Hoogsensitief en emigreren naar Zweden: Margreet volgde haar hart

HSP en emigreren naar Zweden
6 minuten

In de serie hoogsensitief en emigreren: Margreet Wesselink (41 jaar) volgde haar hart en besloot met haar jonge gezin te emigreren naar Zweden. Hoe is dit proces verlopen en hoe is het met haar nu ze deze stap heeft genomen? Ze neemt je in dit artikel mee in haar reis.

Mijn hart in conflict met mijn hoofd

Comfortzone en controledrang zouden mijn middle names kunnen zijn. Ook dromer en innerlijke vrijheidsstrijder. In de loop van mijn leven zijn de laatste twee flink gaan roesten en ondergesneeuwd. Als kind kon ik het beste dromen en ergens anders zijn dan in de realiteit. In deze maatschappij en in het gezin was daar geen ruimte voor. Ik werd klaargestoomd voor het nuttige, passend binnen de normen en waarden van deze maatschappij. Het volgen van je hoofd in plaats van je hart.

Gevoelens waren onvoorspelbaar en lastig. Ook werd ik bestempeld als eigenwijs. Het enige wat ik wilde was vrij en mezelf zijn in plaats van een beroep te leren en te leven zoals het “heurt”. Ik was een goede leerling wat betreft mij kunnen aanpassen. Zo flexibel als ik daarin was, zo star en hard ik naar mezelf was.

Les: laat je hart jouw hoofdzaak zijn

Gelukkig was er nog steeds die dromer en vrijheidsstrijdster in mij. Misschien geroest en daardoor wat moeizaam in gebruik, zonder enige handleiding. Toch probeerde ik het en dat ging niet zonder slag of stoot. Onhandig, mijn hart in conflict met mijn hoofd, frustrerend. Meestal won mijn hoofd, maar soms ook mijn hart. Wanneer mijn hoofd won, ging het niet zo voor de wind. Ik begon aan opleidingen, maar maakte ze niet af. Toch bleef ik het proberen. Mijn hoofd hield vol. 

Daarnaast heb ik gelukkig ook mijn hart gevolgd. Dit waren, achteraf gezien, de mooiste en beste stappen. Hierbij was ik intrinsiek gemotiveerd en was er een vertrouwen en kracht waardoor ik niet opgaf. Veel meer op natuurlijk wijze en meer in een flow. Zoals het, letterlijk vluchten uit mijn gezin, verhuizen van de achterhoek naar Groningen. Nog zo jong en onzeker, maar ik “moest” dit doen. Of het leren motorrijden. Van jongs af aan een droom. Ik heb er echt heel lang over gedaan, bijna twee jaar, maar ook hier heb ik doorgezet en heeft het mij zoveel gebracht: weer een groei in zelfvertrouwen en vrijheid.

Dromen lieten mijn zielsverlangens zien

Wat geeft het toch voldoening en een verrijking van je leven om je hart te volgen. Want dromen hoeven niet per se bij dromen te blijven. Juist niet! Het is echt uit je comfortzone treden en de controle loslaten, maar wat een groot cadeau geef je jezelf wanneer je vertrouwt op je hart en je dromen probeert te verwezenlijken. Ze leiden je de weg naar jezelf!

Dromen, soms onrealistisch en niet altijd haalbaar zo 1 op 1, laten jouw diepste verlangens zien. Jouw zielsverlangens. Onderzoek jouw droom. Wat ligt daar onder? Waar verlang je naar? Ook ik heb mijn droom geanalyseerd, aangezien deze droom een redelijke grote impact heeft en niet zomaar gaat en kan vervullen.

Mijn droom, eigenlijk onze droom, die van mijn man en mij, was om te gaan emigreren naar Zweden. Het hele proces van droom naar werkelijkheid heeft meer dan 10 jaar geduurd. Wij beiden zijn niet impulsief en hebben enigszins last van controledrang.

Emigreren naar Zweden bracht me dichter bij mezelf

Wat was het dat ik zo graag wilde gaan emigreren naar Zweden? Mijn onderliggende verlangens waren rust, ruimte, natuur, vrijheid en ook nieuwsgierigheid en avontuur. Deze verlangens lukte mij niet (meer) om dat in Nederland te realiseren. Ik had echt een totaal andere omgeving, cultuur en natuur, nodig om dit weer te kunnen ervaren. 

From scratch on, een nieuwe basis. Eentje die dichter bij mezelf ligt. Vanaf het moment, nu bijna 2 jaar geleden, dat we besloten om deze droom te verwezenlijken gaat alles zo natuurlijk en in een flow. Alles lijkt mee te zitten. Dit is voor mij een bevestiging dat dit een goede stap is op onze weg.

