Heb je last van die anticonceptiepil als HSP? Hoogsensitieve vrouwen kunnen gevoelig reageren op de anticonceptiepil. Dit komt omdat veel HSP lichamelijke veranderingen sneller en intenser opmerken. Hierdoor is de anticonceptiepil niet voor iedereen een goede oplossing. In dit artikel leg ik uit hoe dit zit en welke alternatieven er zijn.

Wat doet de anticonceptiepil precies?

De anticonceptiepil bevat de hormonen progestageen en oestrogeen waarmee de natuurlijke menstruatie onderdrukt wordt.

Daardoor:

  • Vindt er geen rijping van een eicel + eisprong plaats
  • Is het slijmvlies in de baarmoederhals taaier waardoor zaadcellen moeilijker de eicel kunnen bereiken
  • Wordt er geen baarmoederslijmvlies opgebouwd, waardoor innesteling niet mogelijk is

Een bloeding in de stopweek is dan ook geen echte menstruatie, omdat er geen eisprong plaatsvindt maar een zogeheten onttrekkingsbloeding.

Heb je last van de anticonceptiepil als HSP?

Hoogsensitiviteit is een persoonskenmerk. Dat wil zeggen dat je méér bent dan hoogsensitief alleen. Je persoonlijkheid, genen en lichamelijke gesteldheid spelen ook nog mee. Dat maakt dat sommige hoogsensitieve vrouwen wel en andere geen last hebben van de anticonceptiepil.

De pil (of andere anticonceptiemiddelen met hormonen) is dus niet per definitie slecht. Het is belangrijk dat je goed in je eigen lichaam voelt of je er baat bij hebt, bijvoorbeeld bij maandelijks zware hoofd- en/of buikpijnen. Of dat je er vooral last van hebt.

Ik ontdekte zelf met de anticonceptiepil een subtiel, maar duidelijk voelbaar verschil alsof ik mezelf niet helemaal was. Voor mij was dat voldoende om ermee te stoppen. Ik had liever wat meer maandelijkse ongemakken en een lichaam wat daardoor weer natuurlijk aanvoelde.

Lady Comp als alternatief voor de pil

Heb je last van de anticonceptiepil (of andere anticonceptiemiddelen met hormonen)? De Lady Comp is een cycluscomputer die dagelijks jouw temperatuur meet en op basis daarvan kan voorspellen wanneer je vruchtbaar bent of niet. Tijdens deze periode (bij een regelmatige menstruatie ca vanaf dag 8 na je eerste menstruatiedag tot dag 16) moet je dan wel een voorbehoedsmiddel gebruiken. 😉

Ik vind dit zelf al jaren een heel prettig alternatief. Als ik wakker wordt meet ik mijn temperatuur en de Lady Comp geeft door middel van groen, oranje en rood gekleurde bolletjes handig aan wanneer ik vruchtbaar ben.

Tips voor je menstruatie

Meer over je je menstruatie cyclus en tips om je comfortabeler te voelen gedurende deze periode vind je in mijn artikel 5 HSP tips om je menstruatie zo comfortabel mogelijk te maken.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 38
  • 69
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

Heb je last van de anticonceptiepil als HSP?

Heb je last van de anticonceptiepil als HSP?

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.