Ben je hoogsensitief en snel verveeld? Lees dan de kenmerken van HSS in dit artikel. Een deel van de hoogsensitieve mensen is namelijk een high sensation seeker. Herken jij dat je je juist wél graag tussen mensen begeeft (zij het voor een bepaalde tijd) en daarvan juist energie krijgt? En zoek je soms juist prikkels op in je leven? Dan is er een kans dat je een HSS / HSP bent.
De hoogsensitieve HSS / high sensation seeker
Kenmerken van de high sensation seeker (HSS)
- Je bent eigenwijs en eigengereid.
- Je hebt een grote wilskracht.
- Je weet heel goed wat je wel en niet wilt en hebt een duidelijke behoefte aan autonomie.
- Je bent nieuwsgierig.
- Je hebt (meestal) veel energie, van te weinig doen word je futloos.
- Je zit altijd vol nieuwe ideeën.
- Je kunt behoorlijk ongeduldig zijn.
- Je houdt van nieuwe dingen.
- Je onderneemt ook graag van alles.
- Je gaat liever iets actiefs doen dan rustig op de bank tv kijken.
- Je verveelt je snel.
- Je bent geneigd je zin door te zetten.
- Je bent slim en gewiekst in het beargumenteren en zo je zin (toch) te krijgen.
- Je kunt opstandig worden als iets oneerlijk is of niet op jouw manier gaat.
- Je emoties kunnen binnen no time hoog op lopen. Als kind uitte zich dit in driftbuien.
- Je bent snel enthousiast.
- Je bent ook snel verveeld.
- Je hebt een sterke behoefte aan vrijheid.
- Je kunt snel wisselen in je emoties.
- Je bent graag onder de mensen (als je je goed voelt).
Als je dit lijstje zo bekijkt zie je dat er best wel wat tegenstrijdigheden in zitten ten aanzien van hoogsensitiviteit. Dit is wat je als sensitieve high sensation seeker ongetwijfeld van binnen zult ervaren. Dat maakt dat je soms ook nog wat langer doorgaat terwijl dat eigenlijk niet verstandig is. De kans op overspannenheid of een burn-out is dan ook groot wanneer je niet op tijd op de rem trapt. Tegelijkertijd dien je ook genoeg prikkels te ervaren om niet in de tegenovergestelde onderprikkeling terecht te komen.
Verder herkennen veel hoogsensitieve mensen die HSS zijn een introverte kant in zichzelf. De combinatie waarbij zowel introvert en extravert duidelijk aanwezig zijn wordt ook wel ambivert genoemd. Er zijn dus allerlei nuances in te bedenken, je hoeft bijvoorbeeld niet alles even sterk te herkennen. Lees de 4 verschillende HSP types voor meer informatie hierover.
Wil je meer weten over je HSS kant? Dan kun je hier de HSS test doen, ontwikkeld door Elaine Aron.
💡 Ga naar: Een ode aan hoogsensitiviteit
Typerende HSP HSS eigenschappen
Een aantal typerende zaken wanneer je naast hoogsensitief ook een high sensation seeker bent.
Je bruist vaak van de ideeën
Soms kun je door je enthousiasme en gedrevenheid in combinatie met je sterke wil jezelf en anderen voorbij hollen. Check af en toe even bij jezelf en indien van toepassing ook de ander zijn of haar keuzes en gevoel bij iets wat jullie samen ondernemen.
Rust nemen kan lastig zijn
Hoe drukker je het hebt, hoe lastiger het voelt om rust te nemen. Ik vergelijk het altijd met een intercity, is deze eenmaal op snelheid dan duurt het even voor de trein weer af kan remmen. Het kan verleidelijk zijn door te gaan in ditzelfde tempo en niet stil te staan bij je gevoel (dat je pas voelt als je even rust neemt).
💡 Bouw bewust rustmomenten in. Als je geneigd bent altijd maar door te gaan, bouw ze dan in op je verstand. 5 minuten, 15 minuten….zorg dat je jezelf regelmatig even een break geeft van waar je mee bezig bent.