Sinds juli 2021 wonen we in Zweden en wauw, wat fijn om hier te zijn! Het voelt als thuiskomen en het klopt gewoon. Ik kan het niet in woorden uitleggen. Mensen in onze omgeving vinden dit een grote, dappere en stoere stap: emigreren naar Zweden. Ik kon dat niet voelen. Het voelde als onwerkelijk en of ze het over iemand anders hadden. Nu begrijp ik mijn gevoel. Voor ons was het een juiste en natuurlijke stap en heb ik mijn verlangens gevolgd. Verlangens die vanzelfsprekend zijn voor mijn diepste zelf en mij dichter bij mezelf heeft gebracht.

Hoogsensitief en emigreren naar Zweden

Mijn hoofd wordt bijzaak en mijn hart hoofdzaak.

Uit mijn comfortzone stappen

Als HSP wil je voor jezelf zorgen en zo veel mogelijk overprikkeling voorkomen. Ik dacht dat te doen door in mijn comfortzone te blijven zitten en overal controle over te willen houden, maar het tegendeel is waar. Juist het volgen van je hartsverlangen is de weg van de minste weerstand, kost daardoor minder energie en levert meer positieve energie op. In de comfortzone en controlestand kost veel energie. Hoe verder van jezelf verwijderd hoe meer in de overprikkeling aangezien het niet een natuurlijke flow is.

Het hele proces van emigreren naar Zweden kostte en kost mij bijna geen energie, wel de patronen waar ik (nog steeds) in zit binnen het gezin kosten mij energie. Ook een omgeving met mensen waar ik mijn best voor doe en die in mijn allergie zitten, kosten mij energie en daardoor raak ik overprikkeld. Mijn negatieve gedachten en overtuigingen zorgen ervoor dat ik overprikkeld raak. Daar mag ik leren voor mezelf te zorgen. Genoeg leerpunten, maar ik heb enorm goed voor mezelf gezorgd door het najagen van onze Zweedse droom. Waar ik enorm trots op ben!

Hoogsensitief en emigreren naar Zweden
Margreet met haar gezin in de Zweedse sneeuw.

Ik ben mijn diepste verlangens gaan volgen

Doordat ik een nieuwe kans heb, althans zo voelt dat, doe ik dingen die ik voorheen in de oude situatie, in Nederland, niet deed en mij niet lukte. Ik ben veel buiten in de natuur, alleen en samen met mijn gezin, ik doe aan yoga en meditatie en elke dag sta ik stil waar ik dankbaar voor ben.

Op één of andere manier ben ik er nu aan toe en heb ik een intrinsieke motivatie. Dit laatste is zo belangrijk om dingen vol te houden en daar zitten ook de dromen en de onderliggende verlangens. Wat ik ten diepste wil, kan ik alleen op mijn eigen kracht volhouden. Wanneer ik afhaak is dat een signaal voor mij. Het heeft geen zin wanneer de omgeving trekt en trekt en  mijn hoofd probeert en probeert…

Ondanks dat ik nog steeds van mijn comfortzone houd en graag de regie in handen houd, merk ik een verschuiving sinds het emigreren naar Zweden. Langzaam gaat dit uit mijn systeem. Mijn hoofd wordt bijzaak en mijn hart hoofdzaak. Ik ben weer meer de dromer en voel daardoor steeds meer mijn innerlijke vrijheidsstrijdster.

Maar pas op: je dromen volgen is verslavend en vraagt om dit vaker te doen!

Ook jouw emigratieverhaal delen?

HSP coach Maaike: Ben je hoogsensitief en ben je geëmigreerd of ben je dat van plan en wil je je verhaal delen? Stuur mij dan even een bericht, dan neem ik contact met je op!

Hoogsensitief en emigreren naar Zweden

Over Margreet Wesselink: Sinds de zomer van 2021 woon ik samen met mijn man en onze drie jonge kinderen in een huurhuis op het Zweedse platteland in Småland. Mijn man werkt als engineer bij een grote fabriek waar ze vrachtwagens maken. Op dit moment ben ik fulltime mama. In de tussentijd leer ik Zweeds, zijn we op zoek naar ons droomhuis en doe ik dingen waar ik blij van word. Zoals wandelen, fietsen, lezen, yoga en meditatie, schrijven op mijn blogs.

Onze Zweedse droom kun je volgen op mijn website Soulshine writer. Wat ik uiteindelijk wil gaan doen in Zweden? Ik weet het nog niet. Ik laat mij verrassen wat er zich aandient en zal het, wanneer het goed voelt, met beide handen vastgrijpen. Het verhaal wordt nog geschreven…en zal zeker nog regelmatig geschrapt en herschreven worden.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP en emigreren naar Zweden

Ook interessant

2 Reacties

  1. Wat een mooi en inspirerend verhaal. Niet dat emigreren direct mijn ding is maar tot het inzicht komen dat in je comfortzone blijven en de controle houden de dingen zijn die met je energy gaan lopen. Emigreren kan het letterlijk afstand nemen zijn en dat is fijn. Ik ga je blog volgen, je verhaal boeit mij.

  2. Dank je wel voor je reactie, Nel! Mooi om de onderliggende boodschap voor jezelf er uit te halen en op deze manier jou mag inspireren. Leuk dat je me wilt volgen!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.