HSP en emigreren naar België, Dunja zocht een rustige omgeving

Emigreren naar België
4 minuten

In de serie hoogsensitief en emigreren: Dunja van Stiphout (49 jaar) vertelt hoe het voor haar was om te emigreren naar België en hoe dit haar thuis werd waardoor ze ook besloot om er na haar scheiding met haar kinderen te blijven wonen.

Van Brabant naar Zuid-Holland

Ik ben nooit honkvast geweest, waaide altijd een beetje met mijn gevoel mee. Wat wil ik op dit moment, wat heb ik nodig op een ander moment. Toen ik in 2004 op 31-jarige leeftijd mijn inmiddels ex tegen het lijf liep woonde ik al een aantal jaren in Zuid-Holland, van Oud-Beijerland naar Capelle aan den IJssel. Mijn roots liggen in Noord-Brabant dus het was voor mijn gevoel al een kleine emigratie destijds van het pittoreske Berlicum naar Oud-Beijerland.

HSP en emigreren naar België

Wij kwamen samen op een punt van wat te gaan doen, blijven we in Zuid-Holland, gaan we terug naar Brabant? In Zuid-Holland wilde ik beslist niet blijven, als single prima om te wonen maar met een toekomstig gezin wilde ik niet gaan settelen in een stad waar alles continue ‘aan’ staat. Dus kwamen we uit op België, omgeving Eindhoven, toch een beetje terug naar Brabant ;-). 

Mijn ex begreep mij prima en volgde wat dat betreft mijn gevoel. Dus wij op zoek naar een woning in België. Dat was nog het makkelijke deel, er kwamen wel wat meer zaken bij kijken dan ‘even een huis kopen’. Andere wetgeving, andere regels. Maar vooruit, mijn ex pakte dat allemaal prima op. Voor mij waren het al snel die bomen waardoor ik het bos niet meer kon zien… Dus toen alles duidelijk was en we wisten waar we mee te maken kregen gingen we op zoek.

Huizenjacht

We hadden het eerste weekend 3 bezichtigen op 1 dag. Voor huisnummer 3 viel ik als een blok. Alles klopte, de kleur, de stijl, de omgeving. Het voelde meteen ‘thuis’, dit was mijn huis. And so the adventure began… Het aftellen begon en we hadden een kalender gemaakt om af te vinken, zoveel zin hadden we erin. Iedereen vroeg zich af of ik het niet ver vond, Belgie. Maar voor mij was het bijna een thuiswedstrijd. Net over de grens bij Eindhoven, ik bleef in Nederland werken en op deze manier konden we lekker ruim wonen, want ik hou van de natuur, vrijheid en rust. Destijds (16 jaar geleden) waren de prijzen echt nog laag hier in België.

Ik heb er serieus over nagedacht om terug te gaan naar Nederland, maar ik voelde mij hier inmiddels thuis.

Cultuurverschillen

Vanaf de emigratie, ik sta er al niet eens meer bij stil want het lijkt of ik hier altijd gewoond heb, voelde ik mij hier al thuis. Ok, eerlijk toegegeven, de Belgische cultuur is wennen en ik vond de geslotenheid soms lastig in het begin. Ze noemen ons niet voor niks amicale hollanders ;-), maar daar kan ik inmiddels wel om lachen. Gelukkig zijn er ook Belgen die dat heel goed weten te waarderen. Want eerlijk is eerlijk, de afgelopen 16 jaar zijn er wel wat ‘Hollanders’ hier in Pelt bij komen wonen. Het is een mooie mengelmoes aan het worden.

Roerige jaren

Inmiddels woon ik dus 16 jaar in België. De afgelopen jaren is het onrustig geweest, een scheiding waardoor ik afscheid heb moeten nemen van ‘mijn huis’. Poeh, dat viel mij zwaar. Het was een heerlijke plek, ik kon mezelf helemaal terugtrekken in de tuin en niemand die mij zag en niemand die ik hoorde. Ik heb zo’n plek (nog) niet teruggevonden en woon nu in een huis in het centrum, wel met tuin. 

Ik heb inmiddels 2 tienermeiden, dus dichtbij school en als ze een job krijgen alles op fietsafstand. Ik ben dus wel in België gebleven. Ik heb er serieus over nagedacht om terug te gaan naar Nederland, maar ik voelde mij hier inmiddels thuis, vriendenkring, kids gaan hier naar school. Wat zou ik nog in Nederland moeten doen en waar? Mijn beide ouders zijn overleden en terug naar iets wat is geweest….het zal nooit meer zijn zoals het was en dat hoeft ook niet. Ik ben best gelukkig hier.

Ook jouw emigratieverhaal delen?

HSP coach Maaike: Ben je hoogsensitief en ben je geëmigreerd of ben je dat van plan en wil je je verhaal delen? Stuur mij dan even een bericht, dan neem ik contact met je op!

emigreren naar België

Ik ben Dunja, gescheiden en single, 49 jaar geleden geboren en getogen in het mooie Rosmalen. Van huis uit secretaresse, ik ben dol op de ondersteunende rol van secretaresse, het regelen en reilen zeilen. Momenteel werk ik als office manager bij een super leuk gezellig Brabants bedrijf die prachtige raambekleding levert in heel Europa. Voor mij is de combinatie van leuke werkzaamheden en fijne collega’s heel belangrijk. 

Mijn hoogsensitiviteit heeft het vaak bemoeilijkt om de juiste combinatie te vinden, maar hier voel ik mij als een vis in het water. Ik heb 2 mooie, leuke en zeer puberende tienermeiden van 13 en 15 die grotendeels bij mij wonen. Pittig…en idd, mijn batterij is vaak leeg na een week. Daarom vind ik wandelen zo lekker om die batterij weer op te laden, meestal in het weekend als iedereen nog slaapt, zonder mensen in de buurt. Muziek is een deel van mijn leven, evenals sporten waar ik even lekker de boel de boel kan laten en wat mij daarna bakken energie geeft. Dan kan ik er weer even tegenaan. 😉

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Emigreren naar België

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.