Je houdt van praten
Je praat graag over wat je bezig houdt. Vaak helpt het je meteen om op een rijtje zetten wat zich heeft voorgedaan, waar je staat en wat je er (indien nodig) mee wilt. Vaak hoeft een ander alleen maar te luisteren (advies kan je zelfs alleen maar van de wijs brengen), de kwartjes vallen al pratend vaak vanzelf.
💡 Ben je overstuur of zit je iets dwars? Dan heb je misschien wel een sterke behoefte om dit te delen en bel je graag één of meer mensen op. Vaak kalmeer je vrij snel weer wanneer je even hebt kunnen spuien. De druk moet als het ware even van de ketel.
Je maakt makkelijk contact
Je maakt gemakkelijk contact met mensen. Je vind het leuk een praatje te maken met iemand en je kunt over het algemeen goed overweg met verschillende soorten mensen.
💡 Het kan helpen onderscheid te maken met welke mensen je in contact wilt zijn. Omdat je van mensen houdt hoef je nog niet met iedereen om te gaan. Ga hierbij je mogelijk pleasende kant ook na.
Je kent uitersten
Je leeft soms in uitersten. Het ene moment ben je druk en aanwezig en voel je bakken energie, terwijl je de andere keer in een dal kunt schieten. Je bent dan het liefst in stilte alleen. Beide kanten kunnen zomaar opkomen en even plotseling weer verdwijnen.
Je hebt mogelijk een sterke wil
💡 Nuancering: Zoals geen enkele HSP hetzelfde is, geldt dit ook voor HSS/ HSP. Je hebt naast je sensitieve eigenschap ook nog je achtergrond en karakter en samen vormen ze jou tot wie je bent. Ook je intelligentie kan hier een rol bij spelen. Hoogbegaafde HSP’s bijvoorbeeld, hebben ook vaak een sterke wil. Hoewel HSP/HSS zeker ook een sterke kunnen hebben geldt dit dan ook niet voor iedereen.
Intelligentie, hoogbegaafdheid en de behoefte aan prikkels
Graag maak ik nog de kanttekening dat bovengemiddeld intelligente & hoogbegaafde mensen mijns inziens vaak ook meer behoefte aan prikkels hebben. Dit komt mede doordat processen sneller verwerkt worden en er dus eerder behoefte ontstaat aan nieuwe input. Wanneer ik in de praktijk het HSS-HSP types krijg, check ik daarom altijd kenmerken van een bovengemiddelde intelligentie en hoogbegaafdheid. Zo is er vaak een sterke(re) behoefte aan autonomie, grote mate van zelfbewustzijn en een behoorlijke snelheid in denken (en vaak ook spreken).
Zonder IQ test is natuurlijk niets met zekerheid vast te stellen, maar toch zie ik dat deze groep in de praktijk behoefte heeft aan een andere benadering in begeleiding dan wanneer er alleen sprake is van hoogsensitiviteit. Bovendien liggen verveling en een bore-out net als bij de extraverte HSS, behoorlijk op de loer en is er een grote behoefte aan voldoende (boeiende) prikkels.
26 Reacties
Interessant.
Ik heb hier een hoogbegaafde die hier helemaal in past!
Interessant dat je dat zegt. Soms zie ik bij kenmerken van HSS en hoogbegaafdheid namelijk een aantal duidelijke overlappingen. Het zou fijn zijn als er onderzoek zou komen in deze hoek.
Maaike zou je zo iets ook willen doen voor HSP introverte
personen
BVD groet Dinie Kruitbosch
Hoi Dinie,
Veel informatie op de website gaat over de introverte HSP. Bovenstaand artikel is daarom vooral ook gericht op een aantal kenmerken die bij extraverte HSP net even anders zijn. Zoek je specifieke informatie over (introverte) HSP?
