Waarom voldoende water voor HSP belangrijk is

Waarom voldoende water voor HSP belangrijk is
4 minuten

Dat voldoende water drinken goed is voor elk mens weten we natuurlijk al jaren. Maar weet je ook wat de effecten van te weinig water drinken op je lichaam en humeur precies zijn? En waarom water voor HSP belangrijk is? Daar ga ik je in dit artikel meer over vertellen.

De functie van water

We kunnen als mens niet zonder water. Hooguit 4 dagen. Uit onderzoek van Menzis blijkt dat maar 15% van de mensen voldoende drinken. Er valt dus aardig wat winst te behalen. En vooral voor je lichaam, want het bestaat voor 70% aan water. Dit water zit in onder meer in de organen, spieren, beenderen en tanden.

Ons lichaam en water

Water circuleert in ons lichaam door middel van vloeistoffen als urine, transpiratie, speeksel, slijm en bloed. We verliezen per dag het nodige water en dat moet weer aangevuld worden. Wie denkt dat dat werkt door een willekeurig vloeistof te drinken heeft het mis. 

In het webinar Water, het goedkoopste medicijn, legt Robert Muts van het Integraal Medisch Centrum het als volgt uit: “In de maag hebben we een ingang, de cardia. Die zit vlak onder de slokdarm en het middenrif. Daar zit een klepje (de valvula van Gubaroff). Dit klepje herkent wat er in de maag komt: is dit iets wat ik moet verteren in de maag of iets wat ik er doorheen kan sturen?” Oftewel: is dit zuiver water (zonder bubbels) wat er in één keer door kan of is er iets aan toegevoegd en moet het dus verteerd worden?

Lang verhaal kort: alleen kraanwater zonder toevoeging (geen bubbels, geen thee of wat dan ook) wordt in één keer doorgelaten. Dit wil dus zeggen kraanwater of plat mineraalwater. Hierdoor hoeft de darm dit niet eerst te verteren met als gevolg dat het lichaam voor alles wat er wel verteerd moet worden, goed gehydrateerd is wat behulpzaam is voor vele processen, waaronder het verteringsproces. Dit voorkomt uitdroging in verschillende organen wat voor problemen kan zorgen zoals, vermoeidheid, hoofdpijn, chronische pijn, overgewicht, slechte adem, droge mond, verstopping, duizeligheid, droge lippen, droge huid of een verhoogde hartslag.

Waarom voldoende water voor HSP belangrijk is

Mentale klachten van te weinig water

Ook mentaal kun je hier last van krijgen, want ook je hersenen bestaan uit (wel 90%!) water. Dat wil zeggen dat wanneer je brein onvoldoende vocht krijgt dit van invloed is op je humeur, geheugen en concentratie. Drink je te weinig, dan verhoogt het onder meer je cortisolen, de stresshormonen.

Voldoende water voor HSP

En daar komt je hoogsensitiviteit om de hoek kijken. Want met deze karaktereigenschap ben je vatbaarder voor stress. Elaine Aron noemde in haar boek Hoogsensitieve personen al de verhoogde cortisolniveaus bij HSP’s. Voldoende drinken helpt je daar dus beter mee om te gaan en je cortisolwaardes verlagen. Bovendien heeft water ook een gunstig effect op depressie- en angstgevoelens en dat is eveneens iets waar hoogsensitieve mensen met de korte variant van het 5-HTTLPR gen (ook wel depressiegen genaamd), sneller vatbaar voor kunnen zijn. Je kunt met water uiteraard niet alles voorkomen, maar het kan wel bijdragen aan minder (heftige) klachten. Voldoende water voor HSP is dus erg belangrijk. Merk je gevoelens van angst, niet lekker in je vel zitten of concentratieproblemen? Drink dan een glas water.

Drink 1,5 liter water per dag

Geadviseerd wordt om dagelijks minimaal 1,5 liter water (zonder toevoeging zoals koolzuur of smaken) te verdelen over de gehele dag. Zet ‘s ochtends een fles klaar die je gedurende de dag opmaakt. Als je een gewoonte van maakt van de momenten dat je water drinkt, bijvoorbeeld bij het opstaan, tijdens het eten, wanneer je je moet concentreren enz, kan dit je ondersteunen in het dagelijks volhouden ervan. Een app kan ook motiverend werken, deze bijvoorbeeld: Waterherinnering – drink water. Apple & Android

💡 Heb je moeite met (saai) water drinken? Probeer dan de Air Up! 

In plaats van een smaakje aan je water toe te voegen, heeft deze fles pods met smaakjes die je ruikt terwijl je 100% puur water drinkt. Een uitkomst voor mensen die echt niet van gewoon water zonder toevoeging houden.

Bekijk >>

Air Up

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Waarom voldoende water voor HSP belangrijk is

Ook interessant

2 Reacties

  1. Hoi Maaike,

    Ik heb je nieuwsbrief gelezen en je schrijft over een app ivm waterdrinken maar ik zie geen naam van de app. Er staat bijvoorbeeld: en dan staat er niks meer.

    Groetjes, Marielle van Meer


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.