Waarom is voldoende bewegen als HSP zo belangrijk?

Waarom is voldoende bewegen als HSP zo belangrijk
3 minuten

Beweeg jij voldoende? Het drukke leven vraagt veel van ons. We werken veel meer thuis, zijn we meer online gaan bestellen en worden boodschappen steeds vaker aan de deur afgeleverd. Dat betekent dat we minder de deur uit hoeven en dus automatisch ook minder beweging hebben. Voor wie vatbaar is voor stress en gepieker, zoals veel HSP, niet ideaal, want beweging helpt juist om je stressniveau te verlagen. In dit artikel leer je meer over voldoende bewegen en de voordelen daarvan voor jou als HSP.

Meer beweging

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, maakt zich hard voor meer beweging in Nederland en doet dit onder andere in samenwerking met de Hersenstichting via de app Ommetje. Deze app registreert je Ommetje en je kunt daardoor goed bijhouden hoeveel je beweegt. Er zitten een aantal competitie elementen in die de een meer zullen aanspreken dan de ander, maar je kunt het ook zien als een motivatie voor jezelf om regelmatig te gaan lopen. Maar je kunt hier natuurlijk ook andere bewegings- of wandel apps voor gebruiken.

HSP en het default mode network (DMN)

Het default mode network is een netwerk van verschillende hersengebieden dat actief wordt als we niet gefocust bezig. Oftewel even niksen. Je herkent het aan dagdromen, als creatieve oplossingen je ineens te binnen schieten, herinneringen boven komen drijven en je inlevingsvermogen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat dit netwerk bij HSP’s actiever is, waardoor het wederom belangrijk blijkt om voldoende sudder- en hersteltijd in acht te nemen. Bijvoorbeeld door het ideale me-time recept, waar bewegen een belangrijk onderdeel van is.

Onder stress en te weinig slaap/ontspanning/beweging is het default mode network trouwens ook actiever, maar dan op een andere manier: je piekert sneller en kunt gaan overanalyseren, doemscenario’s komen makkelijker naar boven, je analyseert veelvuldig of je het juiste hebt gezegd of gedaan en je kunt kritisch naar jezelf en anderen zijn. Los van tijdelijke stress of druk kan dit ook voortkomen uit trauma, angst en depressie. Als HSP heb je hier versterkt last van. Loop je hier momenteel tegenaan? Probeer je stress dan waar het kan te reduceren. Speelt dit al langer, of heb je last van trauma, angst, overspannenheid  of depressie? Zoek dan de juiste hulp voor de oorzaak van je klachten. Probeer niet alles alleen op te lossen, niet alles gaat vanzelf weg of over.

Loop samen met andere HSP

Wat kun jij doen om meer te gaan bewegen? Denk in mogelijkheden (check daarvoor ook de positieve HSP flow).
In de facebookgroep Ommetje voor HSP kun je een oproepje plaatsen bij jouw provincie om samen met andere HSP te lopen. Of om gewoon je ervaringen te delen, dat kan natuurlijk ook!

De positieve effecten van voldoende bewegen

Een ommetje van minimaal 20 minuten heeft een aantal heel nuttige eigenschappen. Door te bewegen komen bijvoorbeeld de hormonen zoals dopamine, serotonine en endorfine sneller vrij. Dat maakt het denken en praten een stuk makkelijker en reduceert daarbij ook je stressniveau. Kortom, voldoende bewegen is voor HSP essentieel. Meer daarover lees je ook in waarom de natuur zo fijn is voor HSP.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Waarom is voldoende bewegen als HSP zo belangrijk

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.