8 zomertips voor HSP

8 zomertips voor HSP
3 minuten

Hoe ervaar jij de zomer als hoogsensitief persoon? In dit artikel met zomertips voor HSP geef ik je allerlei tips voor een leuke en inspirerende zomer. Veel leesplezier!

1. Ga lekker veel naar buiten

De zomer betekent meestal veel lekker weer en aangezien HSP dol zijn op de natuur is dit bij uitstek het seizoen om lekker veel naar buiten te gaan. Zorg dat je hier tijd voor maakt in je agenda, want voordat je het weet word je opgeslokt door de dagelijkse gang van zaken. 😉

12 manieren om te ontspannen als je hoogsensitief bent

💡 Natuurmonumenten heeft mooie wandel- en fietsroutes via hun website en app.

2. Geniet van de rust op de weg

Veel mensen zijn in de zomer op vakantie. Dat betekent rust op de weg! Rijd je niet graag in de drukte? Dan is dit een heerlijk seizoen om eens wat verder te rijden.

3. Warme dag? Drink juist thee!

Is het je weleens opgevallen dat ze in warme landen zoals bijv Turkije veel thee drinken? Dit komt omdat de thee je lichaamstemperatuur heel even verhoogd om daarna je temperatuur op een natuurlijke manier te verlagen. Dit kan omgekeerd werken met ijskoude dranken. En je hebt meteen een mooi me-time momentje voor jezelf. 🙂 

💡 Thee met magnesium of magnesium supplementen helpt daarnaast het lichaam te beschermen tegen vermoeidheid en krampen. Dit kan sneller optreden bij warm weer.

4. Neem de tijd voor je hobby(s)

In de zomermaanden zijn er vooral herhalingen op tv (als je al televisie kijkt 😉 ), dus….extra tijd voor andere leuke dingen! Probeer eens een nieuw recept, doe eens iets creatiefs of lees een boek….kortom geef jezelf wat extra ruimte voor leuke dingen.

5. Doe even niets

Start je dag lekker in je tuin of op je balkon zonder mobiel en geniet even een kwartiertje van de nieuwe dag. Merk de opkomende zon op, hoor de vogels om je heen en geniet van de stilte.

6. Social media detox

Leg je telefoon en andere schermpjes wat vaker aan de kant en geniet van wat er om je heen is of maak in plaats daarvan een fijne wandeling in de omgeving.

7. Hoe was het afgelopen half jaar?

Aangezien dit toch vaak een meer rustige periode is, is het ook een mooi moment om eens te reflecteren op het eerste half jaar.

 • Wat heb je de afgelopen maanden bereikt?
 • Waar werd je blij van?
 • Welke uitdagingen kwam je tegen?

8. Neem een verkwikkende douche

Douchen is sowieso lekker om de dag, een gesprek of een emotie van je af te spoelen, maar tijdens warme dagen in de zomer helpt een niet al te warme douche ook extra om helder te blijven denken.

💡 Het kan ook helpen om je handen en gezicht regelmatig met koud water te wassen en af te spoelen.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

8 zomertips voor HSP

Ook interessant

10 Reacties

 1. Dank je wel Maaike, zo te lezen ben ik op de goede weg, zijn heel veel herkenbaar punten, die ik hanteer… voel me er goed bij…Dank je wel voor dit inzicht…groetjes Anne-Marie Kamman

 2. Vorig jaar was het heel warm in de zomer, en nu weer een hittegolf achter de rug, kan ik alleen maar zeggen dat ik een enorme hekel heb aan dit weer.
  Ik blijf warm en raak er van in paniek, slaap niet en weet niet meer wat ik met mezelf aan moet.
  Geef mij maar herfst of winter

 3. Hi Maaike,altijd fijn om je berichten en tips te lezen.
  En ze komen altijd op een goed moment!
  Kijk weer uit naar de volgende.
  Fijne zomer☀️

  • Fijn te horen Sabrina, daar doe ik het voor 🙂

 4. Ik ben 61 jaar en dankzij jou weet ik nu eindelijk dat ik hsp heb. Bedankt Maaike voor de goede tips. Ik ben ook gaan mediteren en dat heeft me door een zeer moeilijke periode geholpen.

 5. Hallo Maaike,
  Dank voor al die mails met geweldige informatie en tips. Heel fijn en herkenbaar om iedere keer weer te lezen. Wat betreft het artikel ‘alleen op vakantie’; Ik ga volgende week 4 dagen alleen op de fiets door Nederland (tentje mee, alleen maar natuur). Even helemaal weg van alles. Voel alleen een beetje schuldgevoel dat ik het alleen doe; eens zien of ik dat nog kwijtraak als ik in de wind fiets ;-).

  • Hallo Jeroen,

   Wat een goed idee om een paar dagen alleen in de natuur te zijn. Een fijne fietsvakantie gewenst! Ik ben benieuwd hoe het je straks bevallen is.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.