Ik zie hier thuis ook de combi hoogbegaafdheid en HSS, of in ieder geval de worsteling van veel ideeën en veel willen doen, veel vriendjes, maar toch niet altijd energie of behoefte aan contact. Hij is overigens geen ‘podiumzoeker’,maar als hij ideeën heeft wil hij ze wel heeeel graag nu delen! Hij heeft ook een soort ingebouwd zelfvertrouwen.
Ook mijn dochter herken ik iig wel in de boze buien bij overprikkeling of niet lekker zitten van kleding, etc., maar zij zoekt wel echt veel vaker de rust op en is onzekerder. Zij gaat wel ook tot de grens in bijv. sport.
Bij mezelf herken ik ook wel het HSS deel, hoewel ‘sensatiezoeken’ iets overdreven is, zoek ik z.n.e.d. wel graag uitdagingen op en ga ze ook aan. Is de scheiding dus wel zo duidelijk tussen HSP en HSS…?
Mensen zijn er in alle soorten en maten en er zijn zeker meer nuances te bedenken in HSP – HSS combinaties. HSP/HSS zijn voorzichtiger dan een niet-HSP HSS’ er maar zoeken meer uitdaging dan HSP zonder HSS. Toegegeven: het blijft een lastig gebied om juist te definiëren in mijn ogen, zeker in combinatie met hoogbegaafdheid waarbij ook intensiteit en sterke wil naar voren komt. Maar hoe al die nuances ook precies liggen, het doel is een prettig leven met een juiste dosis prikkels vs rust waar nodig. Het is daarin vooral handig te kijken naar wat werkt en niet werkt.
Interessante site, in korte tijd veel info gehaald. Grote vraag waar ik mee zit is dat ik HSP en HB ben, mijn weg gevonden heb in weten waarom ik ben zoals op ben en wat ik nodig heb. Mijn vriend herkende ik al in HSP maar hij had een kant waar ik lastiger mee om kon gaan; behoefte aan spannende dingen doen/uitdaging opzoeken, veel mensen ontmoeten, altijd met wat nieuws bezig zijn met zijn werk en in de natuur niet de bekende maar nieuwe wegen willen bewandelen. Snel verveeld, érg autonoom en zijn zin willen hebben/prikkelbaar en boos kunnen worden als hij het niet krijgt.
Ik herken hem naast HSP nu ook in HSS en daar valt voor mij nu eea op z’n plek.
Ik vraag me nu enkel af gaat dit wel samen? In het HSP stuk vinden we elkaar, aan het stuk HB weet ik zelf invulling te geven, oa in mijn werk en met een aantal contacten. Zijn stuk HSS remt hij deels af in zijn vrije tijd (zoekt minder avontuur dan hij zou willen) – maar wil dit eigenlijk telkens met mij vaker gaan doen, samen dus. Gaan bergklimmen, gaan beachkarten als we op vakantie zijn, terwijl ik dan juist van de rust geniet, en hij wil het liefst ook dat ik hem volg/deel uit maak van zij. telkens vernieuwde werkzaamheden.
Ik vind het prima dat hij dit stuk zelf invult en eea met vrienden doet, maar ik kan daar/wil zelf in dat stuk het liefst niet in mee, het staat voor mijn gevoel haaks op wat ik nodig heb en als nóg een extra stuk moeten toevoegen naast mijn behoeften die ik als HSP en HB al heb.
Is dat niet gewoon een ander woord voor manisch-depressief? Hoge pieken. Diepe dalen? En zoniet wat is het verschil daarmee dan?
Hallo Anna,
Manisch-depressiviteit is een stoornis omschreven in de DSM en kenmerkt zich door periodes van depressie en manie/hypomanie. Ik ben onvoldoende onderlegd in dit ziektebeeld om hier technisch goed op in te kunnen gaan.
HSS is een karaktereigenschap en geen stoornis. De stemmingenwisselingen die daar soms mee gepaard gaan zijn mijns inziens kortdurend en in een veel lichtere mate.
