Wat zijn de voordelen van anders zijn als HSP? Of je nu HSP, hoogbegaafd of iets anders bent, kenmerkend is dat het een minderheid is van de norm, het gemiddelde. Van oudsher geeft anders zijn een nare smaak. Naast dat het conflicteert met de oerbehoefte van erbij willen horen, kan het ook een wij/zij gevoel oproepen.
Belangrijk blijft dan ook om je te realiseren dat hoogsensitiviteit een belangrijke rol speelt binnen een groep en een samenleving. En dat geldt voor alle soorten en maten van anders zijn in een maatschappij. Het draagt juist bij aan het geheel in plaats van dat het betekent dat je niet meetelt.
Waarom we niet anders willen zijn
Vroeger, toen we nog in groepen in de natuur leefden, was erbij horen een belangrijke voorwaarde om te kunnen overleven. We zijn die tijd allang voorbij, maar ons brein is nog wel zo geprogrammeerd en dus gaan er direct alarmbellen af bij het idee dat je anders bent en je er daardoor mogelijk niet bij hoort. Maar je kunt er ook anders naar gaan kijken, want je hebt heel wat te brengen met je ‘anders zijn’.
Spiegelen versus anders zijn als HSP
Omdat we geneigd zijn ons te spiegelen aan ons medemens (denk bijvoorbeeld maar aan de mode), kun je je voorstellen dat als je in een minderheid bent, er veel minder spiegels om je heen zijn. Dat betekent niet dat je je moet gaan aanpassen aan niet-HSP gedrag, maar dat het juist belangrijk is om goed bij jezelf te blijven in de keuzes die je maakt.
- Wat werkt wel en niet: Er is niets mis met jou, je komt met eigen unieke oplossingen, zoekt andere wegen en hebt zo hier en daar iets anders nodig. Focus daarom niet op wat de rest van de wereld doet, maar kijk wat voor jou wel en niet werkt.
- Vind andere HSP’s: Zoek daarnaast je spiegels in gelijkgestemden. Dat helpt om te zien dat er ook anderen zijn met dezelfde kwaliteiten en uitdagingen. Dit geldt uiteraard voor elke vorm van ‘anders zijn’, denk bijvoorbeeld aan hoogbegaafdheid (waarbij de spiegels maar 2 a 3% zijn), volwassen KOPP kinderen (kind van ouder met psychische problemen) enzovoorts.
Stel je voor dat iedereen hetzelfde is
Als iedereen hetzelfde zou zijn, dan zouden we in een robotachtige wereld leven, stel ik me zo voor. Kijk je naar een groep, dan wordt duidelijk dat diversiteit in een groep ook belangrijk is. Het is bijvoorbeeld handig om zowel doeners als denkers binnen een groep te hebben en meer dan 1 leider zou ook een chaos geven.
Kortom, anders zijn is helemaal niet erg. Zodra je weet dat je jouw eigen rol in het geheel hebt, hoor je er dus gewoon bij. Maar, je benadert met je HSP brein situaties wél anders dan het gemiddelde. En juist daarom kom je met originele en creatieve oplossingen die bijdragen aan de samenleving.
Dat wil niet zeggen dat een normgroep niet belangrijk is. Zonder normgroep bestaat ‘anders zijn’ niet. Alles heeft zijn eigen functie en samen vormt het een geheel. Geen wij tegen zij, maar met elkaar.
4 voordelen van anders zijn als HSP
Over welke voordelen van anders zijn als HSP hebben we het eigenlijk? Ik heb er 4 voor je op een rijtje gezet, maar er zijn er nog vele te bedenken. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld hoogbegaafdheid en niet-HSP die buiten de norm vallen. Denk je maar eens in: alle mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de wereld waren op hun manier anders. Zij maakten een verschil.
1. Diepgaande verwerking: creativiteit en innovatie
Een van de hoofdkenmerken van hoogsensitief zijn is de diepgaande manier van verwerken. Als HSP neem je subtiele prikkels waar en verwerk je deze diepgaand, wat je in staat stelt om over subtiele nuances na te denken en complexe & creatieve verbanden te leggen. Deze eigenschap maakt jou als hoogsensitief persoon een uitstekende probleemoplosser en creatieve denker, wat tal van voordelen heeft op bijvoorbeeld het gebied van organiseren, kunst, innovatie en vooruitgang.
2. Empathie als basis voor sterke relaties
Empathie is een prachtige eigenschap als je hoogsensitief bent. Je natuurlijke vermogen om emoties van anderen te lezen en te begrijpen, maakt je tot een uitzonderlijk goede luisteraar en vertrouwenspersoon. In zowel persoonlijke als professionele relaties, kan dit empathisch vermogen leiden tot goede communicatie en sterkere verbindingen.
3. Intuïtie: Je innerlijke kompas
Als HSP heb je vaak een scherp ontwikkelde intuïtie. Deze intuïtieve vaardigheden kunnen van onschatbare waarde zijn bij het nemen van beslissingen en het navigeren door het leven. De sterke intuïtie bij HSP komt mijns inziens door de werking van het hoogsensitieve brein al dan niet gecombineerd met ervaringen in je leven.
💡 Lees ook: Hoogsensitiviteit (HSP) en intuïtie
4. Vooruitziend en consciëntieus: HSP in leiderschap
Veel HSP’s zijn zeer consciëntieus en vooruitziend. Je neiging tot reflectie en het overwegen van langetermijneffecten maakt je een geweldige strategische planner en bedachtzame raadgever en/of leider. Dit vooruitziende blik kan vooral nuttig zijn op allerlei manieren en in sectoren zoals duurzaamheid, onderwijs en gezondheidszorg, waar lange termijn planning essentieel is.
Uitdagingen omzetten in kansen
Veel HSP’s zijn zeer consciëntieus en vooruitziend. Je neiging tot reflectie en het overwegen van langetermijneffecten maakt je een geweldige strategische planner en bedachtzame raadgever en/of leider. Dit vooruitziende blik kan vooral nuttig zijn op allerlei manieren en in sectoren zoals duurzaamheid, onderwijs en gezondheidszorg, waar lange termijn planning essentieel is.
Tot slot
We kunnen concluderen dat anders zijn als HSP helemaal niet erg is, maar juist de maatschappij ten goede komt. Soms zal het lastig voelen dat er minder spiegels zijn, maar onthoud dat het niets zegt over jouw waarde. Jij hebt met jouw HSP kwaliteiten je eigen rol in het geheel.
Kijk niet te veel naar de ander, maar neem jezelf als basis voor de keuzes die je maakt. Door jouw leven te leiden zoals het bij je past, kun je jouw kwaliteiten optimaal inzetten in de maatschappij en op deze manier juist een waardevolle bijdrage leveren.
Nog geen reacties. Reageer hieronder!