
Heb jij een sterke intuïtie, voel je feilloos stemmingen aan en denk je vaak diep na voordat je een beslissing neemt? Dan is de kans groot dat je hoogsensitief bent (HSP). Hoogsensitiviteit brengt prachtige kwaliteiten met zich mee, zoals empathie, creativiteit en een sterk inlevingsvermogen.
Kortom, een prima karaktereigenschap waar niets mis mee is. Maar hoe zit het als je er meer last dan gemak van hebt? Dan is het een goed idee om eens samen te gaan onderzoeken hoe dit komt en wat je eraan kunt doen. Door inzicht en zelfzorg leer je hoe je hoogsensitiviteit als kracht kunt inzetten, zowel privé als in je werk.
In dit artikel:
- Wanneer HSP coaching?
- Jouw hoogsensitiviteit als kracht met HSP coaching
- Praktisch en afgestemd op jouw behoeften
- Coaching in de praktijk of online
- Zo werkt het traject
- Vergoeding door je werkgever
💡 Lees ook: Ben ik hoogsensitief?
Wanneer HSP coaching?
Merk je dat je hoogsensitiviteit je in het dagelijks leven belemmert? Dan kan HSP coaching je verder helpen. Door te ontdekken hoe jouw brein werkt en wat jij écht nodig hebt, leer je beter voor jezelf te zorgen.
Bijvoorbeeld als je
- Vaak overprikkeld raakt
- Piekert of aan jezelf twijfelt
- Moeite hebt met het herkennen of aangeven van je grenzen
- Je regelmatig aanpast of te veel rekening houdt met anderen
- Streng bent voor jezelf en weinig ruimte voelt om echt te ontspannen
Als je voortdurend over je grenzen gaat, raakt de balans zoek en ervaar je de positieve kanten van hoogsensitiviteit steeds minder. Jouw hoogsensitieve brein verwerkt alles diep en intens, en dat vraagt om aandacht, afstemming en een andere manier van omgaan met jezelf.
Tijdens het HSP traject leer je je hoogsensitiviteit als kracht te zien. Je ontwikkelt tools en inzichten die je helpen om steviger te staan, zonder jezelf te verliezen.
Jouw hoogsensitiviteit als kracht met HSP coaching
In het traject onderzoeken we samen wie jij bent en wat jij nodig hebt om je goed te voelen in het dagelijks leven. Daarbij leg ik op een heldere manier uit wat hoogsensitiviteit precies inhoudt, ondersteund door inzichten uit recente wetenschappelijke onderzoeken.
Samen kijken we naar:
- Hoe het hoogsensitieve brein werkt – zodat je begrijpt hoe jouw brein werkt en je hier in het dagelijks leven beter op kunt inspelen.
- Herkennen van signalen – leren voelen wat je nodig hebt, vóórdat je over je grens gaat.
- Hoe jij jouw grenzen leert voelen en aangeven – zodat je meer energie overhoudt.
- Zelfvertrouwen – je hoeft niets te bewijzen door iets te doen, je mag gewoon jezelf zijn.
- Luisteren naar je gevoel – zodat je niet verdwaalt in je hoofd en allerlei analyses, maar leert luisteren naar wat je voelt.
Praktisch en afgestemd op jouw behoeften
Mijn werkwijze is persoonlijk, nuchter en betrokken. Ik werk intuïtief, maar altijd praktisch en met beide benen op de grond. De begeleiding is niet standaard maar persoonlijk, gericht op wat voor jou het beste werkt. Wat heb jij nodig en wat helpt jóu vooruit?
Je leert op een andere manier met je hoogsensitiviteit om te gaan. Zo ontstaat er lucht en ruimte om je HSP kwaliteiten meer te kunnen ervaren en in te zetten. Je zult merken dat je minder vastloopt, dat je keuzes maakt die goed voelen, en zo meer je hoogsensitiviteit als kracht kunt gaan ervaren.
💡 Lees ook: 25 positieve kanten van HSP
Coaching in de praktijk of online
Je kunt kiezen voor coaching in mijn praktijkruimte in Boskoop of online, afhankelijk van wat voor jou het prettigst is.