Heel herkenbaar ik ben er dus zo 1…..
Het verschil tussen de drukte opzoeken en daartegenover juist de rust en stilte, herken ik. Maar in die rust en stilte voel ik me niet depressief, integendeel, het voelt juist prettig. Allerhande ideeën borrelen dan op. Het voelt als de dag en de nacht, beide zijn ze noodzakelijk. Als kleuter belande ik bij de huisarts als oververmoeid kind. Deze huisarts wees mijn moeder er destijds al op dat sommige kinderen sneller “overprikkeld” zijn en daarom vaker wat extra rust nodig hebben. Als l.l. verpleegkundige merkte ik ook dat ik wel heel vaak doodmoe thuiskwam, terwijl ik verder een hele goede conditie had. Dat heeft me toen aan het denken gezet. Ook sommige patiënten konden me helemaal “leegzuigen”. Er viel met leidinggevenden en de stagebegeleider niet over te praten, helaas. Daardoor voelde ik veel onbegrip. Mij werd aangeraden een andere opleiding te zoeken wegens een “te introvert karakter”. Dat “introverte karakter” werd tegengesproken door medestudenten, maar dat heeft toen ook weinig geholpen. Samen met mijn partner ben ik daarna in de binnenvaart gaan werken, maar ik miste het contact met andere mensen. Het varen kon me niet snel genoeg gaan, wat m’n partner soms “gek” maakte. Hij begon zelfs af en toe te hyperventileren van mijn super-fanatieke houding! Ook toen dacht ik, “er klopt hier iets niet”, maar wat?? Binnenkort willen we weer samen varen, (nu de kids groot zijn) maar ik wil hem niet weer “tot waanzin drijven” natuurlijk.
Vriendelijke groet Tiny.
Hoi Tiny, wellicht kun je je fanatieke houding in een hobby voor jezelf kwijt? Ik ben zelf bijvoorbeeld tamelijk gepassioneerd van arenden (en fotografie). Daarmee bezig zijn geeft voldoening en je focus op iets voor jezelf zonder dat een ander daar iets mee hoeft. 😉
Wat een geweldig stuk,
hier staat mijn vriend uitgetyped. Juist dat tegenstrijdigende gedrag kon mij wel eens van mijn stuk brengen maar zag dat hij er zelf ook mee worstelde en gewoon super leuk en lief is.
Dat hij antenes op zijn hoofd heeft wist ik al maar die andere wilde kant die kon ik nooit plaatsen. Leek op niks omdat hij wel opgeruimt kan zijn en catogorische kan werken om vervolgens helemaal leeg te lopen op randzaken dus geen adha etc.
Wat fijn om dit te lezen en mijn prachtige leuke lieve heftige mooie man te zien staan.
Ik zou met niemand willen ruilen en geen dag is saai, en soms gooi ik er bij hem even de rem op en vinden we samen onze weg is de rust. Ik ben de combinatie van HSS en HSP waardoor ik wel wat nuances heb. Hij is 100% HSS en I LOVE IT
Hoi Linda,
Dank je wel voor je reactie en het delen van je ervaring. 🙂
Ik ben 50+ en recent er achter gekomen dat ik hsp/hss ben. Klopt als een bus als ik naar mijn leven kijk. Dacht dat iedereen zo was en tegelijkertijd dat ik van een andere planeet afkwam. Mijn vriend is super rustig, kalm, wordt nooit boos en ik wordt er af en toe knettergek van. Ik heb me ondertussen aangepast aan zijn ritme en heb me ingetoomd maar ben zo moe en kriegelig hiervan, alsof het leven tussen mijn vingers wegglijd en ik langzaam van binnen doodga. 🙁 (Begrijp me niet verkeerd, hij is superlief).
