Welk type begeleider heb je nodig als je HSP begeleiding zoekt?

Welke begeleider heb je nodig als je HSP begeleiding zoekt
4 minuten

Naast HSP coaches zijn er bijvoorbeeld ook counselors, therapeuten en psychologen. Welke hulpverlener is in welke situatie nodig als je HSP begeleiding zoekt? Ik leg uit welke begeleiders er zijn en wat de verschillen in hun werk zijn. Zodat je weet waar je aan toe bent als je HSP begeleiding zoekt.

Welke vormen van begeleiding zijn er?

Coaching

De NOBCO, Nederlandse Orde van Beroepscoaches, definieert een coach als volgt: “Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door: 

  • bewustwording en persoonlijke groei. 
  • het vergroten van zelfvertrouwen en 
  • het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden”.

Counseling

Sommige coaches (waaronder ikzelf) vermelden dat ze ook counselor zijn. Wat betekent dat? In het Engels betekent een counselor letterlijk raadgever wat verwarrend kan zijn, want in Nederland wordt met een counselor geen raadgever of adviseur bedoeld. Een counselor begeleidt mensen met psychosociale problemen. Dit zijn bijvoorbeeld klachten zoals stress, angsten, depressieve gevoelens en problemen in de interactie met anderen. Counseling gaat dieper in op gevoelens en oorzaken dan coaching, maar kent ook limieten. Voor problematiek waardoor je niet goed in staat bent om ‘normaal te functioneren’ of stoornissen vastgesteld in de DSM-5 is zowel een coach als een counselor niet opgeleid en er dient dan doorverwezen te worden.

Therapie

Er zijn verschillende vormen van therapie zoals bijvoorbeeld psychotherapie, schematherapie, cognitieve gedragstherapie (CGT), systeemtherapie, Acceptance and Commitment Therapy (ACT), runningtherapie en vaktherapie. Therapie wordt gegeven door zowel psychologen als therapeuten. Als je hoogsensitief bent bieden Acceptance and Commitment Therapy (ACT), EMDR (effectief bij enkelvoudig en complex trauma) en haptonomie vaak goede resultaten. Let er bij EMDR wel op dat een bekwame psycholoog of psychotherapeut dit uitvoert.

Het verschil tussen een psychotherapeut en een psycholoog is hoofdzakelijk de opleiding: Een klinisch psycholoog heeft een meer theoretisch onderbouwde WO gevolgd en een psychotherapeut bijvoorbeeld heeft een meer praktijk- en ervaringsgerichte opleiding als achtergrond.

HSP coach Maaike: Als je HSP begeleiding zoekt bij een therapeut of psycholoog, kijk dan eens op de website vind-een-therapeut.nl, daar kun je namelijk ook HSP aanvinken.

Voor welke klacht is welke hulpverlener geschikt?

Omgaan met je hoogsensitiviteit

Voor het omgaan met je hoogsensitiviteit kun je prima bij een coach of counselor die hier in gespecialiseerd is terecht. Spelen er zaken zoals een sterke afwijzingsgevoeligheid, burn-out, psychische klachten zoals depressie of verslaving of trauma’s, overleg dan met de coach/counselor of dit verstandig is. Hierin speelt de ernst van de klachten en de kennis en kunde van een coach of counselor mee.

Bij persoonlijkheidsproblematiek (persoonlijkheidsstoornissen volgens de DSM-5) en andere vastgestelde diagnoses zoals bijvoorbeeld autisme dient altijd een therapeut, psycholoog of arts te begeleiden. Ook wanneer hier eventueel vermoedens over bestaan is het in veel gevallen raadzaam begeleiding via de huisarts te zoeken. Coaches zijn daar onvoldoende in onderlegd.

Overspannen & burn-out

Hoogsensitieve mensen met een burn-out of die overspannen zijn, zijn vaak lange tijd over hun grenzen heengegaan waardoor het herstel tijd vraagt. Vaak willen ze (te snel) weer aan de slag wat het herstel kan vertragen. Handig om rekening mee te houden als je HSP begeleiding zoekt. Bij overspannenheid coach ik bijvoorbeeld vaak door, maar als mensen echt in een burn-out zitten ben ik van mening dat hier gespecialiseerde begeleiding voor nodig is om ervoor te zorgen dat het herstel ook op fysiek niveau, zorgvuldig gebeurt. Ik verwijs dan ook meestal door met de optie om terug te komen als ze herstellende zijn en ruimte hebben om aan zichzelf te werken. Vanaf daar pak ik de draad dan op met oorzaken die ervoor gezorgd hebben dat ze erin terecht zijn gekomen.
 

Afwijzing en trauma

Ben je vele malen afgewezen in je leven en heb je erg weinig vertrouwen in mensen en hulpverleners, dan is het de vraag of coaching en/of counseling daarbij voldoende kan bieden. Dit ligt mede aan de gradatie en de kennis en kunde van een coach/counselor in dit soort problemen. Bij een beschadigt vertrouwen moet er een veilige omgeving gecreëerd worden en dient de relatie van de begeleider en jou als belangrijk onderdeel van het proces.

Daarvoor is de kennis en expertise nodig die afhankelijk van de ernst, niet altijd bij een coach of counselor thuishoort. Deze kan soms (ook weer afhankelijk per situatie) wel (lichter) voorwerk doen voor verdere begeleiding door een meer gespecialiseerde hulpverlener. Behandelingen zoals EMDR kunnen bij een aantal opleidingsinstituten ook door coaches & counselors geleerd worden maar omdat trauma vaak complex is, is het naar mijn idee raadzaam dat dit altijd uitgevoerd wordt door een psychotherapeut of psycholoog.

HSP coach Maaike: Ik begeleid volwassen HSP die ook KOPP zijn (kind van ouder met psychische problemen) binnen de grenzen van mijn mogelijkheden als coach / counselor.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Welke begeleider heb je nodig als je HSP begeleiding zoekt

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.