HSP en vuurwerk: wat is de impact en hoe ga je ermee om?

HSP en vuurwerk
3 minuten

Als je hoogsensitief bent, ervaar je de wereld vaak intenser. Je bent opmerkzamer voor prikkels en verwerkt deze diepgaand. Dit kan resulteren in sterkere emoties. Rond Oud en Nieuw wanneer de hoge tonen en harde knallen van vuurwerk je om de oren vliegen, kun je daarom gemakkelijker overweldigd raken van alle prikkels. In dit artikel leer je meer over HSP en vuurwerk en geef ik je handige tips.

De impact van vuurwerk op HSP

Vuurwerk brengt een overvloed aan sensorische prikkels met zich mee, zoals luide geluiden, felle lichten en sterke geuren. Voor HSP kunnen deze prikkels intens zijn, wat kan leiden tot angst en overprikkeling.

De intense emoties die het vuurwerk op kan roepen, kunnen hard binnenkomen bij jou als HSP. Bijvoorbeeld omdat je onverwacht hevig wordt opgeschrikt door een luide knal of de continue stroom aan geluiden. Deze kunnen angst en stress veroorzaken en je op den duur aardig uitputten.

Genieten van de kleine dingen

HSP en vuurwerk hoeven niet alleen maar een lastige combinatie te zijn, hoogsensitiviteit kenmerkt zich namelijk ook door het intens kunnen genieten van de kleine dingen. Siervuurwerk bijvoorbeeld, kan voor een prachtig schouwspel zorgen waar je ook intens van kunt genieten. 

Steeds vaker hoor ik mensen in de praktijk opperen dat het extra genieten zou zijn als dit in de toekomst professionele vuurwerkshows worden met spectaculair siervuurwerk en zonder de onverwachte knallen om je heen als je over straat loopt. Maar dat is voor iedereen die het consumentenvuurwerk liever afgeschaft ziet nu nog toekomstmuziek.

Tips voor HSP en vuurwerk

Hoe ga je het beste om met vuurwerk? Dat lees je hieronder. Check daarbij wat voor jou het beste werkt.

Harde knallen

Je kunt een paar dingen doen beter om te gaan met de hoge geluiden en harde knallen.

  • Zachte muziek, dit geeft een prettig gevoel en zorgt dat je brein afgeleid raakt van de herrie buiten.
  • Oordopjes die harde geluiden dempen of noise cancelling wanneer het vuurwerk het meest hevig is zoals bijvoorbeeld rond middernacht. Beperk het gebruik van oordopjes wel, anders raak je intoleranter voor geluid en krijg je er nog meer last van.

Creëer een fijne, veilige omgeving

HSP en vuurwerk zijn een geduchte combinatie, weet wat voor jou werkt. Een fijne en veilige plek bijvoorbeeld, helpt om je stress te verminderen en meer ontspannen door alle lawaai heen te komen. Denk hierbij aan je zintuigen: fijne muziek, geuren die een rustgevend effect hebben, prettige kleuren om je heen, een lekker dekentje dat fijn aanvoelt enz.

Deel je gevoelens

Het is goed om met je omgeving te delen wat het vuurwerk met je doet. Zo kunnen de mensen om je heen rekening met je houden, je afleiden of er simpelweg voor je zijn als het je even te veel is. Vraag gerust om hulp, wees daarin wel concreet in wat je precies nodig hebt. Dat kan heel letterlijk even een luisterend oor zijn, een knuffel, samen een fijne herinnering delen enz.

Een vuurwerkvrije omgeving

Heb je echt veel last van vuurwerk dan kun je er ook nog voor kiezen om naar een plek in binnen- of buitenland te gaan waar geen vuurwerk is. Denk aan een vakantiepark of huisje in een natuurgebied bijvoorbeeld.

Tot slot

Hoewel vuurwerk voor velen een bron van vreugde rond de jaarwisseling is, ervaren HSP het vaak anders. Maar met de juiste zorg kunnen HSP en vuurwerk meestal prima samengaan. Sterker nog, van mooi siervuurwerk kun je ook extra genieten. Kortom, zorg goed voor jezelf, hou rekening met je grenzen en blijf niet alleen met je gevoelens lopen. 

Fijne jaarwisseling!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP en vuurwerk

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.