Heel herkenbaar. Ik houd van rust en ben op mezelf. Werken in een kantoortuin is niet altijd aan mij besteed maar vind ik wel zo nu en dan gezellig, maar alleen thuis zitten om te werken tijdens deze Corona-tijd óók niet, daar wordt ik erg onrustig van. Ik wandel graag in de natuur maar kan tevens ook gerust vier dagen naar Londen gaan waar ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zo veel mogelijk probeer te ontdekken. Dat terwijl ik de Engelse taal niet machtig ben ga ik wél alleen op reis. In de weekenden kan ik ook heerlijk met een boek op de bank zitten. Collega’s herkennen HSP in mij terwijl ik dat niet altijd zo zie maar nu ik de informatie lees over HSS, herken ik mij daar wel een beetje in. Hoort hier ook verveling bij? Verveling van snel uitgekeken zijn in je functie, altijd op zoek naar nieuwe kennis? Ik heb leidinggevenden gehad die mij zien als heel “blauw” terwijl ik zo “allergisch” ben voor routine en te veel omlijnende kaders… deze begrijp ik nog niet helemaal
Hoi Jessica,
Verveling en nieuwe uitdaging zoeken past zeker bij HSS. Je sensitieve kant heeft een zekere rust nodig en de HSS kant een zekere uitdaging. Dat je met routine en te vaste kaders weinig kan klinkt ook als HSS. 😉
Warme groet,
Maaike
Sinds corona moet ik thuiswerken, omdat ik een kantoorbaan heb en dit dus in principe ook vanuit huis kan. In het begin was het even zoeken, maar uiteindelijk toch een manier daarvoor gevonden. Echter, ik merkte al vrij snel dat ik het eigenlijk moeilijk vond om 5 dagen thuis te zitten, niet meer erop uit te kunnen gaan en nauwelijks sociale interactie meer had. Ik voelde erg veel onrust, wilde gewoon even erop uit, weg van huis. Elke dag kostte steeds meer energie, waardoor het mij mentaal uitputte (veel stress, energieloos en daardoor ook fysiek klachten). Nu mag ik weer gedeeltelijk naar kantoor omdat ik het niet trek om 5 dagen thuis te werken. Mijn leidinggevende vraagt of ik weet waardoor het komt dat ik thuis die onrust ervaar en het mij dus niet lukt om 5 dagen thuis te werken. Mijn antwoord meerdere malen was: “geen idee waarom ik het zo voel en ervaar. Geen idee waardoor het zo’n impact op mij heeft en het mij zo mentaal (en daardoor ook fysiek) belast”. Kortom: “Ik weet het niet, het is gewoon zo”. Ik denk dat bovenstaande misschien wel antwoord op deze vraag is. Er vallen veel dingen op z’n plek nu ik dit gelezen heb. Eindelijk herkenning! Bovenstaande beschrijft precies hoe ik ben en hoe ik mij voel. Naast de corona/thuiswerk impact ben al een paar jaar aan het struggelen met mijn interne ik. Continu het gevoel van die innerlijke strijd. Behoefte aan drukte en gezelligheid om mij heen, op zoek naar nieuwe uitdagingen, niet stil kunnen zitten en graag altijd bezig zijn, te lang doorgaan terwijl ik weet dat ik eigenlijk moet stoppen. En dan plots die uitputting van een periode op het ‘gaspedaal’ te hebben gestaan. Of vaak na een gezellig avondje met vrienden op stap, familiebezoekjes, veel op 1 dag gedaan te hebben en hierdoor (te)veel prikkels. Gevolg: naderhand nog veel gedachten die in m’n hoofd rondgaan, slecht in slaap komen en hiervan een dag of langer moet bijkomen. Hierdoor denk ik veel na over wat ik wel en niet moet doen of aankan. Vrijheid hebben en eigen keuzes maken zijn voor mij belangrijke kernwaarden, mij niet laten tegenhouden door wat of wie dan ook. Dit botst vaak met andere waarden: het graag goed willen doen, er zijn voor mijn vrienden en familie, graag willen bijdragen/ nuttig zijn. Gevolg: continu innerlijke strijd, wat ga ik (en mag ik van mijzelf) doen.
