Waarom de natuur zo fijn is voor HSP

Waarom de natuur zo fijn is voor HSP
3 minuten

De natuur is voor hoogsensitieve mensen een uitstekende omgeving om tot rust te komen en weer op te laden. Het kalmerende effect geldt voor iedereen, maar bij hoogsensitieve mensen werkt dit net als met meer dingen, dieper door.

Omdat veel dingen intenser binnenkomen is het dus extra belangrijk om ervoor te zorgen dat de dingen die een positief effect op je hebben, zoals de natuur, voldoende in je leven aanwezig zijn.

Bijkomen van stress

De natuur is een ideale omgeving om bij te komen van stress. Niet voor niks vinden veel retraites in een natuurlijke omgeving plaats. Ver weg van het drukke verkeer, gejaagde mensen en alle prikkels van de dagelijkse ratrace.

Zodra je de natuur in loopt word je je bewust van de ruisende wind, zingende vogels en die zalige stilte die zo bij de natuur hoort. Elk jaargetijde kan een lust voor het oog zijn en vooral het voor- en najaar geven prachtige kleurtinten aan de bomen en struiken.

Letterlijk in beweging

Nadenken kunnen we allemaal heel goed, maar het kan je ook behoorlijk vastzetten. Hoe vaak hoor ik niet in de praktijk: ‘ ik weet wel hoe het moet, maar ik vind het DOEN zo lastig. Door te gaan bewegen zet je jezelf letterlijk in beweging. Als je dat combineert met de rust van de natuur heb je ook nog eens een fijne omgeving voor jezelf gecreëerd. 

💡 Door te bewegen komen hormonen zoals dopamine, serotonine en endorfine sneller vrij. Dat maakt het denken en praten een stuk makkelijker.

De positieve effecten van genieten

Een andere reden waarom de natuur zo fijn is voor HSP is doordat je zo intens kunt genieten. Uit onderzoek is gebleken dat hoogsensitieve mensen intenser genieten dan niet hoogsensitieve mensen.

Genieten zorgt ervoor dat je het leven als prettig en de moeite waard ervaart en dat zorgt er weer voor dat je gemotiveerd bent om dingen te ondernemen. Daarnaast voel je je vaak ook veel prettiger over jezelf wanneer je geniet. Redenen genoeg om jezelf regelmatig een wandeling, fietstocht of weekend in de natuur cadeau te doen.

HSP coach Maaike

💡 Meer over het onderzoek naar intenser genieten bij HSP lees je onder andere hier (Engels). Ter info: Sensory processing sensitivity is de wetenschappelijke benaming voor HSP.

Niets doen = nuttig

Heb jij ook altijd de meest geniale ideeën onder de douche? Juist omdat er even niets hoeft krijgen je hersenen de ruimte om dingen te laten bezinken en te associëren.  Zo is het in de natuur ook. Het is een ideale omgeving om je gedachten eens rustig te laten gaan over bepaalde zaken. Vaak ontstaan inzichten spontaan, zonder dat je per se op zoek bent naar een oplossing. 

💡 Ben je opzoek naar een bepaald product of een oplossing en kom je er niet uit? Parkeer het eens bewust in je hoofd. Vaak valt het antwoord of een richting je dan ineens in. Het kan ook helpen het aan een ander voor te leggen. Het kan je heel wat frustratie schelen (ik spreek hier uit ervaring 😉 ).

Wat zijn jouw favoriete plekken?

Waar ga jij het liefst even uitwaaien, tot rust komen en weer opladen? Ga je liever naar het strand, struin je graag door de duinen, over de heide of past het bos beter bij je?

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP en natuur

Ook interessant

6 Reacties

  1. Mooi stuk Maaike. Ben idd graag buiten. Maar als ex Amsterdammer vind ik t ook weer fijn om “stad” te ruiken.
    Ik geniet al als ik in de tuin sta……

  2. Dag maaike. Ik bn geboren in het prachtige buitengebied van een klein dorp en woon inmiddels ook in een dorp, maar ook dicht bij de stad. Dat vind ik ideaal en ik moet je zeggen: buiten zijn in alle seizoenen is voor mij zoveel als een eerste levensbehoefte.

  3. Ik ben geboren aan zee. Dat heeft in de winter ook zijn charme. Vaak strandwandelingen kunnen maken en als het stormde zag je de zee woest zijn. De baren naar omhoog gaan, schuim op de koppen staan. Nu woon ik in een dorp aan kanaal met weerskanten van bomen en natuur. Waar je hier ook de kajakkers op water ziet. Mensen en kinderen ziet blij en wanneer warm is aan water zitten voor de verkoeling. In de zomer ik ook in de Ardennen ben midden in de natuur, geeft me rust en ik laad me er helemaal ook op. Midden in de natuur zie je zelfs daar nog eekhoorns en heel af en toe een ree. En soms een wild konijn. Maar evengoed geniet ik ook van alle andere jaargetijden. Alles heeft zijn charme.

  4. Beste Maaike,

    Zelf ben ik HSP, Bioloog en leraar natuurbeheer. Vorig jaar volgde ik een opleiding tot lifecoach om de vele jongeren die ik in de klas heb vooruit te helpen. Heel vaak vinden ze hun rust tijdens veldstudie en uitvoeren van beheermaatregelen. Bovendien zijn het mijn beste waarnemers. Vandaar de stap naar coaching. Ik ben echter opzoek naar gefundeerde studies die wetenschappelijk aantonen dat natuurbeleving een sterke en positieve invloed heeft op HSP. Kan jij mij een boek of artikel aanwijzen? Alvast een hele dikke merci.

    David Vander Haeghen


Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.