HSP en klussen, doe-het-zelven met deze praktische tips

HSP en klussen

Hoogsensitieve personen (HSP’s) ervaren de wereld intenser door hun diepgaande verwerking van zintuiglijke prikkels. Dit kan bij het klussen een aantal voordelen hebben, maar ook voor uitdagingen zorgen. In dit artikel leer je meer over HSP en klussen en geef ik praktische tips voor meer klusplezier!

Hoogsensitiviteit en prikkels

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap die zich kenmerkt door een verhoogde opmerkzaamheid en diepgaande verwerking. Als gevolg daarvan heb je een aantal voordelen, zoals subtiele signalen waarnemen, een sterk empatisch vermogen en weloverwogen keuzes maken die je goed tijdens het klussen kunt inzetten.

Ook belangrijk om rekening mee te houden is dat je als HSP meer profijt hebt van positieve prikkels (zoals bijvoorbeeld intens genieten van een mooi eindresultaat) en meer last van negatieve prikkels (denk aan irritaties). Het is daarom belangrijk om zorgvuldig met deze impact van prikkels om te gaan. Zo kun je van HSP en klussen een prima succes maken.

Prikkels tijdens het klussen

Van het geluid van een boormachine, een felle bouwlamp tot de geur van verf, er zijn allerlei prikkels als je gaat klussen. Samen met andere factoren die het klussen stressvol kunnen maken, kan het af en toe best even een uitdaging zijn. 

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoe moet je iets precies bevestigen?
  • Frustratie als het niet lukt.
  • Irritatie met je kluspartner.

Hoe ga je daar het beste mee om? Hieronder een aantal praktische tips.

Tips bij HSP en klussen

Voorbereiding creëert overzicht

Een goede voorbereiding kan voor een HSP het verschil maken tussen stressvol of plezierig klussen. Zorg voor een duidelijk klusplan en breek de taak op in behapbare stukken. Het is belangrijk om vooraf te bepalen welke materialen en gereedschappen nodig zijn, zodat onnodige trips naar de bouwmarkt voorkomen worden. Rust en overzicht bewaren is cruciaal.

  • Maak een duidelijke to-do lijst.
  • Schat in hoeveel tijd elke taak zal nemen en plan extra tijd in.
  • Hak een grote klus zoveel mogelijk in stukjes, zodat je er steeds voldoende energie en ruimte voor hebt.
  • Kies voor rustige tijdstippen om te klussen en prop het niet even tussendoor in je planning.

Hou rekening met de juiste omgevingsfactoren

Als HSP kun je sterker reageren op omgevingsfactoren, daar kun je heel goed je voordeel mee doen.

  • Gebruik noise-cancelling koptelefoons als je last hebt van lawaai.
  • Zorg voor voldoende ventilatie bij het werken met chemische stoffen.
  • Zet een fijn rustgevende of juist een activerende geur aan die je lekker vindt, bijvoorbeeld een etherische olie.
  • Richt je plek of het eindresultaat in met rustgevende kleuren en planten waar je blij van wordt.

Tijdens het klussen

  • Maak een plan: Je herkent vast wel dat je graag eerst overzicht hebt, voordat je in actie gaat. Dat geldt ook tijdens het klussen: maak een duidelijk plan, leg alle gereedschappen alvast klaar, lees de handleiding en maak de ruimte zo nodig goed leeg. Zo hou je overzicht om rustig te kunnen klussen.
  • Aandacht voor detail: Als HSP werk je graag nauwkeurig en precies. Dat is nuttig bij fijne klusjes zoals schilderwerk, afwerking of het monteren van complexe onderdelen. Zet het in! Kleine kanttekening: krijg je ook -voldoende- energie van specifieke klussen? Anders kun je het indien mogelijk wellicht beter overlaten aan je kluspartner of een professional. 
  • Zintuiglijke overwegingen: Het kan zijn dat je de voorkeur geeft aan het werken met materialen die aangenaam zijn voor de zintuigen, zoals natuurhout of eco-vriendelijke verf. Denk daarbij ook aan elektrische apparaten: ik vind niet elke machine even prettig door het harde geluid of hoge vermogen. Ik laat die klusjes dan ook graag aan anderen over.
  • Duur en pauzes: Langdurig werken zonder pauze kan leiden tot overprikkeling; daarom kun je veel baat hebben bij een flexibel schema met regelmatige pauzes. Zo voorkom je overprikkeling en kun je weer opladen.

Tot slot

HSP en klussen gaan prima samen wanneer je er bewust mee om gaat. Met een geschikte omgeving en een doordachte benadering kun je als HSP een opmerkelijke klusser zijn, waarbij je gevoeligheid voor details en het streven naar kwaliteit in jouw voordeel is. Je bewust zijn van de unieke behoeften en talenten die je als HSP hebt in de doe-het-zelf- en kluswereld, kan bijdragen aan fijne werkpraktijken en mooie resultaten voor iedereen.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP en klussen

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.