Geweldloze communicatie voor meer verbinding

Geweldloze communicatie voor meer verbinding
3 minuten

Ken je geweldloze communicatie al? Het is een verbindende manier van communiceren met erkenning voor de behoeftes van jezelf en de ander. Voor HSP’s die graag de verbinding zoeken kan dit een fijne manier van communiceren zijn. Dat is mede omdat contact met jezelf en jouw behoeften binnen deze vorm van communicatie heel belangrijk zijn.

Geweldloze communicatie

Geweldloze communicatie is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg. Deze vorm van communicatie is gebaseerd op empathie, zowel naar jezelf als de ander. Het doel is elkaar op behoefteniveau vinden (behoeften, emoties, gedrag), dit geeft verbinding.

Het wordt daarom ook wel verbindend communiceren genoemd en het bestaat uit de volgende vier elementen:

Geweldloze communicatie

 1. Waarnemingenwat neem je feitelijk waar?
 2. Gevoelenshoe voel je je bij de waarneming?
 3. Behoeften de basis van wat je voelt komt voort uit je behoefte. Welke waarde is voor jou belangrijk (wat vind je belangrijk)?
 4. Verzoekeneen concrete actie om de situatie te verbeteren.

In plaats van

 1. Oordelenwat vind je van de waarneming?
 2. Gedachtenhoe denk je over de waarneming?
 3. Strategieën je laten leiden door negatieve gevoelens en gedachten (in verwijten schieten).
 4. Eisen aan de ander of jezelf stellen om in je behoefte te voorzien.

Bekijk ook deze video:

3 communicatie processen:

Globaal kent geweldloze communicatie 3 processen: 

 • Zelf-empathie (‘blijf met jezelf in contact’)

Dat wil zeggen dat je luistert naar je eigen gevoelens en behoeften. Zit je vol zelfkritiek of oordelen naar jezelf? Kijk dan eens welke gevoelens en behoeften hieraan ten grondslag liggen. Zoals bijvoorbeeld verdriet, gekwetstheid, eenzaamheid en de behoefte aan begrip (van jezelf) daarvoor.

 • Empathisch naar de ander luisteren

Luister naar de hele beleving van de ander, inclusief de eventuele oordelen en kritiek die de ander heeft. Ook daar zitten gevoelens en behoeften onder. 😉

 • Jezelf empathisch uiten

Uit je gevoelens en behoeften zonder dat je de ander er verantwoordelijk voor maakt, want ze zijn tenslotte van jou. Dit doe je door verzoeken (ik zou het fijn vinden als je…) te doen in plaats van eisen te stellen (jij moet dit of dat doen anders blijf ik me rot voelen).

Wanneer kun je geweldloze communicatie inzetten?

Eigenlijk kun je alle situaties deze verbindende manier van communiceren toepassen. In het contact met je partner, je gezin, tijdens je werk, op school, in onderhandelingen en ga zo maar door. Het kan relaties verdiepen en liefdevoller maken. Door het empathische karakter van deze vorm van communiceren krijgt mededogen meer ruimte. Zowel naar onszelf als de ander.

Compassie naar jezelf

Een belangrijk onderdeel van geweldloze communicatie is compassie hebben voor je eigen gevoelens. Gaat iemand je grens over? In plaats van jezelf daarom te gaan veroordelen is het belangrijk ze te (h)erkennen bij jezelf en deze te uiten.

Een van je HSP talenten is je verantwoordelijkheidsgevoel. Je gaat verantwoordelijk om met je werk, je omgeving, je gezin, je familie enzovoorts. Essentieel is het onderscheid waar je verantwoordelijkheid ligt en waar deze ophoudt. De grens dus. En juist die willen HSP’s nog wel eens overgaan, omdat dit onderscheid niet altijd even duidelijk lijkt en ze bovendien vaak betrokken en behulpzaam zijn. Jij bent er ook nog, hou jezelf goed in acht.

Meer lezen?

Meer weten over geweldloze communicatie? Lees dan het gelijknamige boek. Het staat vol informatie en praktische voorbeelden waar je mee aan de slag kunt. Mocht je je er nog verder in willen verdiepen zijn er door het hele land tal van cursussen te vinden. Een aanrader voor wie meer verdieping in de communicatie wil (ongeacht wat de ander doet!).

Bestellen >>

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Geweldloze communicatie voor meer verbinding

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.