Als je een hoogsensitief persoon bent, herken je waarschijnlijk het gevoel van twijfelen in verschillende situaties. Maar waarom is dat zo? Waarom lijken HSP’s vaak langer te twijfelen dan anderen voordat ze een beslissing nemen? In dit artikel meer over de oorzaken en inzichten om je beter te helpen begrijpen waarom je soms zo kunt twijfelen als HSP.
In dit artikel:
- De karaktereigenschap hoogsensitiviteit
- Diepgaande informatieverwerking
- Overweldiging door prikkels
- Sterk empathisch vermogen
- Faalangst
- Perfectionisme
- Afwijzingsgevoeligheid
- Tips bij twijfelen als HSP
💡 Lees ook: Een bore-out bij HSP
De karaktereigenschap hoogsensitiviteit
Laten we beginnen met een korte uitleg over wat HSP precies inhoudt. Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk dat voorkomt bij ongeveer 15 tot 20% van de bevolking. De werking van het HSP brein verschilt van een niet-HSP brein, wat betekent dat je subtiele details opmerkt, situaties diepgaand ervaart en emoties intenser beleeft. Dit maakt je weloverwogen, zorgvuldig en empathisch, maar kan ook leiden tot uitdagingen zoals twijfel.
Diepgaande informatieverwerking
Een van de belangrijkste kenmerken van HSP’s is hun vermogen om informatie diepgaand te verwerken. Waar anderen misschien snel een beslissing nemen, zul jij als HSP langer nadenken over alle mogelijke uitkomsten en consequenties. Je wilt zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Dit leidt tot uitgebreide analyses en het overwegen van mogelijke (doem)scenario’s. Hiervoor is meer tijd nodig en het kan dus ook leiden tot overmatig twijfelen als HSP.
Overweldiging door prikkels
Je zult ongetwijfeld herkennen dat je sneller overprikkeld kan raken door je omgeving. Te veel prikkels zoals geluiden, geuren, en visuele indrukken maar ook interne prikkels als gevoelens en gedachten, kunnen je zenuwstelsel overbelasten. Wanneer je overprikkeld bent, wordt het nog moeilijker om helder na te denken en beslissingen te nemen, wat je twijfel verder kan versterken.
💡 Lees ook: De impact van onrecht voor HSP
Sterk empathisch vermogen
Als HSP heb je een sterk ontwikkeld empathisch vermogen en daardoor hou je ook rekening met de belangen van anderen. Je voelt veelal de emoties van anderen aan, wat betekent dat je vaak rekening houdt met hun gevoelens en behoeften. Dit kan leiden tot twijfel omdat je niet alleen nadenkt over wat het beste is voor jou, maar ook hoe jouw beslissingen anderen kunnen beïnvloeden. Hierdoor kan je gaan twijfelen aan de juiste beslissing. Vooral als dat de ander zou kunnen teleurstellen.
Angst voor falen
Je diepe verwerkingsvermogen zorgt ervoor dat je je sterk bewust bent van mogelijke negatieve uitkomsten en risico’s. Deze bewustwording kan een verhoogde angst voor falen veroorzaken. Je wilt fouten vermijden en worstelt soms met de angst om de verkeerde keuze te maken, wat je besluitvorming vertraagt en twijfel bevordert.
Perfectionisme
Veel HSP’s streven naar perfectie. Je wilt dat alles zo goed mogelijk gaat en probeert fouten te vermijden. Dit perfectionisme kan het twijfelen als HSP versterken omdat je altijd op zoek bent naar de ideale oplossing. Je hebt de neiging om te blijven hangen in het overwegen van verschillende opties, bang om de verkeerde keuze te maken.
Afwijzingsgevoeligheid
Heb je eerder afwijzingen in je leven ervaren? Dan kun je een angst ontwikkelen voor mogelijke afwijzing in de toekomst. Hierdoor ontstaat please-gedrag waardoor je behoorlijk aan je keuze kan gaan twijfelen als HSP. Je wilt namelijk (mogelijke) afwijzing koste wat het kost voorkomen.
💡 Lees ook: Ben je gevoelig voor afwijzing als HSP?
Tips bij twijfelen als HSP
Twijfel kan een verlammend effect hebben. Hoe kun je er het beste mee om gaan?
- Bewustzijn en acceptatie: Het is belangrijk om te begrijpen dat twijfel een natuurlijk onderdeel is van je HSP-eigenschappen. Accepteer dat dit bij jou hoort en wees niet te streng voor jezelf.
- Neem tijd voor beslissingen: Geef jezelf de ruimte om na te denken door bedenktijd te vragen. Eerst even de situatie laten sudderen is heel normaal voor een HSP brein, maar stel wel een deadline om te voorkomen dat je in besluiteloosheid blijft hangen.
- Mindfulness en ontspanning: Beoefen regelmatig mindfulness en ontspanningstechnieken om je zenuwstelsel te kalmeren. Dit helpt je om helder te denken en beter om te gaan met overprikkeling.
- Praat erover: Praat met vrienden, familie of een coach. Zij kunnen je helpen je gedachten te ordenen en bieden vaak waardevol advies.
- Stap voor stap: Maak grote beslissingen behapbaar door ze op te splitsen in kleinere, beter beheersbare stappen. Dit helpt om de druk te verlichten en maakt het gemakkelijker om überhaupt stappen te zetten.
- Luister naar je intuïtie: Vaak hebben HSP’s een sterke intuïtie. Vertrouw op je onderbuikgevoel en leer luisteren naar je innerlijke stem. Dit kan helpen bij het verminderen van twijfel.
- Stel prioriteiten: Niet elke beslissing heeft dezelfde impact. Leer onderscheid te maken tussen belangrijke en minder belangrijke beslissingen, zodat je je energie kunt richten op wat echt telt.
- Zoek begeleiding indien nodig: Wanneer je merkt dat je vastloopt in het maken van keuzes, kan begeleiding uitkomst bieden. Er kunnen dan hardnekkige patronen door eerder ervaringen in de weg zitten. Bijvoorbeeld als je zelf niet de knoop doorhakt maar wacht tot anderen het doen, continu blijft twijfelen en piekeren over wat de beste keuze is of steeds keuzes maakt die eigenlijk niet goed bij jou passen (pleasen). Wanneer je twijfelt of jij wel goede keuzes kunt of mag maken.
Tot slot
Als HSP is het normaal dat je wat langer twijfelt dan anderen. Dit komt door je diepgaande informatieverwerking, je gevoeligheid voor prikkels, je sterke empathie, je angst voor falen, en je neiging tot perfectionisme. Door je bewust te zijn van deze oorzaken en door manieren om ermee om te gaan in te zetten, kun je leren om zelfverzekerder beslissingen te nemen en zul je minder twijfelen als HSP. Hoogsensitiviteit is een kracht, en met de juiste benadering kun je deze kracht benutten zonder dat twijfel je in de weg staat. Hoogsensitiviteit biedt waardevolle perspectieven en inzichten die je helpen om diepere verbindingen met anderen te maken en meer betekenisvolle ervaringen te beleven.
Door te leren hoe je met je twijfels kunt omgaan, zul je ontdekken dat je niet alleen meer vertrouwen hebt in je beslissingen, maar ook in jezelf. Kom je er niet goed uit? Dan spelen er waarschijnlijk aangeleerde patronen mee en is het belangrijk om daar hulp in te vragen om deze te doorbreken.