Hoogsensitief en grenzen stellen

Hoogsensitief en grenzen stellen
3 minuten

Eén van de lastigste valkuilen als je hoogsensitief bent is grenzen stellen. Vaak realiseer je je achteraf pas dát je grenzen hebt en kan je wel zomaar nee zeggen, je hoort er toch voor een ander te zijn? In dit artikel hoogsensitief en grenzen stellen ga ik je een aantal tips geven die je kunnen helpen bij het voelen en stellen van je grenzen.

Zet jezelf op nummer 1

Het is een prachtig talent om er voor een ander te zijn en daar is niets mis mee zolang je er in de eerste plaats maar voor jezelf bent. Dit is erg belangrijk wanneer je hoogsensitief bent. Je bent alleen voor jezelf (en je eventuele kinderen onder de 18 jaar) verantwoordelijk. Het is mooi meegenomen als je iets voor een ander kunt betekenen, maar je betekent pas écht iets als je eerst goed voor jezelf zorgt.

💡 HSP Tip: Voel waar je behoefte aan hebt en neem dat serieus. Het helpt om het dagelijks op te schrijven, zo train je jezelf om je behoefte te voelen.

Hoogsensitief (HSP): ‘Grenzen stellen is zo lastig’

Als je niet gewend bent om nee te zeggen en altijd maar voor iedereen klaar te staan zal dat zeker even lastig zijn. Maar heb je er ook weleens bij stil gestaan dat je jezelf daarmee tekort doet en dit veel energie kost? En dat is vaak kostbare energie die je zoveel beter kan gebruiken wanneer je hoogsensitief bent!

💡 HSP Tip: Het helpt om het simpel en duidelijk te houden. Zet in je agenda momenten van ‘tijd voor jezelf’ en als iemand dan iets van je wil kun je aangeven dat je al een afspraak hebt. Namelijk met jezelf, maar dat hoef je niet toe te lichten. “Nee” is voldoende.

Focus naar binnen

Vaak zie ik dat hoogsensitieve mensen die gaan leven van binnenuit, als vanzelf grenzen gaan stellen. Je maakt contact met jouw behoeften en jouw drive in dit leven waardoor je focus van naar buiten en naar anderen, naar binnen in jezelf gaat. Het maakt je dan als vanzelf minder gefocust op wat anderen vinden van je keuze’s en je zult mensen aantrekken die meer bij je passen.

💡 HSP Tip: Maak ruimte om contact te maken met jezelf zodat je je behoefte gaat voelen maar zo ook meer contact krijgt met wat jij werkelijk wilt in je leven. Voor sommigen helpt yoga of meditatie hierbij, voor anderen is in de natuur zijn heilzaam. Voel wat bij jou past.

Leer je grenzen voelen

Grenzen stellen begint met ze te voelen. Wanneer je je grens niet voelt kun je hem in feite ook niet stellen. Leer, al dan niet met behulp van een HSP coach bijvoorbeeld, eerst je grens te voelen. Welke signalen geven jouw grenzen aan? Merk je bijvoorbeeld dat je je soms ongemakkelijk voelt, of een naar gevoel in je buik (soms gepaard met buikpijn) krijgt? Ben je geneigd dit te koppelen aan iets wat jij (mogelijk) niet goed doet? Dan kan dit zomaar een duidelijke grens zijn.

Tips van klinisch psycholoog Elke van Hoof

In deze video geeft Elke van Hoof tips om je grenzen te stellen.

Hoogsensitief en grenzen stellen = oefenen!

Als je jarenlang gewend bent altijd voor anderen klaar te staan, dan kost het tijd en moeite om dit in eerste plaats voor jezelf te gaan doen. Zo kun je je schuldig gaan voelen en het idee hebben dat je een ander in de steek laat. Niets is minder waar, want als je jezelf negeert laat je jezelf in de steek. Laat je dus niet afleiden door het gevoel dat je egoïstisch bezig bent, want jij hebt recht op tijd en ruimte voor jezelf. 

💡 HSP Tip: Geef jezelf de tijd om je grenzen te stellen, je hoeft het niet meteen perfect te kunnen ;). En heb je een keer je grens niet gesteld, geef dan niet op! Het hoort bij het proces. Denk hierbij maar eens aan een kleuter die leert lopen: dat gaat met vallen en opstaan.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoogsensitief en grenzen stellen

Ook interessant

2 Reacties

  1. Wat een fijne site Maaike!!
    Wel even een tip. Ik mediteer al jaren. Op advies van een revalidatiepsycholoog. Door medische fouten liep ik nogal wat hersen(stam)schade op. Tijdens mijn revalidatie had ik aan gek te worden van prikkels, geluiden, gedachtenstormen enz. Door spierschade kan ik niet bepaalde houdingen meer aannemen. Het is helaas nog steeds een enorme misvatting dat je alleen zittend in ‘de lotushouding (omdat Buddha zo afgebeeld wordt?!) kunt mediteren! Je kunt overal en ik elke houding, zelfs lopend, breiend, mediteren.

    Alle hokus pokus verhalen over meditatie zijn zó opgeklopt. Mediteren gaat heel simpel over je opkomende gedachten voorbij laten gaan en je hoofd ‘leeg’ maken . Tot rust komen in je lijf en geest. Zelf mediteer ik graag op bepaalde muziek, waarbij mijn ademhaling op ritme bij past. Naast Qigong, mediteer ik nu 20 jaar, 2x daags, 2x 20 minuten. Als HSP’er geeft mij dat de basis. Naast veel adviezen, zoals jij ook zo mooi doet, rest ik het verder prima. Nee, is mijn nieuwe mantra geworden…
    Dank je!!


Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.