Beter in je vel zitten als HSP heeft allerlei voordelen

Beter in je vel zitten als HSP
4 minuten

Als je hoogsensitief bent wil je gemoed nog wel eens schommelen. Herken je dat? Dan is dit artikel wat voor jou. Regelmatig melden zich hoogsensitieve mensen bij mij aan in de praktijk en als ze dan aan de beurt zijn gaat het regelmatig alweer beter dan ten tijde van hun aanmelding. Meestal komen mensen dan toch, want er volgt vaak vanzelf ook weer een dal. Dit geldt in feite voor iedereen, maar als je bepaalde patronen hebt ontwikkeld die je nu in de weg zitten, kun je daar wel extra last van hebben. 

Dingen doen waardoor je beter in je vel gaat zitten kan verschillende belangrijke voordelen hebben voor je algehele welzijn en kwaliteit van leven. Hoewel je het niet kunt afdwingen, zijn er wel een aantal zaken waar je invloed op hebt.

Waarom is het belangrijk om beter in je vel te zitten?

Naast dat het natuurlijk prettig voelt om goed in je vel te zitten, zijn er ook een aantal andere redenen waarom het belangrijk is om aandacht te besteden aan dingen waardoor je je beter voelt:

Mentale gezondheid

Je stemming speelt een cruciale rol in je mentale gezondheid. Door bewust je stemming te verbeteren, kun je je emotionele toestand verbeteren en gevoelens van stress, angst en depressie verminderen. Een positieve stemming kan je helpen om een gezondere mindset te behouden en beter om te gaan met uitdagingen in het leven.

Fysieke gezondheid

Er is een sterke verbinding tussen mentale en fysieke gezondheid. Het bewust verbeteren van je stemming kan fysieke voordelen met zich meebrengen, zoals verminderde stressniveaus, verbeterde slaap, versterkte immuunfunctie en een betere algehele gezondheid. Een positieve stemming kan bijdragen aan een gezondere levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging, evenwichtige voeding en zelfzorg.

Productiviteit en prestaties

Een positieve stemming kan je motivatie, focus en energie versterken. Dit leidt tot verhoogde productiviteit en verbeterde prestaties op verschillende gebieden van je leven, zoals werk, studie en persoonlijke projecten. Door bewust je stemming te verbeteren, leg je de basis voor succes en verbeter je je vermogen om je doelen te bereiken.

Relaties en sociale interacties

Je stemming heeft directe invloed op je interacties met anderen. Een positieve stemming maakt je benaderbaar, vriendelijk en empathisch, wat je relaties versterkt, de communicatie verbetert en je sociale verbindingen verrijkt. Door aandacht te besteden aan je gemoedsrust, ga je beter in je vel zitten en kun je meer positieve en fijne sociale interacties creëren.

Veerkracht en omgaan met downs in het leven

Het leven kent ups en downs en het aandacht geven aan je gemoedsrust kan je helpen veerkracht te versterken en effectieve manieren te ontwikkelen om met moeilijke situaties om te gaan. Met een positieve mindset ben je beter in staat om uitdagingen het hoofd te bieden, te herstellen van tegenslagen en oplossingen voor problemen te vinden. Kortom, het kan je vermogen vergroten om met meer gemak aan te passen en door moeilijke situaties te navigeren.

Emotioneel welzijn en geluk

Uiteindelijk kan het bewust verbeteren van je stemming bijdragen aan je emotionele welzijn en algehele geluk. Door bewust te focussen op positieve ervaringen, dankbaarheid te beoefenen, bezig te zijn met activiteiten die je leuk vindt en jezelf te omringen met opbeurende invloeden, leg je een basis voor een gelukkiger en bevredigender leven.

Hoe kun je dat het beste doen?

Op welke manier kun je ervoor zorgen dat je beter in je vel gaat zitten? Ik geef je hieronder een aantal zelfzorg tips. Goede zelfzorg is namelijk cruciaal als je hoogsensitief bent. Dat wil onder andere zeggen:

  1. Zet jezelf op nr 1 in je leven.
  2. Neem regelmatig (korte) pauzes.
  3. Zorg voor voldoende slaap.
  4. Geef op tijd je grenzen aan.
  5. Communiceer duidelijk wat je behoeften zijn.
  6. Praat over je gevoelens met anderen.
  7. Wees mild voor jezelf, je bent goed zoals je bent.
  8. Stop op tijd, ga niet te lang door.
  9. Neem de tijd om te genieten van de kleine dingen zoals het luisteren naar fijne muziek of een podcast.
  10. Doe regelmatig dingen waar je blij van wordt en wat jou energie geeft.

Tot slot

Onthoud dat het bewust bezig zijn met het verbeteren van je stemming niet betekent dat je negatieve emoties negeert of onderdrukt. Het is belangrijk om ze ook te erkennen en ermee om te gaan, want ook die horen bij het leven. Ze wegstoppen is een deel van jezelf negeren en dat kost vaak heel wat energie. Je richten op dingen waardoor je beter in je vel gaat zitten, kan echter talloze voordelen bieden en je algehele kwaliteit van leven verbeteren. Dus gebruik de mogelijkheid om goed voor jezelf te zorgen waar je kunt, zodat je over het algemeen beter in je vel gaat zitten.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Beter in je vel zitten als HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.