Omgaan met oud en nieuw als je hoogsensitief bent

Omgaan met oud en nieuw als je hoogsensitief bent
3 minuten

Hoe kun je het beste omgaan met oud en nieuw als je hoogsensitief bent? Wanneer de jaarwisseling nadert, kijkt een groot deel van de mensen uit naar de feestelijkheden, het vuurwerk en de gezellige bijeenkomsten met vrienden en familie. Maar als je hoogsensitief bent, kan Oud en Nieuw ook een tijd zijn van overweldigende prikkels, lawaai en stress. Hoogsensitieve personen (HSP’s) nemen namelijk meer subtiele details in hun omgeving waar en kunnen daar sterker op reageren.

Omgaan met oud en nieuw als je hoogsensitief bent

Hieronder een aantal HSP tips voor oud en nieuw. Kijk daarbij altijd welke tips voor jou werken.

Plan vooruit

Begin op tijd met het plannen van je activiteiten. Als je weet dat grote feestjes met veel mensen te overweldigend zijn, overweeg dan een kleinschalige viering met een paar dierbaren of zelfs een avondje voor jezelf.

Creëer een fijne ruimte

Zorg voor een plek waar je je kunt terugtrekken als de prikkels te veel worden. Dit kan een stille kamer in huis zijn of een plek in de tuin waar je even op adem kan komen.

Draag oordopjes

Als je gevoelig bent voor harde geluiden, overweeg dan om tijdelijk oordopjes te dragen. Er zijn speciale (festival)oordopjes op de markt die harde knallen dempen, maar je wel in staat stellen om gesprekken te volgen.

Communiceer je behoeften

Het is oké om je grenzen aan te geven. Als je overprikkeld bent, praat dan met je vrienden of familie en leg uit hoe je je voelt. De meeste mensen zullen begripvol reageren en mogelijk rekening houden met je behoeften.

Focus op de positieve aspecten

Hoewel de nadruk vaak ligt op het lawaai en de drukte, zijn er ook mooie aspecten van Oud en Nieuw die je kunt waarderen, zoals de versieringen, de gezelligheid, het lekkere eten of de betekenisvolle gesprekken.

Beperk alcohol

Alcohol kan je zintuigen versterken. Als je al gevoelig bent voor prikkels, kan dit het nog intenser maken. Drink met mate en luister naar je lichaam.

Zoek een vuurwerkvrije plek

Heb je veel last van de knallen? Overweeg dan om lekker weg te gaan naar een gebied waar weinig tot geen vuurwerk wordt afgestoken.

Tot slot

Omgaan met oud en nieuw als je hoogsensitief bent werkt het beste met enige voorbereiding en zelfzorg. Daardoor is het goed mogelijk om een fijne en betekenisvolle jaarwisseling te hebben. Het belangrijkste is om te luisteren naar je eigen behoeften en grenzen en een viering te kiezen die goed bij jou past.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Omgaan met oud en nieuw als je hoogsensitief bent

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.