7x Fijne avondrituelen voor jou als HSP; rust en herstel

Fijne avondrituelen voor jou als HSP
3 minuten

Omdat je de wereld intens en diepgaand ervaart, kan je batterij in de avonden soms al helemaal leeg zijn en/of het was zoveel dat je de slaap later op de avond moeilijk kan vatten. In artikel vind je daarom eenvoudige avondrituelen, speciaal om je te helpen ontspannen, je balans te vinden en heerlijk te slapen.

7 avondrituelen voor HSP

1. Terugblikken en dankbaarheid

Neem wat tijd om terug te denken aan je dag. Wat heb je meegemaakt? Hoe voelde je je? Schrijf het op in een dagboek als je dat leuk vindt. En vergeet niet om drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit helpt je om positief te blijven, zelfs als de dag uitdagend was.

Goed slapen als je hoogsensitief bent

2. Weg van schermpjes

Telefoons en tablets kunnen ons geboeid houden, maar het is slim om minstens een uur voor bedtijd afstand te nemen van alle schermen. Geef jezelf wat ruimte om te ontspannen. Misschien kun je een boek lezen, mediteren of gewoon lekker relaxen.

3. Ontspan in een fijn bad of douche

Laat al je spanning los in een warm bad of een rustgevende douche. Je kunt een paar druppels lavendelolie aan het water toevoegen voor extra ontspanning. Het is een heerlijke manier om jezelf te verwennen en je zenuwen te kalmeren.

4. Kalmeer je gedachten

Mindfulness en meditatie zijn geweldige manieren om je gedachten tot rust te brengen. Mits je voldoende rust in je lijf voelt. Je kunt stress namelijk niet op commando uitzetten in je lichaam. Probeer diep adem te halen en je te concentreren op het huidige moment, laat alles er maar zijn, ook onrust, zorgen, enzovoorts.. Als je dat lastig vindt, kun je ook geleide meditaties proberen. Ze helpen je om te ontspannen en je klaar te maken voor een goede nachtrust.

💡 Lees ook: Mindfulness voor HSP

5. Zorg voor een rustgevende omgeving

Jij weet als geen ander hoe belangrijk het is om je comfortabel te voelen. Zorg voor zachte verlichting, gebruik kalmerende kleuren en zorg voor knus en zacht beddengoed. Als je van geuren houdt, kun je bijvoorbeeld een aroma diffuser gebruiken voor een rustgevende sfeer.

6. Lees een boek

Pak een boek dat je ontspant en lees een beetje voor het slapengaan. Het helpt je om je gedachten te verzetten en je voor te bereiden op een goede nachtrust. Kies wel iets ontspannends en vermijd enge of opwindende verhalen.

7. Creëer een vast slaapritme

Voor jou als HSP is het belangrijk om een vaste slaaproutine te hebben. Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend. Dit kan je helpen om een regelmatig slaapritme te ontwikkelen en beter te slapen.

Tot slot

Ontdek welke avondrituelen jou goed helpen en pas ze dagelijks toe. Neem de tijd voor jezelf, ontspan en geniet van de rustige avonden die je verdient. Hierdoor kun je beter een rustige nacht tegemoet gaan en de volgende dag met een glimlach beginnen. Succes!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Fijne avondrituelen voor jou als HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.