Coaching in de praktijk vindt plaats op een rustige locatie waar je even loskomt van je dagelijkse omgeving. Het is een plek waar je in alle rust kunt nadenken, praten en tot jezelf kunt komen. Voor veel mensen werkt het prettig om letterlijk even ergens anders te zijn en om face to face in gesprek te zijn.
Online coaching is even effectief en een goede keuze als je liever thuis blijft of verder weg woont. We spreken elkaar via videobellen, of zonder beeld over de telefoon als je dat fijner vindt, in een veilige en vertrouwde setting. De inhoud en persoonlijke aandacht blijven hetzelfde, ook online werken we samen aan waar jij tegenaan loopt.
Een combinatie van beide wordt ook regelmatig gedaan. Bijvoorbeeld het intakegesprek in de praktijk en de rest online. Of om en om online en in de praktijk. Er zijn allerlei variaties mogelijk.
Zo werkt het traject
- Eerst even kennismaken. Je bent van harte welkom om eerst een intakegesprek te plannen en rustig te verkennen of coaching bij je past. Dit gesprek duurt 1,5 uur en levert vaak al waardevolle inzichten op. Omdat het een volledige sessie is, wordt het intakegesprek niet gratis aangeboden. Kijk voor het actuele tarief op de tarievenpagina.
- Traject op maat. Elk traject is afgestemd op jouw situatie en behoeften. We combineren gesprekken en uitleg over hoogsensitiviteit met creatieve opdrachten en oefeningen uit bijvoorbeeld ACT (Acceptance and Commitment Therapy).
- Geen standaardpakket. Gemiddeld bestaat een traject uit 6 tot 10 gesprekken, maar het kunnen er ook meer of minder zijn. We stemmen het aantal sessies af op wat jij nodig hebt om jouw hoogsensitiviteit als kracht te gaan ervaren. Alleen bij een traject via de werkgever maken we vooraf duidelijke afspraken in verband met de offerte.
Vergoeding door je werkgever
In veel gevallen is het mogelijk om (een deel van) het coachingstraject vergoed te krijgen via je werkgever. Steeds meer organisaties erkennen het belang van mentale gezondheid, duurzame inzetbaarheid en persoonlijke ontwikkeling. Zeker bij thema’s als overprikkeling, stress, balans en grenzen stellen, past HSP coaching goed binnen beleid op het gebied van vitaliteit of preventie van uitval.
Waarom coaching via het werk?
HSP coaching helpt bij:
- Verhogen van veerkracht en energie
- Betere werkprestaties
- Voorkomen van overbelasting en burn-out
- Effectiever omgaan met prikkels en werkdruk
- Beter afstemmen van grenzen en verantwoordelijkheden
- Vergroten van werkplezier en zelfvertrouwen
Voor werkgevers is het waardevol als medewerkers goed in hun vel zitten en hun hoogsensitieve talenten kunnen inzetten op een manier die duurzaam is. Coaching is dus niet alleen goed voor jou als werknemer, maar ook voor de organisatie als geheel. Meer over jouw hoogsensitiviteit als kracht op de werkvloer lees je ook in dit artikel over HSP en werk.
Hoe werkt dat praktisch?
Je kunt zelf het gesprek aangaan met je leidinggevende of HR-adviseur. Vaak is er binnen bedrijven een persoonlijk ontwikkelbudget, opleidingsbudget of onder de noemer ‘duurzame inzetbaarheid’ ruimte om coaching te vergoeden. Op verzoek kan ik een offerte opstellen die je kunt voorleggen in het gesprek met je werkgever. Hiervoor hebben we dan een kort telefonisch gesprek om af te stemmen wat jouw hulpvraag is en hoeveel gesprekken nodig zijn. In het kader van het budget wil een werkgever dit meestal van tevoren weten.
Zelf investeren?
Uiteraard is coaching ook op eigen initiatief mogelijk. Sommigen kiezen er bewust voor om zelf te investeren in hun ontwikkeling, los van werk of werkgever. Wat jouw situatie ook is, je bent van harte welkom.
Bewaar voor later op Pinterest:

No comment yet, add your voice below!