Hoe studeer je het beste als je hoogsensitief bent? Studentendecaan Lianne van den Berg-Weitzel is gespecialiseerd in hoogsensitiviteit en studeren en legt in verschillende artikelen en podcasts uit hoe het hoogsensitieve brein werkt en geeft handige tips voor tijdens je studie.
In dit artikel:
- Wat doet een studentendecaan?
- Podcasts over hoogsensitiviteit en studeren
- Deel 1: Hoogsensitief, wat is dat nou precies?
- Deel 2: Hoogsensitiviteit als kracht!
Wat doet een studentendecaan?
De meeste studenten zullen tijdens hun studie niet direct met een studentendecaan te maken krijgen. De studentendecaan* is er namelijk voor studenten die tijdens hun studie te maken krijgen met omstandigheden waardoor zij belemmerd worden in het studeren. Dit kan zijn omdat zij bijvoorbeeld te maken hebben met (tijdelijke of chronische) medische omstandigheden, omstandigheden in hun familie of financiële zaken.
Een studentendecaan denkt dan mee en kan ondersteunen in het aanvragen van voorzieningen of verwijzen naar (externe) partijen die de juiste ondersteuning kunnen bieden. Ook kan de studentendecaan studenten helpen met diverse tips over hoe zij efficiënter en effectiever kunnen studeren, bijvoorbeeld als je een hoogsensitief brein hebt. Hoogsensitiviteit en studeren kunnen namelijk heel goed samengaan als je weet hoe je HSP brein werkt.
* In het hbo wordt deze rol aangeduid met ‘studentendecaan’, op de universiteit zijn vergelijkbare taken belegd bij de ‘studieadviseur’
Podcasts over hoogsensitiviteit en studeren
De HUuskamer is een podcastserie van het Student Support Centre (SSC) van de Hogeschool Utrecht waarin ingegaan wordt op onderwerpen die relevant kunnen zijn in de studietijd. In de HUuskamer-afleveringen gaat de presentator in gesprek met experts en studenten. Als studentendecaan, trainer van de SSC-training ‘Krachtig Sensitief’ en expert op gebied van hoogsensitiviteit en studeren heeft Lianne van den Berg-Weitzel meegewerkt aan twee podcasts over hoogsensitiviteit.
Deel 1: Hoogsensitief, wat is dat nou precies?
In deel 1 – De HUuskamer #9: Hoogsensitief, wat is dat nou precies? wordt ingegaan op wat hoogsensitiviteit nou precies is en hoe het zich verhoudt tot andere karaktereigenschappen die je kunt hebben. Er wordt besproken wat overprikkeling is en hoe de één gevoeliger is voor overprikkeld raken dan de ander. De belangrijke vraag hoe je bij jezelf herkent op welke manier je gevoelig bent voor prikkels komt ook aan de orde. Deze kennis helpt om ervoor te zorgen dat hoogsensitiviteit en studeren elkaar niet in de weg hoeven te zitten.
Deel 2: Hoogsensitiviteit als kracht!
Het tweede deel van het tweeluik over hoogsensitiviteit – De HUuskamer #10: Hoogsensitiviteit als kracht! zet de kwaliteiten van hoogsensitiviteit centraal. Veel mensen maken kennis met hun hoogsensitiviteit op het moment dat ze vastlopen. Ze hebben dan last van belemmeringen die veroorzaakt worden door het niet goed (er)kennen van hun hoogsensitiviteit. In deze podcast wordt daarom besproken op welke manier je leven kan worden beïnvloed door de manier waarop je brein prikkels verwerkt. En dan met name over hoe jij daarmee omgaat. Herken en erken je wat jouw systeem vanuit de eigen specifieke manier van prikkelverwerking nodig heeft en ondersteun je het daarin? Als je dit nog onvoldoende doet, dan zal je waarschijnlijk vooral de lasten ervaren. Als je echter inzicht hebt in hoe jouw brein werkt en wat het nodig heeft en je van daaruit handelt, dan kan je je hoogsensitiviteit echt als kracht en kwaliteit inzetten in je dagelijkse leven.
Tot slot
Hoogsensitiviteit en studeren gaan heel goed samen, mits je voldoende rekening houdt met de werking van je hoogsensitieve brein. Ook voor je studiekeuze is het handig om te snappen hoe je brein als HSP werkt om de juiste keuze voor jezelf te kunnen maken. Mocht je hier meer over willen weten, lees dan de artikelen en/of luister naar de twee podcasts!
💡 Lees ook: Eerste Hulp Bij Studiekeuze voor HSP
Lianne van den Berg-Weitzel
Vanuit haar rol als studentendecaan, trainer en HSP coach ondersteunt Lianne van den Berg-Weitzel mensen bij het zichzelf beter leren kennen en van daaruit persoonlijke en professionele keuzes te maken die beter bij hen passen. Mede vanuit ervaringsdeskundigheid heeft zij hierbij een focus op begeleiding van hoogsensitieve studenten en onderwijsprofessionals.
Contact: https://www.linkedin.com/in/liannevandenbergweitzel
Nog geen reacties. Reageer hieronder!