Het internet en de boeken staan bol van een gelukkig leven. Nederland staat bovendien op nummer zes in de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Geluk lijkt dus voor ons voor het oprapen. Maar hoe zit dat precies en wat betekent geluk voor HSP?

Wat is geluk?

Geluk wordt gezien als een combinatie van factoren waarbij jouw eigen kijk op het leven, je verwachtingen en de omstandigheden een rol spelen. Het geluksgevoel wordt daarom door iedereen anders ervaren.

Ingenieur Mo Gawdat bedacht een handige formule voor geluk: 

Geluk = jouw perceptie van de gebeurtenissen in je leven – jouw verwachtingen van het leven

Dat wil zeggen dat je in meer of mindere mate geluk ervaart wanneer jouw perceptie en verwachtingen synchroon lopen of boven verwachting (ten positieve).

Maakt succes gelukkig?

Veel mensen denken dat succes gelukkig maakt. Maar niets is minder waar. “Hoe meer fortuin ik vergaarde, hoe ongelukkiger ik werd,”  zegt Gawdat. Dat is de reden dat hij op zoek ging naar wat geluk en de geluksformule ontwikkelde.

Succes bestaat mede uit een aantal externe factoren zoals de behoefte aan diensten of producten in de samenleving, het tegenkomen van de juiste mensen waardoor het balletje gaat rollen enzovoorts. En het lastige met externe factoren is dat we er maar beperkt invloed op hebben.

Is jouw geluk afhankelijk van hoe succesvol je bent (op welk terrein dan ook) dan ben je deels afhankelijk van de respons van de buitenwereld. Iets wat bij hoogsensitiviteit sowieso al een valkuil is. 😉

Voldoening: geluk van binnenuit

Geluk komt en gaat en is een combinatie van factoren. Als we gaan kijken op welk geluk we invloed hebben, dan hebben we het eigenlijk meer over voldoening. Oftewel tevreden zijn met wat je wél hebt, met wat je vandaag gedaan hebt en de kleine of grotere stappen die je vandaag gezet hebt waar je trots op kunt zijn. 

Dat klinkt heel simpel en zodra je jouw focus naar binnen draait wordt het dat ook. Het is vaak een kwestie van je aandacht verleggen van bezig zijn met wat de buitenwereld, denkt, verwacht enz. naar wat je zelf wilt en voelt. Voor perfectionisten geldt daarnaast vaak ook dat de lat wel wat lager mag. 😉 Stel je doelen bij naar haalbare proporties.

Ook zingeving speelt een belangrijke rol bij voldoening. Veel hoogsensitieve mensen willen iets betekenen voor een ander of de maatschappij, dit geeft een fijn & voldaan gevoel. Daar heb je ook meteen het antwoord op de vraag: wat betekent geluk voor HSP?

 💡 Tips voor voldoening:

 

  • Stel haalbare doelen
  • Maak voldoende plezier in je leven
  • Zorg voor zingeving in je leven
  • Wees dankbaar voor wat wél gelukt is.
Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  •  
  • 93
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

Wat betekent geluk voor HSP

HSP en Geluk

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.