Hoogsensitiviteit in de kraamtijd, met 5 praktische tips

Hoogsensitiviteit in de kraamtijd
5 minuten

Hoe zit het met hoogsensitiviteit in je kraamtijd? Als je net je kindje(s) hebt gekregen en je in de eerste weken ligt bij te komen van de bevalling, kan dit behoorlijk overweldigend zijn. Zowel fysiek als emotioneel verandert er behoorlijk wat en dat kost tijd. 

Met dank aan de reacties via de Instagram Stories, waar veel HSP’s deelden hoe ze de kraamtijd ervaren hadden en tips gaven voor aanstaande hoogsensitieve ouders.

Dit artikel gaat uiteraard vooral in op de veranderingen voor de vrouw, maar ook voor de kersverse hoogsensitieve vaders is dit een impactvolle periode. De informatie en tips zijn dan ook gedeeltelijk voor beiden bedoeld.

Hoogsensitiviteit en veranderingen

Als HSP ben je opmerkzamer en verwerk je alle prikkels die binnenkomen ook diepgaander. Daardoor neemt niet alleen het maken van beslissingen of het reageren op een vraag bijvoorbeeld meer tijd in beslag, in nieuwe situaties en met nieuwe mensen heb je hier ook (wen)tijd en ruimte voor nodig. Zeker bij een ingrijpende gebeurtenis zoals de geboorte van je kindje waarbij je hormonen ook nog eens een eigen leven leiden, kan het stormachtig voelen. Een belangrijke periode om extra rekening met jezelf te houden.

Fysiek bijkomen

  • Je lichaam heeft net een grote prestatie geleverd en de nodige hormonen vliegen nog alle kanten op naar een nieuw evenwicht in je lichaam. Je hebt herstel en ruimte nodig om dit allemaal te processen.

Nieuw ritme

  • Je pasgeboren kindje zal veel aandacht van je nodig hebben en voorlopig flink je ritme bepalen. Jullie moeten allebei wennen aan deze verandering en het nieuwe ritme. Neem die tijd.

Veranderde gezinsdynamiek

  • Een nieuw gezinslid betekent een verandering in de dynamiek van je gezin. Waren jullie met z’n tweeën, dan zijn jullie nu ook ineens kersverse ouders. In het begin is alles nog nieuw en onwennig. Zijn er al kinderen dan zal het ook voor de andere kinderen even wennen zijn dat de aandacht ook met het nieuwe gezinslid gedeeld wordt.

Een roze wolk?

  • Voor sommigen wel, maar lang niet voor iedereen. Dit is van allerlei factoren afhankelijk. Zo intens als je als HSP kunt genieten, zo intens ellendig kun je je ook voelen door allerlei omstandigheden of simpelweg door de veelheid aan veranderingen.
Wetenschappelijke HSP weetjes

Voordelen van hoogsensitiviteit in de kraamtijd

Je sensitieve voelsprieten (opmerkzaamheid) en diepgaande verwerking zorgen er namelijk voor dat je:

  • De verbinding makkelijk kunt maken met je baby (hier zijn uitzonderingen op door externe factoren). 
  • De behoeftes van je baby goed kunt aanvoelen. Sommigen gaven zelfs aan daardoor geen babyfoon nodig te hebben. Voor anderen betekende het bijvoorbeeld dat ze niet naar ‘standaardregels’ hoefden te luisteren.
  • Het intense geluksgevoel extra diep kunt ervaren.
  • Intens kunt genieten van de intieme momenten zoals bijvoorbeeld het geven van borstvoeding (wanneer dat een optie is).
  • Door je focus op je pasgeboren kindje even minder met de buitenwereld bezig bent.
Hoogsensitiviteit in de kraamtijd

Hoogsensitiviteit in de kraamtijd - 5 praktische tips

Hoe ga je het beste om je met hoogsensitiviteit in de kraamtijd? Daarvoor volgen hieronder een aantal tips.

1. Zelfzorg

Omdat er veel op je afkomt in de kraamtijd en je moet herstellen van de bevalling is het nog meer dan anders belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. In deze periode gebeurt er zoveel dat naast je focus op je baby(‘s) hersteltijd simpelweg noodzakelijk is. Denk dus vooral aan jezelf (en je baby).

  • Luister goed naar je gevoel en de signalen die je lichaam.
  • Neem de tijd die jij nodig hebt om te herstellen, trek je niets aan van anderen die zeggen dat ze na 1 week alweer in hun oude kleding pasten of de dag na de bevalling alweer beneden zaten te kletsen met hun visite. Dit werkt voor iedereen anders.
  • Als je last hebt van negatieve nieuwsberichten en social media, laat die dan in je kraamtijd zeker de eerste dagen links liggen en kijk er daarna met mate naar.
  • Vraag om hulp van je partner, familie en bijvoorbeeld vrienden.

2. Cocoonen

Als je de behoefte daartoe voelt kun je ook de eerste week fijn gaan cocoonen met gezin. Doe dat gerust. In je kraamtijd mag jij het bepalen en hebben de mensen in je omgeving jou daarin te respecteren.

Het kan fijn zijn als je partner een weekje of meer vrij kan nemen als de kraamverzorgster weer vertrokken is. Ben je een hoogsensitieve vader dan is die tijd om even bij te komen en extra te genieten misschien sowieso heel welkom.

3. Kraamverzorgster

Een kraamverzorgster is enorm van invloed op je kraamtijd. Dit is vaak positief, maar soms is die klik er gewoon niet. Geef goed aan wat jouw wensen zijn en laat je niet overhalen tot iets anders. In je kraambed heb je hier misschien niet de energie voor, dus zorg dat je partner ook van jouw wensen op de hoogte is. 

Mocht je echt geen klik voelen met  je kraamverzorgster, geef dit dan zo snel mogelijk bij de organisatie aan, zodat je vervanging kan krijgen. Soms is het gewoon niet de juiste match en past een ander beter bij je.

4. Kraambezoek

Verreweg de meeste tips die via Instagram binnenkwamen gingen over hoe om te gaan met het kraambezoek. Hierin is het heel belangrijk om goed naar jezelf te luisteren.

Er zijn verschillende tips en opties om met het kraambezoek om te gaan:

  • Maak onderscheid: welke mensen heb je graag op bezoek? En op welke termijn? De tante die je al 10 jaar niet gezien hebt, hoeft niet de eerste dagen aan je bed te staan bijvoorbeeld, ook al zou je moeder of vader dit heel fijn vinden. 
  • Wees specifiek naar je bezoek.
  • Plan niet teveel en te lang (bijvoorbeeld maximaal een uur).
  • Plan je bezoek overdag en bijvoorbeeld als de baby slaapt.
  • Je kunt ook kiezen voor een kraamfeest, iedereen op één moment.

5. Laat los hoe het moet gaan

Als laatste tip wil ik je nog zeggen dat je in de kraamtijd soms ook dingen los moet laten. Je kunt een beeld hebben hoe jouw roze wolk moet zijn, maar vaak gaat het toch even anders. Geniet van alle kleine momenten met je baby. Voor je het weet zijn ze 18 😉

Jouw tips

Heb je nog aanvullende tips over hoogsensitiviteit in de kraamtijd? Deel ze dan in een reactie hieronder daarmee kun je aanstaande aanstaande ouders weer inspireren.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoogsensitiviteit in de kraamtijd

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *