Hoogsensitiviteit en hulp vragen

Hoogsensitiviteit en hulp vragen
4 minuten

Hoogsensitieve mensen kunnen geneigd zijn om moeilijkheden in het leven klein en groot alleen te dragen. Het zijn vaak behoorlijke doorzetters die door uiteenlopende redenen geneigd zijn om maar door te gaan. Je wil een ander niet lastig vallen met je problemen of klusjes bijvoorbeeld. Je vergeet dan soms dat je er zelf ook nog bent. Herken je dat? In dit artikel ga ik dieper in op hoogsensitiviteit en hulp vragen en geef ik je tips.

Wat maakt hulp vragen zo moeilijk?

Als HSP kan het lastig zijn om hulp te vragen. Hoe komt dat? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.

Bijvoorbeeld:

  • Schaamte over het vragen van hulp: wat zullen anderen wel niet denken?
  • Denken voor de ander en niet willen lastig vallen: die heeft zelf al genoeg aan zijn of haar hoofd of is vast te druk.
  • Zelfstandigheid (al dan niet door jeugd): ik ben gewend om alles alleen te doen en: ik zou dat toch zelf moeten kunnen.
  • Hulp vragen is zwak: ik wil niet zwak overkomen of falen.
  • Niet gehoord of gezien zijn en onbegrip: ik ben regelmatig niet gehoord als ik hulp vroeg, het heeft geen zin.
  • Mensen kwijtraken: ik raak misschien mensen kwijt als ik hulp vraag.

Heb je hulp nodig?

Misschien herken je een of meer van bovenstaande gedachten wel, het kan ook zijn dat ze er onbewust zitten. Als je namelijk niet weet dat het heel normaal is om hulp te vragen, is het voor jou geen vanzelfsprekendheid om het te gaan doen. Dan is de norm voor jou als het ware dat je het zelf of alleen moet doen. Pas als anderen om ons heen opmerken dat je wel erg streng voor jezelf bent of geneigd bent om alles alleen te doen of aangeven dat ze je best willen helpen, kan dat helpen je perspectief te veranderen en meer hulp te aanvaarden. 

Uiteindelijk kunnen we als mensen niet alles alleen en hebben we anderen nodig. Het leven is een dynamiek tussen alleen en in verbinding met de ander zijn. Is deze dynamiek onvoldoende in balans dan kun je geïsoleerd raken en je eenzaam gaan voelen. Hiervoor geldt wel dat voor ieder mens de behoefte aan verbinding versus alleen zijn anders kan liggen. Extraverte mensen hebben bijvoorbeeld in verhouding meer contactmomenten met de ander nodig (ook de extraverte HSP’s) dan introverte mensen.

Hoogsensitiviteit en hulp vragen, tips en tricks

Op welke manieren kun je hulp vragen? Ik geef je een aantal tips om je daarbij te ondersteunen. As always, check wat voor jou het beste werkt.

Praat over je gevoelens

Als je deelt waar je mee zit, kunnen mensen er voor je zijn. Bedenk van tevoren wat je van de ander nodig hebt. Als dit een luisterend oor is en juist geen adviezen, geeft dit dan voordat je begint aan. Zo weet de ander meteen wat hij of zij voor jou kan doen (of laten 😉 ) en heb jij de ruimte om je verhaal op jouw manier te doen. Je kunt ook aangeven wanneer je juist behoefte hebt aan meedenken, een knuffel, iets leuks gaan doen etc.

Praat je niet makkelijk over je gevoelens?

Als je niet vaak praat over je gevoelens kan dat best onwennig zijn in het begin. Het kan voor jezelf helpen dit ook aan de ander aan te geven: ik vind het spannend om dit te delen of dit voelt best wel kwetsbaar om te delen enz.

Leer op tijd aan de bel trekken

Hoogsensitiviteit en hulp vragen is vaak een thema in de praktijk. Voordat mensen bij mij in de praktijk komen hebben ze het vaak al langere tijd begeleiding overwogen. Vaak is er dan een dal voor nodig om ook daadwerkelijk de stap te zetten. Omdat het leven schommelt tussen pieken en dalen en de praktijk helaas een wachtlijst heeft, zijn ze dan soms in een piek pas aan de beurt. 

Vertwijfeld komen ze dan het intakegesprek binnen, want het gaat nu toch goed? Als ik dan in gesprek ga blijkt vaak dat begeleiding juist fijn is om patronen in het omgaan met dalen in het leven aan te pakken. Bovendien zijn mensen op het moment dat ze het idee hebben dat er hulp nodig is, vaak al een tijdje tot lange tijd over hun grenzen aan het gaan. Herken jij dat ook? Leren eerder aan de bel te trekken, ook bij je omgeving en werk, kan ervoor zorgen dat het leven meer ontspannen wordt en een fijner voelt.

Het mag spannend zijn

Hulp vragen kan de nodige spanningen oproepen. Dat is heel normaal en hoort erbij. Je zult merken dat als het een paar keer goed gaat, de spanning wat zal zakken omdat het dan normaler wordt om hulp te vragen. Begin met kleine stapjes en blijf regelmatig hulp vragen.

Hulp vragen is iets aan de ander geven

Vaak is de gedachte dat hulp vragen belastend zou kunnen zijn voor een ander. Maar is dat wel echt zo? Stel je eens voor dat iemand aan jou hulp vraagt? Wat voor gevoel geeft jou dat? Over het algemeen vast een fijn gevoel,dat je iets voor iemand kunt betekenen. Zo is het omgekeerd ook. Je gééft iemand dus iets door hulp te vragen: namelijk de mogelijkheid om er voor jou te zijn!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoogsensitiviteit en hulp vragen

Ook interessant

1 Reactie

  1. Hoi Maaike, allereerst bedankt voor al je hulpvolle posts. Ik ben 55. Van kinds af aan werd ik niet gehoord, gezien en was/is er onbegrip voor mijn gevoelens. Ik voel me goed en sterk in gezelschap van zachtaardige lieve mensen, die mij nemen voor wie ik ben. Zodra ik met mensen ben die m’n gevoelens of waarden en normen niet respecteren, kan ik me nog steeds als dat kleine meisje, totaal verslagen en heel verdrietig voelen. Ik voel me dan letterlijk klein en ongezien. Zo ontzettend lastig! Vooral als het familie is. Van anderen neem ik gewoon afstand. Ik weet nu toch wie ik ben en waar ik voor sta?!!! Waarom laat ik me dan nog zo van slag maken?? Fijne dag Maaike. Groetjes, Babs


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.