Heb je last van de anticonceptiepil als HSP?

Heb je last van de anticonceptiepil als HSP?
3 minuten

Heb je last van die anticonceptiepil als HSP? Hoogsensitieve vrouwen kunnen gevoelig reageren op de anticonceptiepil. Dit komt omdat veel HSP lichamelijke veranderingen sneller en intenser opmerken. Hierdoor is de anticonceptiepil niet voor iedereen een goede oplossing. In dit artikel leg ik uit hoe dit zit en welke alternatieven er zijn.

Wat doet de anticonceptiepil precies?

De anticonceptiepil bevat de hormonen progestageen en oestrogeen waarmee de natuurlijke menstruatie onderdrukt wordt.

 

Daardoor:

  • Vindt er geen rijping van een eicel + eisprong plaats
  • Is het slijmvlies in de baarmoederhals taaier waardoor zaadcellen moeilijker de eicel kunnen bereiken
  • Wordt er geen baarmoederslijmvlies opgebouwd, waardoor innesteling niet mogelijk is

Een bloeding in de stopweek is dan ook geen echte menstruatie, omdat er geen eisprong plaatsvindt maar een zogeheten onttrekkingsbloeding.

Heb je last van de anticonceptiepil als HSP?

Heb je last van de anticonceptiepil als HSP?

Hoogsensitiviteit is een persoonskenmerk. Dat wil zeggen dat je méér bent dan hoogsensitief alleen. Je persoonlijkheid, genen en lichamelijke gesteldheid spelen ook nog mee. Dat maakt dat sommige hoogsensitieve vrouwen wel en andere geen last hebben van de anticonceptiepil.

De pil (of andere anticonceptiemiddelen met hormonen) is dus niet per definitie slecht. Het is belangrijk dat je goed in je eigen lichaam voelt of je er baat bij hebt, bijvoorbeeld bij maandelijks zware hoofd- en/of buikpijnen. Of dat je er vooral last van hebt.

HSP coach Maaike: ik ontdekte zelf met de anticonceptiepil een subtiel, maar duidelijk voelbaar verschil alsof ik mezelf niet helemaal was. Voor mij was dat voldoende om ermee te stoppen. Ik had liever wat meer maandelijkse ongemakken en een lichaam wat daardoor weer natuurlijk aanvoelde.

Lady Comp als alternatief voor de pil

Heb je last van de anticonceptiepil (of andere anticonceptiemiddelen met hormonen)? De Lady Comp is een cycluscomputer die dagelijks jouw temperatuur meet en op basis daarvan kan voorspellen wanneer je vruchtbaar bent of niet. Tijdens deze periode (bij een regelmatige menstruatie ca vanaf dag 8 na je eerste menstruatiedag tot dag 16) moet je dan wel een voorbehoedsmiddel gebruiken. 😉

Heb je last van de anticonceptiepil als HSP?

HSP coach Maaike: ik vind dit zelf al jaren een heel prettig alternatief. Als ik wakker wordt meet ik mijn temperatuur en de Lady Comp geeft door middel van groen, oranje en rood gekleurde bolletjes handig aan wanneer ik vruchtbaar ben.

Tips voor je menstruatie

Heb jij elke maand last van je menstruatie als HSP? Hoogsensitieve vrouwen zijn zich met hun opmerkzaamheid meestal snel bewust van hormoonschommelingen en lichamelijke klachten.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Heb je last van de anticonceptiepil als HSP?

Ook interessant

2 Reacties

  1. Zelf was ik het jaren slikken van de pil ook zo zat. Ik stopte op mijn 42e en bleek achteraf vroeg in de overgang te zijn, ben nooit meer ongesteld geworden. Begreep dus later pas dat ik er extra ongemakken bij had, dat het niet alleen pilgebruik was.

  2. Vanaf mijn 16e heb ik altijd de pil geslikt, nooit ergens last van gehad en zag mezelf als bofbips als ik de verhalen om mij heen hoorde. Ik ben sinds september gestopt met de pil, omdat het idee mij tegenstond dat ik al 22 jaar synthetische hormonen slik. Het is nog te vroeg om te constateren misschien, maar ik heb het idee dat ik meer voel in elk opzicht. Fysiek en emotioneel. Ben ik al die tijd zo afgevlakt geweest? Als dat zo is, zal ik weer helemaal opnieuw mijn lichaam leren kennen en vooral leren voelen dus.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.