Ik houd er niet van om in hokjes te denken of mensen/ mijzelf erin te plaatsen. Dat ik deze karaktereigenschappen heb wist ik natuurlijk al langer. Nu weet ik ook dat ik niet de enige ben. Hoe ik met de vele uitdagingen om moet gaan weet ik nog niet. Bovenstaande helpt wel om het allemaal iets beter te begrijpen. Bedankt voor bovenstaand verhaal Maaike. Zijn er nog meer mensen die dezelfde moeite ervaren met thuiswerken? Heeft iemand nog tips of oplossingen? 🙂
Zo herkenbaar, maak hetzelfde mee. Je bent anders dan een gemiddeld mens en toch val je niet gauw op. Ik zeg altijd ‘ik ben een vrouw met gebruikershandleiding’.
Omdat ik me niet begrepen voelde door mijn omgeving ben ik meer naar mezelf gaan luisteren, naar mijn lichaams signalen. Dat leverde soms irritaties of meer onbegrip op en dat zorgde weer voor die innerlijke strijd. Zo kwam ik niet in balans. Als ik met rust gelaten werd, dus mijn eigen IK voortzette dan voelde ik wel dat balans. Er is altijd 1 in voordeel en de ander in nadeel.
Ondanks dat ik zo veel heb ontdekt en geleerd over mijn persoonlijkheden en karaktereigenschappen vind ik het nog steeds lastig los te laten het feit dat je 8/10 x niet begrepen wordt. Dat gevoel steeds hebben dat je iets moet uitleggen put me uit.
Zijn er therapieën hiervoor of juist cursussen? Kan jij hier iets over vertellen Maaike?
Hoi Mel,
Je kunt hier in bijvoorbeeld coaching zeker aan werken. Je hoeft niet altijd alles uit te leggen, veel draait even simpel gezegd om acceptatie van jezelf door jezelf.
Warme groet,
Maaike
Dit is zo herkenbaar. Ook dat ik ergens aan werk bij mezelf. Dus mezelf ontwikkel, omdat ik ergens tegenaan loop. Dan gaat het een tijdje goed, tot ik in het andere uiterste terecht kom. En ook zo vaak die innerlijke strijd. Het is ontzettend vermoeiend. Ik zou zo graag in balans willen zijn, zodat ik meer rust vind
HSS en extravert.
Eindelijk kan ik mezelf aan een ander voorstellen met duidelijke tekst.
Omschrijf je zelf. Klinkt zo cliché maar is echt verdomd lastig in mijn positie. Ik denk “ik zit ingewikkeld in elkaar”. Ik ben leuk maar soms ook niet hahaha.
Dankjewel Maaike!
Weet niet goed waar te beginnen, teveel herkenning, SW( strong will) HSP, hoog intelligent, autistische effecten, ik verdiep me er al vele jaren ( 25..) in, om het gedrag van onze zoon te begrijpen. Toch vind ik op deze site en in jullie verhalen weer een nieuwe dimensie, namelijk: “Dit gedrag en volwassenheid”!!! Tot nu toe kreeg ik het idee, dat alle coaches en therapeuten alleen maar gericht waren op kinderen. Mijn vraag of ze mij in aanraking konden brengen met volwassenen of ouders van volwassen SW HSP leek wel niet te kunnen worden beantwoord, tot nu.
De vraag over thuiswerken kan ik als ouder omschrijven als een ware hel! Voor onze zoon ( inmiddels 31 jaar en door alle omstandigheden, die beter in boekvorm uitgegeven kunnen worden), maar in gelijke mate voor ons als ouders. Wij wonen in een groot, maar oud huis. Mijn man en ik zijn verbannen naar een klein vertrek waar nog het minste geluid vandaan komt. Elke vorm van geluid of prikkel ontketent een stormachtige reactie, want de reacties van SW HSP kunnen even krachtig zijn als de prikkels. Even snel weer verdwenen ook trouwens, als om 5 uur het werk op houdt…. Het verhaal is te lang om hier te vertellen, maar ons leven ( van alle 3 ) gaat er langzaam aan aan kapot. Een eigen huis is nog niet in zicht. Hoe vind je iets dat voldoet aan ‘alle eisen’ en prikkelarme omgeving…. Hij wil graag, maar vind maar het juiste.
