10 tips bij piekeren als HSP

10 tips bij piekeren als HSP
3 minuten

Herken je dat je als HSP de wereld met diepe emoties en intens denken ervaart? Dan heb je vast ook weleens te maken gehad met gepieker in je brein. Piekeren als HSP is namelijk een veelgehoorde klacht. In dit artikel 10 waardevolle tips om dat overmatige piekeren onder controle te krijgen en meer ontspanning te ervaren.

1. Accepteer je hoogsensitiviteit

Laten we beginnen met het omarmen van jouw hoogsensitiviteit. Die diepe gevoelens en gedachten zijn belangrijk in de samenleving en als gevolg daarvan kun je soms, met name bij stress, ook overmatig piekeren als HSP. Onthoud dat het diepe voelen en denken een natuurlijke reactie is op jouw rijke innerlijke wereld en daar is niets mis mee.

2. Plan een piekermoment

Merk je dat je hoogsensitieve brein regelmatig overuren draait? Geef jezelf de ruimte om te piekeren door specifieke momenten in te plannen. Reserveer bijvoorbeeld 15 minuten per dag om bewust te piekeren. Schrijf de zorgen die opkomen op en bewaar ze voor dit specifieke tijdstip.

3. Ontdek mindfulness

Mindfulness is als een vriend die je helpt om in het huidige moment te zijn. Adem diep in en uit en laat de gedachten voorbij drijven. Belangrijk bij mindfulness is dat je alles er laat zijn wat zich aandient. Er hoeft dus niets weg of anders te worden. Het gaat erom dat je stilstaat bij het moment.

4. Deel met gelijkgestemden

Soms kan het delen van je gedachten met vrienden, familie of een coach een last van je schouders halen. Zoek die mensen op die jouw hoogsensitiviteit begrijpen. Het kan je helpen om nieuwe perspectieven te vinden en het piekeren te verminderen.

5. Geef ruimte aan het piekeren als HSP

Schrijven kan een prachtige uitlaatklep zijn voor jouw gedachten en zorgen. Houd een dagboek bij en schrijf alles op wat in je opkomt. Hierdoor verminder je de druk van overmatig piekeren en krijg je meer zicht op je gevoelens.

6. Creëer rustige momenten

Overprikkeling kan een uitdaging zijn voor HSP’s. Zorg regelmatig voor rustmomenten en creëer een rustige omgeving om te ontspannen. Dit zal helpen bij het verminderen van overprikkeling en piekeren als HSP.

7. Denk in oplossingen

Laat het piekeren niet de overhand nemen. Als die gedachten opkomen, vraag jezelf dan af: “Hoe kan ik hiermee omgaan?” Door je te richten op oplossingen in plaats van problemen, neem je de regie terug.

8. Beweeg voldoende

Beweging is een geweldige manier om zowel je lichaam als brein in balans te brengen. Ga wandelen, dansen of sporten. Je zult merken hoeveel het kan bijdragen aan het verminderen van piekeren.

9. Wees lief voor jezelf

Jij bent je grootste supporter. Wees net zo vriendelijk voor jezelf als je zou zijn voor een ander. Gebruik positieve bevestigingen om je gedachten te voeden en piekeren te verminderen.

10. Zoek hulp indien nodig

Als piekeren je leven beheerst, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een coach of therapeut die bekend is met HSP’s kan je helpen om beter om te gaan met het gepieker.

Tot slot

Lieve HSP, onthoud dat jij uniek bent en jouw sensitiviteit een kracht is. Met deze tips kun je het piekeren als HSP verminderen en innerlijke rust omarmen. Sta jezelf toe om deze praktische benaderingen in je leven te integreren en probeer uit wat daarvoor bij jou het beste werkt.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

10 tips bij piekeren als HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.