7 tips om jezelf beter te beschermen tegen negatieve energie als HSP

beschermen tegen negatieve energie als HSP
4 minuten

Als HSP ben je vatbaarder voor negatieve energieën van anderen. Het komt intenser binnen en blijft vaak langer hangen. Dat kan je aardig wat energie kosten, zeker als je je er lang in bevindt. Hoe kun je jezelf beschermen tegen negatieve energieën als je hoogsensitief bent?

Hoogsensitiviteit en negativiteit

We beginnen even bij het hoogsensitieve brein, dat meer nuances oppikt en dit diepgaander verwerkt dan een niet-hoogsensitief brein. Als gevolg daarvan kun je je van nature minder goed afsluiten voor prikkels, zo ook niet voor negatieve. En vervolgens proces je ze ook nog eens grondig.

Uit onderzoeken is gebleken dat in dit proces bij HSP meer breingebieden oplichten en de spiegelneuronen verhoogd actief zijn. Dit zorgt onder andere voor een sterker inlevingsvermogen. Zo kun je sneller gaan huilen bij een emotioneel moment in een film, meevoelen met een situatie van een ander maar bijvoorbeeld ook zien wat een ander nodig heeft. 

Daarbij heeft je brein het moeilijker als je een emotionele reactie hebt. Je kunt je er dan als HSP minder goed van los maken met als gevolg dat het een langer in je systeem blijft hangen. Dit gebeurt in het brein in dezelfde regio als overprikkeling, dus het is niet gek als je van slag raakt en je hier ook overprikkeld bij voelt.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen negatieve energie?

Je kunt het proces in je hoogsensitieve brein niet stoppen door jezelf actief te gaan beschermen tegen negatieve energie met visualisaties bijvoorbeeld. We willen als mensen graag snel weg van de pijn (en negativiteit), we hebben het liefst invloed op alles en houden van een maakbare wereld. We vergeten daarbij dat we maar beperkt invloed hebben en ons daarom beter kunnen richten op hoe we het beste mee om kunnen gaan met dingen waar we geen invloed op hebben.

Bovendien horen zowel positiviteit als negativiteit bij het leven, dus het ontkennen slaat eigenlijk nergens op en is bovendien gedoemd om te falen. Omarm het in plaats daarvan, maar doseer en begrens het zonodig. Verdrinken in negativiteit zet namelijk net zo goed weinig zoden aan de dijk.

Tips om jezelf zo goed mogelijk beschermen tegen negatieve energie:

1. Hou rekening met jezelf

Als je weet dat je sneller last hebt van negatieve energie, hou daar dan rekening mee bij jezelf:

 • Probeer er niet tegen te vechten dat je er last van hebt, kijk in plaats daarvan naar wat je nodig hebt op dat moment.
 • Blijf niet te lang aandacht geven aan of praten over negatieve dingen, maar richt je ook (niet in plaats van, negativiteit mag er zijn) op de dingen die wel goed gaan.
 • Zorg voor voldoende herstelmomenten, zodat je bij kunt komen en weer kunt opladen.

2. Zorg voor een goede balans in je dag en leven

Net als een verminderde weerstand je vatbaarder maakt voor griep, maakt disbalans in je energie je vatbaarder voor negativiteit en overprikkeling of onderprikkeling. Slecht slapen, stress thuis of op het werk, te weinig leuke dingen, onvoldoende uitdaging enzovoorts. Merk je deze dingen bij jezelf? Kijk dan of je hier iets aan kunt doen, al dan niet met hulp.

3. Geef je gevoel de ruimte

Het leven hoeft niet altijd leuk en fijn te zijn. Natuurlijk, dat willen we graag. Maar kijk eens om je heen, bij wie speelt er nooit wat? Vervelende gevoelens en gedachten horen bij het leven en bij het mens zijn. Laat ze toe, daarmee zorg je ervoor dat jij mag zijn wie je bent.

4. Laat de ervaring bij de ander

Hoewel we er toe geneigd zijn hoef je niet iets voor de ander op te lossen. Luisteren naar het verhaal en het gevoel van de ander erkennen is genoeg. Er schuilt veel waarheid in het gezegde ‘nodig zijn is niet nodig, er zijn is genoeg’. Het ermee omgaan (inclusief eventuele oplossing) is aan de ander.

5. Probeer negatieve mensen niet te veranderen

We kennen allemaal wel mensen die het gevoel hebben dat alles hen overkomt, het geluk voor hen niet gemaakt is, altijd klagen en structureel wijzen naar de ander. Vaak merk je dat je je daardoor binnen no time leeg voelt als je met zo iemand in gesprek bent. Ze zijn de negativiteit gaan cultiveren en door te klagen voelen ze zich kortdurend even opgelucht waarna het riedeltje weer overnieuw begint. Oplossen of bevestigen werkt dan averechts. Je kunt beter kort erkennen dat dit vervelend voor ze is en over gaan op een ander onderwerp.

6. Doseer negatieve energie

Of de negativiteit nu in jezelf zit (omdat je je bijvoorbeeld zorgen maakt), van een ander komt of van bijvoorbeeld het nieuws: leer het voor zover mogelijk te doseren. 

 • Lees de nieuwsapp op vaste momenten en kijk geen beelden laat op de avond.
 • Spreek met mensen die je energie kosten niet te vaak of lang af.
 • Probeer zoveel mogelijk in je eigen ritme te blijven als je merkt dat je je zorgen maakt of het moeilijk hebt. Routine of rituelen versteken een gevoel van veiligheid. 

7. Focus op de invloed die je hebt

Op (mogelijke) oorlogen of allerlei andere vormen van leed en dat geldt ook voor de keuzes van anderen hebben we over het algemeen weinig invloed. Daar steeds naar kijken bevestigt een gevoel van machteloosheid waar je weinig mee opschiet. Kijk wat je constructief kunt doen vanuit jezelf en richt je daarop.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

beschermen tegen negatieve energie als HSP

Ook interessant

1 Reactie

 1. Het is niet zo dat ik het bovenstaande voor het eerst hoor, maar de manier waarop jij het verteld maakt dat het beter binnenkomt. Vooral mensen die constant negatief reageren, vertellen zijn een grote trigger.
  Niet alleen vwb mijn eigen gedachten: ik ga nog sterker zoeken naar voordelen en positiviteit maar zeker dat ik het zo jammer vind dat de ander in dat veld blijf zitten. Dat maakt het er laten zijn en het voelen van het verdriet en machteloosheid daarvan flink lastig…Het wordt dan altijd gevolgd door verdriet. Ja, dan helpt het willen begrijpen van de ander en de situatie er zeker niet bij.

  Bedankt voor de aandacht en duiding die jij brengt voor HSP. Ik snap mijzelf nu weer een beetje beter en dat leidt dan weer tot een beetje acceptatie van mijzelf en mijn hoofd.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.