In de loop van de jaren ben ik ook mijn eigen SW HSP tegen gekomen. Ik heb door onze zoon intuitief geleerd om mijn kalmte te bewaren. Ik wissel mijn intensieve werkzaamheden ( ik ben ‘zelfstandig’ ondernemer) af met heerlijk ontspannen dom werk. Ik ben dankbaar voor het onkruid in mijn tuin, daar kan ik me bij tijd en wijle heerlijk in verliezen, in de avond gun ik mezelf een film op de bank, dan ben ik leeg en mag ik ontspannen, dat heb ik nodig naast mijn werk en de spanningen die over de dag verdeeld in banen geleid moeten worden. Af en toe geef ik een SW reactie, als het me echt teveel wordt en ik als door een wesp gestoken even zwart voor ogen zie. Dan gaat er een deur meer dan hard dicht, of een bord dat ik in mijn hand heb vindt zijn werk tegen de grond…. het gevolg van overmatige, geduldige, beheerste, veel te empatische energie.
Ik zou zo graag eens een zinvol gesprek hierover hebben met gelijkgestemde ouders…..
Ik heb mijn best gedaan dit zo beknopt mogelijk op te schrijven…
Hoi Anneke,
Kijk eens bij Janneke van Olphen van Gevoeligheid Grootbrengen, zij werkt veel met SW kinderen (en hun ouders).
Warme groet,
Maaike
Hallo Maaike,
Janneke ken ik best goed, door haar ontdekte ik het HS SW aspect en dat verklaarde heel veel. Ik ben een aantal keren bij Janneke geweest en Jeroen ook een keer. Het vervelende is, dat Janneke werkt met het aspect ‘kinderen’ en Jeroen is geen kind meer, maar een volwassene, die wel door alle omstandigheden zeer beschadigd volwassen geworden en door diezelfde omstandigheden nog steeds thuis woont. De SW is nu volwassen en de spelletjes die Janneke zo prachtig heeft ontwikkeld, met de stoplichten en de manier van toespreken, die hebben totaal geen effect. Jeroen is aan de ene kant heel kwetsbaar en overgevoelig ( huilt als hij voor zijn verjaardag een schilderij krijgt van al zijn konijnen, waarvan er twee dood zijn, het schilderij staat in een kast, hij kan er niet naar kijken) maar anderzijds is hij bijzonder autonoom, dominant en verbaal niet te evenaren. Hij discussieert graag, maar weet dan inmiddels alles al van het onderwerp af.
Enfin, ik/ wij begeven ons dus in een mistig gebied, ik ben best sterk, maar nu met corona wordt het me vaak teveel. Ik verdenk mezelf van dezelfde eigenschappen, maar wel op een rustiger niveau. Ik zou dus zo graag eens iemand spreken die hiervan verstand heeft. Een gewone psycholoog snapt hier werkelijk niets van, maar dat weet jij inmiddels natuurlijk ook.
Ik zou een antwoord zeer op prijs stellen, maar ik begrijp het ook, als je geen antwoord hebt. Op z’n minst zou het je kunnen prikkelen, maar voel je niet verplicht, het is niet eenvoudig op te lossen.
Nogmaals dank voor je antwoord.
Hartelijke groet van Anneke
Hallo Anneke,
Stuur me gerust even een email. Ik heb namelijk wel wat ideeën maar het lijkt me niet handig om dit openbaar te bespreken. Je bent ook welkom in de praktijk voor een (intake)gesprek waarin ik even met je mee kan kijken wat wijsheid is mocht je dit prettig vinden.
Warme groet,
Maaike