6 x HSP inspiratie voor het nieuwe jaar

HSP inspiratie voor het nieuwe jaar
5 minuten

Het begin van een nieuw jaar motiveert veel mensen om met oude gewoontes te stoppen en nieuwe aan te leren. Bijvoorbeeld door beter voor jezelf te gaan zorgen. Dit kan fysiek zijn door meer te gaan sporten, maar ook mentaal en emotioneel via zelfontwikkeling. Het is maar net waar je behoefte aan groei ligt. Waar zou jij dit nieuwe jaar meer aandacht aan willen besteden? Ik geef je in dit artikel 6 keer HSP inspiratie voor het nieuwe jaar.

Om op te letten bij goede voornemens

We kennen allemaal wel de goede voornemens die vervolgens niet lukken. Zeker in de drukke waan van de dag schieten dingen voor jezelf er gemakkelijk bij in. Een valkuil die veel HSP’s zullen herkennen. Dus wil je iets gaan veranderen? Let hier dan op:

  • Maak je voornemens zo concreet mogelijk.
  • Zorg dat het haalbaar is (en blijft).
  • Plan het in je agenda, maak de afspraak of verstuur de mail (afhankelijk van de situatie).
  • Geef niet op als het niet meteen lukt. Blijf je doel voor ogen houden.

6 x HSP inspiratie voor het nieuwe jaar

1. Tijd voor jezelf

Verlang je naar meer tijd voor jezelf? Kijk eens hoe je dit concreet kunt gaan doen de komende tijd. Maak het niet te groot, onhaalbare plannen die mislukken zorgen voor teleurstellingen en dat is niet erg motiverend. Reserveer bijvoorbeeld 3x per week een (half) uurtje voor jezelf in je agenda. Ga in die tijd ook echt doen waar je zin in hebt op dat moment. Dit helpt je om beter verbinding te maken met jezelf waardoor je je grenzen beter kunt gaan voelen. Zo kun je eerder bijsturen en overprikkeling of onderprikkeling beter voorkomen.

2. In het hier en nu leven

Als je meer in het hier en nu gaat leven, zul je merken dat je daardoor minder piekert. Piekerende gedachten gaan namelijk altijd over de toekomst of het verleden: ‘Wat als dit gebeurt? Hheb ik in de vergadering vanmiddag wel het juiste gezegd? Hoe gaat mijn baas reageren?’ Mindfulness of hartcoherentie bijvoorbeeld, zijn manieren om meer in het hier en nu te gaan leven.

3. Verdiepen in je hoogsensitiviteit

Vind je je hoogsensitiviteit vooral lastig? Leren om fijn te kunnen leven met je sensitieve karaktereigenschap kan hierbij helpen. Door inzicht en kennis van je hoogsensitieve brein, leer je beter rekening met jezelf te houden doordat je meer zicht krijgt op wat voor jou wel en niet werkt. Dit kun je doen door boeken over hoogsensitiviteit te lezen of de artikelen op deze website. Die staan namelijk boordevol tips. Als je toch graag persoonlijk de verdieping in wilt dan is HSP coaching ook een goede manier om jezelf als HSP beter te leren kennen.

💡 Lees ook: Boekentips voor HSP

4. Gelijkgestemden ontmoeten

Als je hoogsensitief bent werkt je brein soms net even anders. Dit zorgt ervoor dat je soms andere keuzes maakt, maar bijvoorbeeld ook op een andere manier reageert op situaties. Dit wordt niet altijd begrepen door de niet-hoogsensitieve omgeving. Aan de communicatie tussen HSP en niet-HSP is zeker wat te doen, maar daarnaast kan het heel fijn zijn als je aan een half woord genoeg hebt. 

Een beetje afhankelijk van wat wel en niet kan in deze tijd, zijn er HSP café’s online of op locatie. Ook kun je elkaar via workshops gericht op HSP’s ontmoeten. Voor hoogbegaafde HSP’s zijn de HB-cafe’s van het ihbv.nl een aanrader. Ik hoor vaak dat contact met gelijkgestemden als een verademing voelt. Je hoeft even niets uit te leggen en ziet je manier van kijken, communiceren en gedrag ineens weerspiegelt in de ander. 😉 Zoek het dit komende jaar eens uit en ontdek welke vorm van contact voor jou fijn werkt.

5. Meer bewegen

Beweeg je (te) weinig door veel thuiswerken, avondlockdowns enz? Bekijk dan eens de opties die je wel hebt. Buiten wandelen bijvoorbeeld is gratis en een ommetje van 20 minuten heeft al een positief effect op je brein. Je hoeft dus geen uren te gaan wandelen, wat vaak ook niet haalbaar is in de waan van de dag. Regelmatig bewegen zoals door te sporten is natuurlijk op allerlei fronten heel gezond. Het beschermt je bijvoorbeeld tegen cognitieve achteruitgang en verkleint het risico op allerlei hersenaandoeningen, zoals depressie en dementie. Wandel je in de natuur, dan gaan je (hoogsensitieve) zintuigen ook nog eens extra aan staan, waardoor je optimaal kunt gaan genieten.

6. Voeding en gezonde keuzes

Hoe staat het met je lichaam? Wil je daar voor het komende jaar nog iets mee? Voedingsmiddelen en met name de belastende middelen voor je lichaam zoals alcohol, suikers en dierlijke vetten kunnen een effect hebben op je gemoedstoestand. Deze fysieke prikkels kunnen het lichaam teveel belasten. Ik ben geen voorstander van een streng gezond dieet, het leven moet wel leuk blijven, maar je helpt jezelf wel door er bewust mee om te gaan. Idem voor je immuunsysteem: je kunt dat systeem niet verbeteren, wel ontlasten door belastende producten te verminderen en voldoende (kraan)water te drinken.

Wat wil jij dit jaar anders gaan doen?

Dit was mijn HSP inspiratie voor het nieuwe jaar. Er zijn natuurlijk nog tal van andere dingen te bedenken. Deel jouw ideeën en tips hieronder, zodat dit andere HSP’s weer inspireert.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP inspiratie voor het nieuwe jaar

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.