8x alternatieve kerst als HSP: vier de feestdagen op jouw manier

alternatieve kerst als HSP
3 minuten

Kerst staat vaak synoniem voor drukte, lichtjes, muziek en grote bijeenkomsten. Als HSP kan dit overweldigend zijn. Gelukkig betekent het vieren van Kerstmis niet dat je jezelf de hele tijd moet onderdompelen in een zee van prikkels. Misschien ben je wel een keer toe aan iets anders. En waarom ook niet? Daarvoor heb ik dit artikel met tips voor een alternatieve kerst als HSP geschreven. Ontdek hoe je een alternatieve fijne kerst kunt vieren, afgestemd op jouw behoeften.

8x een alternatieve kerst als HSP

Hieronder een aantal ideeën om jouw kerst op jouw eigen wijze vorm te geven. Kijk daarbij wat er binnen jouw omstandigheden past. En bedenk: het hoeft niet altijd standaard. Wees creatief en sta stil bij waar jouw behoeften liggen.

1. Intieme viering

Wie zegt dat kerst groots en meeslepend moet zijn? Overweeg een intieme viering met een paar dierbaren of zelfs in je eentje. Kook een eenvoudige of lekkere maaltijd als je daar zin in hebt, steek wat kaarsen aan en geniet van de rust.

2. Thema-avonden

In plaats van een traditionele kerst, kun je thema-avonden organiseren die passen bij jouw interesses. Denk aan een filmavond, een spelletjesavond of een avondje sterren kijken.

3. Digital detox

Gebruik de kerstdagen als een kans om jezelf los te koppelen van alle prikkels van digitale apparaten. Zet je telefoon uit, vermijd sociale media en ga offline. Dit kan je helpen om echt aanwezig te zijn en te genieten van het moment.

4. Kerst in de natuur

De natuur biedt een rustgevende omgeving voor HSP’s. Maak een fijne wandeling in het bos of op het strand bijvoorbeeld. Lekker de wind door je haren, de frisse temperatuur op je gezicht en het zicht van de prachtige winterplaatjes van de natuur. Geniet van alle sensaties van de natuur en kom tot rust.

5. Maak doe-het-zelf cadeaus

Overweeg in plaats van je te begeven in drukke winkels rond de feestdagen, om zelf cadeaus te maken. Dit is niet alleen een rustige activiteit, maar geeft ook een persoonlijke touch aan je geschenken.

6. Meditatieve Kerstmis

Verrijk je kerst door meditatie en mindfulness of een vorm van spiritualiteit die bij je past. Begin de dag met een meditatie of met bidden en blijf gedurende de dag momenten van rust en reflectie inlassen. Dit kan natuurlijk ook zonder te mediteren of een geloof. Kies de zingeving die bij jou past en die jou voedt.

7. Dienstbaarheid

Velen vinden voldoening in het helpen van anderen. Overweeg om tijdens de kerstperiode vrijwilligerswerk te doen bij een lokaal goed doel of opvangcentrum. Dit geeft een betekenisvol gevoel en kan de commerciële aspecten van het seizoen in balans brengen.

8. Kerst op reis

Wil je helemaal een alternatieve kerst als HSP en heb je de behoefte om er even lekker uit te zijn of de koude Kerstdagen te skippen? Overweeg dan om tijdens Kerstmis op reis te gaan. Kies een fijne en rustige bestemming die past bij jouw behoeften, zoals een afgelegen berghut, een strandhuisje of een locatie waar je lekker fijn kunt wandelen.

Tot slot

Kerstmis vieren als HSP betekent niet dat je traditionele festiviteiten moet opgeven. Het betekent simpelweg dat je een alternatieve kerst als HSP creëert die aansluit bij jouw unieke behoeften. Door te kiezen voor een alternatieve kerst kun je echt de vreugde en betekenis van het seizoen omarmen, op een manier die voor jou goed voelt.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

alternatieve kerst als HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.