Als je er even doorheen zit als HSP

Als je er even doorheen zit als HSP
3 minuten

We hebben allemaal weleens van die dagen dat je er doorheen zit als HSP. Het leven kent de nodige ups en downs en je hoogsensitieve brein heeft soms even wat extra tijd nodig om hiermee om te gaan. Daar waar je extra intens kunt genieten van de kleine dingen, kun je namelijk ook extra intens en langer, last hebben van tegenslagen. Hoe ga je ermee om als je er even doorheen zit? In dit artikel geef ik je een aantal tips.

Laat je gevoelens en gedachten er zijn

Er is niets mis met (intense) gevoelens. Ze horen bij het mens zijn. En als je hoogsensitief  bent, kan dat nog eens extra intens zijn. Waar we vaak het meest aan lijden is dan de afwijzing naar onszelf daarover. Je hebt gevoelens nou eenmaal niet in de hand en alles wat je daarin toch probeert door ze te onderdrukken, stom te vinden – want ze zijn bijv niet logisch voor je brein-, of weg te redeneren, zorgt er alleen maar voor dat dat deel in jou er eigenlijk niet mag zijn. Probeer dus niet van de gevoelens af te komen, maar met ze te leven. Geef ze de ruimte, maak een wandeling en praat erover met je omgeving zonder dat je dat doet om er maar zo snel mogelijk vanaf te zijn.

Hoogbegaafde HSP’s zie ik in de praktijk vaak (extra) worstelen met de soms diepe intensiteit van emoties. Omdat het brein dan vaak sneller werkt, kunnen allerlei afwijzende gedachten over die emoties je in een rap tempo nog dieper in de put brengen. Hoewel je cognitief vaak in staat bent om dingen proactief te fixen, werkt dat met gevoelens niet zo. Je gevoelens komen en gaan en hebben hun eigen tempo. Aan jou de vraag of je ze er kunt laten zijn, hoe lastig soms ook.

Hoogsensitiviteit en de verbondenheid met dieren en de natuur

Een aantal praktische tips als je er even doorheen zit:

Handboek voor mindere dagen – Eveline Helmink

Hoe ga je om met mindere dagen? Eveline Helmink, hoofdredacteur van Happinez, schreef er een down to earth boek over met veel praktische tips. Een fijn boek vol herkenning en tips als je er even doorheen zit.

Bestellen >>

De jongen, het paard, de vos en de mol

Dit prachtige verhaal over vriendelijkheid, vriendschap, moed en hoop voor kijkers van alle leeftijden in een hartverwarmende, traditioneel met de hand getekende animatiefilm is gebaseerd op het boek van Charlie Mackesy: De jongen, de mol, de vos en het paard. De aangrijpende en oprechte reis volgt de onwaarschijnlijke vriendschap van een jongen, een mol, een vos en een paard die samen reizen in de zoektocht van de jongen naar thuis.

De film is te zien via Apple TV >>

Playlists steun en troost

Muziek kan op allerlei manieren steunend en troostend werken door aan te sluiten bij de emotie die je ervaart of door herkenbare of inspirerende songteksten.

Wat helpt jou als je er even doorheen zit?

Wat werkt voor jou als je het moeilijk hebt? Deel het hieronder en inspireer anderen!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Als je er even doorheen zit als HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.