Hoe ga je om met ruzie als je hoogsensitief bent?

Ruzie als je hoogsensitief bent
5 minuten

Ben je hoogsensitief en merk je dat ruzies je extra raken? Dan is de kans groot dat je herkent hoe intens emoties kunnen binnenkomen, zelfs bij kleine meningsverschillen. Voor veel HSP is omgaan met conflicten lastig. HSP en ruzie kunnen dan ook een grote uitdaging zijn. Ontdek waarom onenigheid zo hard binnenkomt en hoe je effectiever kunt omgaan met ruzie als je hoogsensitief bent.

In dit artikel:

  • Wat is hoogsensitiviteit precies?
  • Hoogsensitiviteit en ruzie
  • Waarom harmonie voor HSP zo belangrijk is
  • Omgaan met ruzie als je hoogsensitief bent
  • Geweldloze communicatie: meer verbinding in gesprekken
  • Tips voor niet-HSP in je omgeving

Wat is hoogsensitiviteit precies?

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap die bij 15-20% van de bevolking voorkomt. Als HSP neem je dingen intenser waar. Denk aan geluiden, geuren, sfeer, maar ook de emoties van anderen. Dat maakt je opmerkzaam en empathisch, maar ook kwetsbaarder bij spanning of een confrontatie.

Je denkt vaak langer na over wat er gebeurt, voelt snel aan als er iets niet klopt, en hebt daardoor regelmatig meer behoefte aan rust om alle indrukken te verwerken.

Hoogsensitiviteit en ruzie

Het kan een uitdaging zijn om om te gaan met ruzie als je hoogsensitief bent. Dit komt doordat een conflict jou sneller en intenser raakt. Niet alleen de woorden, maar ook de toon, de gezichtsuitdrukking en de onderliggende spanning doen ertoe.

Tijdens een ruzie kun je bijvoorbeeld merken dat je dichtslaat of emotioneel wordt. Het kan voelen alsof je niet goed meer uit je woorden komt of dat je lijf letterlijk reageert met spanning, tranen of vermoeidheid. Zelfs ná het conflict blijft het nog lang nazinderen in je hoofd en lichaam.

Wat voor de ander een “normaal gesprek” was, kan voor jou dan een emotionele achtbaan zijn geweest die eerst nog even verwerkt moet worden.

Waarom harmonie voor HSP zo belangrijk is

Als HSP ben je gevoeliger voor omgevingsfactoren. Dit werkt zowel de positieve als negatieve kant op. Harmonie is dan ook een belangrijke voorwaarde om goed te functioneren. Je voelt vaak al aan voordat er iets wordt uitgesproken. Een bepaalde blik, een stilte of een verandering in houding kan al onrust veroorzaken.

Je hebt behoefte aan veiligheid, transparantie en verbinding. Wanneer de sfeer gespannen is, gaat het daarin haperen. Het kan zijn dat je daarom moeite gaat doen om conflicten te voorkomen. Dat je om de lieve vrede te bewaren je je eigen gevoelens, al dan niet tijdelijk, opzij zet. Toch is dit niet de beste route voor jezelf, want hoewel je dan een mogelijk conflict voorkomt, slaat dit terug naar binnen in jezelf en vervolgens kan dit op termijn aan je zelfvertrouwen gaan knagen.

Omgaan met ruzie als je hoogsensitief bent

Je kunt je hoogsensitiviteit natuurlijk niet wegtoveren maar je kunt wel leren om conflicten op een goede manier te hanteren. Niet door jezelf (nog meer) aan te passen aan de ander, maar door bewuster met je eigen behoeften en grenzen om te gaan.

Een paar praktische suggesties

  • Laat de emotie eerst even zakken voordat je gaat communiceren. Als je hoog in de emotie zit is het vaak lastig om helder na te denken. Bovendien heeft je hoogsensitieve brein door de diepgaande verwerking vaak even tijd nodig om te overzien wat er is gebeurd en om vervolgens te kijken naar eventuele vervolgstappen of een reactie.
  • Wees eerlijk over wat je aankunt. Het is helemaal oké om aan te geven dat je tijd nodig hebt om te reageren. Zeg bijvoorbeeld: “Ik wil hier wel op terugkomen, maar heb even ruimte nodig.”
  • Gebruik rustige, persoonlijke taal. Door “ik voel me geraakt …” te zeggen in plaats van “jij doet altijd …”, blijf je bij jezelf en houd je de verbinding open. Je voorkomt dat de ander zich aangevallen voelt.
  • Gun jezelf rust na een conflict. Zelfs als het goed is afgerond, kan je lichaam nog gespannen zijn. Dat is oké. Een wandeling, journaling of iets creatiefs kan helpen om te ontladen.

Geweldloze communicatie: meer verbinding in gesprekken

Een mooie methode die je kan helpen omgaan met ruzie als je hoogsensitief bent, is Geweldloze communicatie. Deze benadering is ontwikkeld door Marshall Rosenberg en helpt je om op een verbindende manier te zeggen wat je voelt en nodig hebt, zonder de ander te beschuldigen of jezelf te verloochenen.

De kern bestaat uit vier stappen:

  1. Benoem wat je feitelijk hebt waargenomen, zonder oordeel.
  2. Zeg hoe je je voelt.
  3. Geef aan wat je behoefte is.
  4. Doe een concreet en vriendelijk verzoek.

Bijvoorbeeld:
“Toen je tijdens ons gesprek weg liep (1), voelde ik me onzeker en verdrietig (2). Ik heb behoefte aan helderheid (3). Zou je me willen laten weten wanneer je klaar bent om verder te praten? (4)”

Zo blijf je in de communicatie bij jezelf en geeft ruimte aan de ander (namelijk zonder te eisen of te wijzen) hierdoor is de kans kleiner dat het escaleert.

Geweldloze communicatie – Marshall Rosenberg

Geweldloze Communicatie helpt ons stevig in het leven te staan, te zeggen wat we willen én te horen waar het de ander om gaat. Het is een taal van mededogen waarmee we de machtsstrijd overstijgen en bewegen naar samenwerking en vertrouwen.

 Bestellen >

Tips voor niet-HSP in je omgeving

Ben je zelf geen HSP, maar ken je iemand die dat wel is? Dan kun je veel betekenen door:

  • Rustig te blijven praten, ook als het emotioneel wordt
  • Niet te pushen om snel tot een oplossing te komen, geef de ander de tijd om een te laten bezinken en eerst rustig alle opties te overwegen.
  • Begrip te tonen voor de intensiteit die een HSP ervaart.

Door iemand die hoogsensitief is de ruimte te geven, bereik je uiteindelijk sneller een goede oplossing dan door de druk op te voeren waardoor de emotie wordt versterkt. Een gestresst of emotioneel brein denkt namelijk niet meer helder en rustig na (dit geldt zowel voor HSP als niet-HSP) en kan geen constructieve input meer leveren voor het gesprek.

Tot slot

Door je bewust te zijn van je grenzen, emoties en communicatiewijze, kun je leren om constructief om te gaan met ruzie als je hoogsensitief bent. Door voor jezelf op te komen op een rustige manier, zul je merken dat dit je zelfvertrouwen versterkt.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Wil je HSP tips in je mailbox ontvangen?

+ gratis HSP minigids

Ja, ik neem kennis van de privacy verklaring en door het formulier te verzenden ga ik akkoord.

Bewaar voor later op Pinterest:

Ruzie als je hoogsensitief bent

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.