7x Fijne avondrituelen voor jou als HSP; rust en herstel

Fijne avondrituelen voor jou als HSP
3 minuten

Omdat je de wereld intens en diepgaand ervaart, kan je batterij in de avonden soms al helemaal leeg zijn en/of het was zoveel dat je de slaap later op de avond moeilijk kan vatten. In artikel vind je daarom eenvoudige avondrituelen, speciaal om je te helpen ontspannen, je balans te vinden en heerlijk te slapen.

7 avondrituelen voor HSP

1. Terugblikken en dankbaarheid

Neem wat tijd om terug te denken aan je dag. Wat heb je meegemaakt? Hoe voelde je je? Schrijf het op in een dagboek als je dat leuk vindt. En vergeet niet om drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit helpt je om positief te blijven, zelfs als de dag uitdagend was.

2. Weg van schermpjes

Telefoons en tablets kunnen ons geboeid houden, maar het is slim om minstens een uur voor bedtijd afstand te nemen van alle schermen. Geef jezelf wat ruimte om te ontspannen. Misschien kun je een boek lezen, mediteren of gewoon lekker relaxen.

3. Ontspan in een fijn bad of douche

Laat al je spanning los in een warm bad of een rustgevende douche. Je kunt een paar druppels lavendelolie aan het water toevoegen voor extra ontspanning. Het is een heerlijke manier om jezelf te verwennen en je zenuwen te kalmeren.

4. Kalmeer je gedachten

Mindfulness en meditatie zijn geweldige manieren om je gedachten tot rust te brengen. Mits je voldoende rust in je lijf voelt. Je kunt stress namelijk niet op commando uitzetten in je lichaam. Probeer diep adem te halen en je te concentreren op het huidige moment, laat alles er maar zijn, ook onrust, zorgen, enzovoorts.. Als je dat lastig vindt, kun je ook geleide meditaties proberen. Ze helpen je om te ontspannen en je klaar te maken voor een goede nachtrust.

💡 Lees ook: Mindfulness voor HSP

5. Zorg voor een rustgevende omgeving

Jij weet als geen ander hoe belangrijk het is om je comfortabel te voelen. Zorg voor zachte verlichting, gebruik kalmerende kleuren en zorg voor knus en zacht beddengoed. Als je van geuren houdt, kun je bijvoorbeeld een aroma diffuser gebruiken voor een rustgevende sfeer.

6. Lees een boek

Pak een boek dat je ontspant en lees een beetje voor het slapengaan. Het helpt je om je gedachten te verzetten en je voor te bereiden op een goede nachtrust. Kies wel iets ontspannends en vermijd enge of opwindende verhalen.

7. Creëer een vast slaapritme

Voor jou als HSP is het belangrijk om een vaste slaaproutine te hebben. Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend. Dit kan je helpen om een regelmatig slaapritme te ontwikkelen en beter te slapen.

Tot slot

Ontdek welke avondrituelen jou goed helpen en pas ze dagelijks toe. Neem de tijd voor jezelf, ontspan en geniet van de rustige avonden die je verdient. Hierdoor kun je beter een rustige nacht tegemoet gaan en de volgende dag met een glimlach beginnen. Succes!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Fijne avondrituelen voor jou als HSP

Ook interessant

2 Reacties

  1. Goedendag, fijn om mijn e-mail weer door te lezen waarin ik mij ozo herken vooral in de 7 avondrustpunten die ik gaandeweg de jaren ook heb gevonden voor mijzelf
    De geurige kruiden in mijn tuin , de ‘poezen visite’ af en toe voor een praatje en een aai….de avondwandelingetjes na het eten……noem maar op
    Waar ik mij aan erger is dat ik ook lees ‘deel dit met anderen , praat erover’…..facebook, sociaal media….
    De stilte zoeken, verjaardagen/feesten mijden , liever niet met buren bemoeien , geenzins de drukte opzoeken in de stad of naar aangekondigde evenementen gaan……ik weet niet beter of dat hoort ook bij HSP toch ?
    Ik doe niet aan facebook of sociaal media zo van kijk mij eens interessant zijn
    Niet dat ik mij niet soepel opstel , tis een keuze in goed in je vel zitten of hoofdpijn en die vreselijke vermoeidheid/uitputting van al dat kippengekakel om je heen , ook op internet
    Ik ben dus ongelooflijk saai ja, maar geniet van wat de dag mij geeft , geniet van mijn werk, hobbies , sporten en heb via vrijwilligerswerk voor ouderen een fijne vriendin ontmoet die haar hele leven al vecht tegen chronische pijn en bijkomende aanpassingen/hulpmiddelen , we vullen elkaar aan waar nodig , fijn toch ?
    Dus of ik ben een echte HSPer of een ongelooflijke saaie muts die het liefst helemaal zelfzorgend op een eiland woont ver weg…….m vr gr

    • Dag Klazien,

      Iedereen heeft daarin andere behoeftes. Waar groepen vaak niet prettig zijn voor HSP’s (maar voor een kleiner gedeelte wel), is 1 op 1 contact voor de meeste HSP’s wel prettig. En voor sommigen niet, dat is ook oke.
      Als het gaat over delen, is het altijd belangrijk dit te doen met mensen waar je je prettig bij voelt.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.