Hoe ga je om met het nieuws als HSP?

Hoe ga je om met het nieuws als HSP?
4 minuten

Hoe ervaar jij het nieuws als HSP? Er gebeurt genoeg in de wereld en in de praktijk komt het dan ook regelmatig in gesprekken voorbij. Hoe ga je daar het beste mee om?

Waarom is het nieuws vaak negatief?

Simpelweg omdat positief nieuws slechter scoort. Dat klinkt gek hè? De reden is vrij simpel: dit stamt uit de prehistorische tijd toen we als mens nog moesten overleven. We waren gefocust op slecht nieuws, wat in die tijd bestond uit levensbedreigend gevaar van bijvoorbeeld een roofdier, vijandelijke stam of slecht weer, om onszelf op tijd in veiligheid te brengen. Heel logisch eigenlijk voor die tijd, maar vandaag de dag werkt ons brein dus nog steeds zo, terwijl onze levensomstandigheden een heel stuk zijn verbeterd.

Negativiteitsbias

Dat is ook de reden dat een klein puntje van kritiek vaak langer blijft hangen, ondanks de talrijke complimenten die diezelfde dag gegeven zijn. Dit wordt ook wel de negativiteitsbias genoemd, die ervoor zorgt dat we veel meer waarde hechten aan negatieve dingen dan aan positieve dingen. De kans bestaat dan ook dat we het slechte nieuws gaan overschatten. Het blijft immers langer hangen in ons gevoel (en bij HSP’s zelfs nog langer, daarover later meer). Een oorlog bijvoorbeeld, met al die vreselijke berichten en beelden, kan gevoelens oproepen van angst dat het in ons land ook zou kunnen komen. Zeker met een onvoorspelbare president, dat het gevaar voor het brein alleen nog maar groter maakt.

Hoogsensitiviteit en negatieve informatie

Bij hoogsensitieve mensen blijft negativiteit sowieso langer hangen. In haar boek ‘Hoogsensitief’ stelt klinisch psychologe Elke van Hoof dat het hoogsensitieve brein het moeilijker heeft met gekleurde informatie. Als je een emotionele reactie hebt op een situatie, kun je je daar als HSP minder goed van losmaken. Denk hierbij aan onrecht en ander negatief nieuws. In het brein zit dit in dezelfde regio overprikkeling, waardoor ze elkaar versterken.

Hoe ga je om met het nieuws als HSP?

Nu is natuurlijk de vraag hoe je het beste om kunt gaan met het nieuws. Je kan het nieuws als HSP helemaal vermijden, maar dat is zeker geen must. Veel mensen willen namelijk wel op de hoogte blijven van wat er in de wereld gebeurt. Ik ga je daar hieronder een aantal tips voor meegeven.

Beeld of tekst?

Beelden zijn een stuk indringender dan tekst. Een voordeel is dat je van mooie beelden extra intens kunt geniet als HSP, maar daarentegen heb je ook extra last van negatieve beelden. Het kan verstandig zijn het nieuws vooral te lezen in plaats van te kijken. Niemand wordt er namelijk beter van als je je ellendig gaat voelen door nare beelden.

Nieuwsdieet

Beperk het nieuws tot vaste momenten op de dag en het liefst niet voor het slapen gaan. Dit geeft je meer regie in plaats van een non-stop stroom aan (negatieve) informatie door de dag heen. Dit zou je trouwens ook goed op social media kunnen toepassen. 😉

💡 Lees ook: Praktische tools voor HSP

Komt het nieuws binnen? Zorg voor jezelf!

Je kunt niet voorkomen dat bepaalde nieuwsberichten je raken en dat hoeft ook helemaal niet. Weet dat negatief nieuws als HSP meer met je doet. Zorg ervoor dat je even pas op de plaats maakt als dit gebeurt. Geef jezelf even de ruimte om dit rustig te verwerken: 

  • Laat je emoties er zijn.
  • Maak een wandeling.
  • Praat erover met een vriend(in).
  • Doe een ademhalingsoefening.
  • Of doe iets anders wat voor jou helpt. Probeer daarbij je gevoelens niet te veroordelen of weg te duwen.

Liever helemaal geen nieuws opzoeken?

Geen nieuws kijken of lezen is geen wereldramp. Via gesprekken met je omgeving word je vaak wel op de hoogte gehouden van de belangrijkste onderwerpen.

Pas je nieuwsfeed aan je interesses aan

Naast politiek, oorlogen en ander nationaal en internationaal nieuws, zijn er natuurlijk tal van terreinen waarop regelmatig nieuws is. De grote nieuwskanalen kunnen lang niet alles plaatsen, dus kun je je ook gericht abonneren op andere nieuwsfeeds. Ik volg bijvoorbeeld wetenschapsnieuws via scientias.nl en onderzoeken naar hoogsensitiviteit via onder andere sensitivityresearch.com. En je kunt je natuurlijk op de HSP mail abonneren, voor allerlei nieuwe informatie rondom hoogsensitiviteit en diverse thema’s.

Richt je op positieve dingen in je leven

Dat we geprogrammeerd zijn om gevaar te detecteren is begrijpelijk en dat het nieuws als HSP extra hard binnenkomt is ook een gegeven. Maar het is zonde als het je leven teveel beïnvloed. Probeer daarom ook regelmatig bewust stil te staan bij de positieve dingen in je leven. Ook al zijn het nog zulke kleine dingen. Het is je talent, zet hem in!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoe ga je om met het nieuws als HSP?

Ook interessant

1 Reactie

  1. Sinds ongeveer een half jaar – jaar(?) heb ik er bewust voor gekozen om geen nieuws meer te volgen. Ik merkte inderdaad dat veel negatief nieuws bleef hangen, dat ik me daar zorgen over/door maakte en dat uiteindelijk ook overprikkeling kon veroorzaken. Veel nieuws is ook herhalend en over eenzelfde thema, waardoor het voor mij steeds groter en groter werd, en nog moeilijker was om te verwerken.
    Sinds ik geen nieuws meer volg voel ik me stuk beter en is het ook rustiger in mijn hoofd. Ik kan het iedereen aanraden. Het belangrijkste nieuws krijg je inderdaad toch wel mee, en heel soms kijk ik op internet naar het nieuws. Hier kun je selectief zijn op wat je leest en het beperken tot bijvoorbeeld 1 artikel.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.