is ook nood aan een HSP café 🙂

  Fijne dag voor je !
  Groetjes
  Danielle

 4. Hallo Maaike,
  Wat zeggen wij vaak “moeten” ik maak er tegenwoordig vaak “mag” van dat werkt voor mij al een stuk beter!
  Bedankt voor alle mailtjes en stukjes, het helpt me steeds weer…kijk wel uit naar je boek….zit er al schot in….of “mag” je er nog lang over doen?
  Hartelijke groet,
  Gretha


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.