Welk effect hebben hoogsensitiviteit en medicijnen op elkaar? Vraag krijg ik de vraag of medicijnen wel goed voor je zijn als je hoogsensitief bent. Hoe reageer jij op medicijnen? Heb je er sneller last van door bijvoorbeeld bijwerkingen of valt het mee? In dit artikel ga ik er dieper op in.
Disclaimer: Overleg te allen tijde met een arts als het gaat om medicijngebruik, of je nou wil gaan starten of zou willen afbouwen, doe dit niet op eigen houtje.
Hoogsensitiviteit en medicijnen
Wat gebeurt er eigenlijk als je als HSP medicijnen neemt? HSP’s hebben over het algemeen een gevoeliger zenuwstelsel en kunnen sterker reageren op prikkels. Dit betekent dat je ook gevoeliger kunt zijn voor medicatie. Bijwerkingen kunnen harder aankomen en soms werkt een lage dosis al effectief. Het kan zelfs zijn dat je beter reageert op een ander merk vanwege de verschillende hulpstoffen. Dus ja, hoogsensitiviteit en medicijnen kunnen best samengaan, maar het kan een ontdekkingsreis zijn om het juiste middel en de juiste dosering te vinden.
Is medicatie wel oké als HSP?
Of medicatie geschikt is of niet, is niet aan mij om te beslissen. Dat is een zaak voor jou en je arts om samen te bepalen. Soms is medicatie een hulpmiddel, net zoals een bril dat kan zijn. Neem bijvoorbeeld pijnstillers: je denkt misschien meteen aan nare bijwerkingen, maar anderzijds kan aanhoudende pijn ook veel stress veroorzaken. Pijnstillers kunnen dan tijdelijk verlichting bieden, wat kan opwegen tegen mogelijke nadelen. Ook antidepressiva of slaappillen kunnen op die manier bijdragen aan je welzijn, zij het mogelijk tijdelijk.
Open communicatie met je arts
Communicatie is ook bij het wel of niet nemen van medicijnen heel belangrijk. Het is jouw lichaam dus het is goed om te weten hoe het zit: zoals op welke manier de medicatie kan helpen en wat de eventuele risico’s zijn. Het is belangrijk dat jij waar mogelijk de regie houdt. De arts kan je goed voorlichten en adviseren, jij bepaalt uiteindelijk wat voor jou het beste is.
Vraag goed door
Vaak helpt het om alle vragen te stellen die je hebt, zodat je goed weet waar je wel of niet aan begint. Schroom niet en wees duidelijk, dat geeft jou het beste overzicht waarop je je keuzes beter kunt baseren.
💡 Lees ook: Geweldloze communicatie voor meer verbinding
Bespreek geleidelijk op- of afbouwen
Afhankelijk van het type medicatie kun je vragen om een geleidelijke op- of afbouw. Geef aan dat je soms sterker reageert en de veranderingen stap voor stap wilt doorvoeren om je lichaam rustig te laten wennen.
Denk aan alternatieven
Als het gaat om slaapmedicatie of bijvoorbeeld medicijnen tegen hoofdpijn, zijn er ook andere dingen die misschien kunnen helpen. Denk aan ontspannende massages, avondrituelen, acupunctuur enzovoorts. Onderzoek wat voor jou werkt.
Tot slot
Onthoud dat de combinatie hoogsensitiviteit en medicijnen niet per se slecht is en voor iedereen anders kan uitpakken. Wat voor de een werkt, werkt niet altijd voor de ander. Luister naar je eigen lichaam en intuïtie. Als je merkt dat een bepaalde medicatie niet goed voelt of je ervaart ongewenste bijwerkingen, aarzel dan niet om dit met je arts te bespreken. Samen kunnen jullie zoeken naar een oplossing die bij jou past en rekening houdt met jouw hoogsensitieve eigenschappen. Of je nu besluit medicatie te gebruiken of niet, jouw welzijn staat voorop. Dus wees vriendelijk voor jezelf, weet dat het oké is om vragen te stellen en vertrouw op het proces van het vinden van de beste ondersteuning voor jouw gezondheid en sensitiviteit.
1 Reactie
Hoi Maaike
Wonderbaarlijk dat ik dit artikel lees over medicatie omdat ik bijna tegen geen een medicijn kan allemaal vreselijke bijwerkingen ik heb al veel natuurlijke medicijnen geprobeerd maar die helpen niet.
Ik heb een bloedonderzoek laten doen en bijna alle medicijnen staan in het rood dus een aangepaste doses.
Heeft dit echt met HSP te maken?